Potomku riječkog serdara ukradena i sablja poklon od Njegoša

Potomak prvog crnogorskog senatora Filipa Đuraškovića na meti pljačkaša u Gornjem Ceklinu
572 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2013. 14:07h

Nepoznate osobe prije nekoliko dana opljačkale su porodičnu kuću Mihaila Đuraškovića (28) u mjestu Gornji Ceklin, kod Cetinja, i pored nekoliko starih vrijednih stvari odnijele sablju, poklon od Petra II Petrovića Njegoša.

Sablja je pripadala serdaru Filipu Đuraškoviću, prvom senatoru crnogorskom, čiji je ugled u narodu odlučio da Rade Tomov bude izabran za vladiku i da se održi mir u zemlji.

Mihailo, potomak riječkog serdara i senatora Filipa Đuraškovića, kazao je “Vijestima” da to nije prvi put da je na meti pljačkaša.

“Prije par dana kuća je obijena i iz nje odnesena sablja stara dvjesta godina, koju je serdar Filip Đurašković, čiji sam potomak, lično dobio od Petra II Petrovića Njegoša. Između ostalog, nestali su i kotao za pečenje rakije, kao i tri stara džepna sata”, kazao je Đurašković, koji živi i radi na Cetinju, a staru porodičnu kuću u Gornjem Ceklinu posjećuje samo vikendom.

Dodao je da je na meti pljačkaša bio i na proljeće prije sedam godina.

Ukradene stvari od istorijske vrijednosti: Kuća Đuraškovića u Gornjem Ceklinu

“Prije sedam godina ukraden je kotao za pečenje rakije, koji je takođe imao istorijsku vrijednost, jer je prvi koji je stigao u Crnu Goru i poklon Njegošev svojoj sestri Cani, koja je bila udata za sina serdara Filipa. Vladika Rade je taj kotao donio iz Italije”, kazao je Đurašković.

Oba slučaja je, tvrdi, prijavio policiji.

“Prije sedam godina policija je napravila zapisnik. Do danas pljačkaši nijesu pronađeni. I ovoga puta, nakon pljačke koja se najverovatnije dogodila u petak ujutru 20. septembra, takođe je napravljen zapisnik. Inspektori su mi kazali da će provjeriti neke potencijalne osumnjičene. Ukradene stvari su brižno čuvane i imaju istorijsku vrijednost ne samo za porodicu Đurašković, nego i za državu Crnu Goru, jer su svjedoci njene istorije”, rekao je Đurašković.

Istakao je da se nada da se ovakve stvari neće više ponoviti i da će pljačkaši imati dobru volju i vratiti stvari njegovog prađeda.

“U nadi sam da će se doprinijeti sprečavanju ovakvih djela i da će nadležni organi zaštititi građane od ovakvih dešavanja”, zaključio je Đurašković.

"Ukradene stvari su brižno čuvane i imaju istorijsku vrijednost ne samo za porodicu Đurašković, nego i za državu Crnu Goru, jer su svjedoci njene istorije”

Serdar Filip Đurašković poznata je crnogorska istorijska ličnost. Pominje se i u istorijskim spisima vezanim za Lučindan, 31. oktobra 1830. godine, kada se upokojio Petar Prvi Petrović Njegoš.

Tog dana, na Cetinju, sazvan je Zbor glavara Crne Gore i Brda, gde je vladičin sekretar Simo Milutinović-Sarajlija trebalo da pročita njegovu posljednju volju, kojom se njegov sinovac Rade Tomov postavlja za njegovog nasljednika na vladičanskom tronu Mitropolije crnogorsko-primorske i Skenderijske. Stari mitropolit zahtijevao je od svih Crnogoraca i Brđana da ne prolivaju bratsku krv do Đurđeva dana iduće godine.

Istoga dana po upokojenju vladike Petra Prvog, njegovu posljednju volju narodu je pročitao Simo Milutinović Sarajlija. Crnogorski glavari su se nad odrom zakleli da će ispuniti njegovu volju i da do Đurđeva dana neće prolivati bratsku krv.

Poslije toga se, prema istorijskim navodima, izdvojio serdar Filip Đurašković i rekao okupljenom narodu: „Ima li kog među vama, Crnogorci koji ne pristaje na ovo, što smo mi danas uglavili? Ako ima, nek izide da se sa mnom obide“.

Poslije toga je serdar povikao „oganj“, odnosno dao znak prisutnim Crnogorcima da opale iz pušaka, džeferdara i na taj način potvrde odluku narodnog sabora, kojom se Rade Tomov Petrović proglasio za duhovnog i mirskog gospodara Crne Gore i Brda.

Galerija

Bonus video: