Nobelova nagrada za književnost u rukama dame, pjesnika ili će biti iznenađenje

Nobelova fondacija navodi da je razmatrano 195 nominovanih autora od kojih se njih 48 prvi put našlo na spisku kandidata
0 komentar(a)
Nobelova nagrada, Foto: Dw.de
Nobelova nagrada, Foto: Dw.de
Ažurirano: 10.10.2013. 07:28h

Stalni sekretar Švedske akademije za književnost danas će u 13 časova po srednjeevropskom vremenu saopštiti ime dobitnika Nobelove nagrade za književnost koji bi ove godine, po najaktuelnijim prognozama stručnjaka, mogao da bude - ženskog roda.

I ove godine se pokazuje da prognoza ima uglavnom koliko i - prognozera. Budući da je čitava procedura uspješno skrivena od očiju javnosti, prognoziranje je više diktat medija željnih zanimljivih tekstova i jesenjeg saspensa nego istinskog uvjerenja da je takvo što moguće znati.

Iako je japanski pisac Haruki Murakami već godinama ozbiljan kandidat, poznavaoci materije smatraju da bi ove godine, ipak, neka spisateljica mogla da bude u prednosti. Dama nije nagrađena od Herte Miler 2009. godine, a to je po “običajima” koji su na snazi od početka devedesetih, prevelika pauza.

Svetlana Aleksijevič

Među kandidatkinjama pominje se jedno relativno novo ime - Svetlana Aleksijevič iz Bjelorusije i jedno od ranije prisutno u ovakvim prognozama - Asja Džebar iz Alžira. Ranijih godina dobro se kotirala i kanadska spisateljica Margaret Atvud.

Nobelova fondacija navodi da je na početku procedure razmatrano 195 nominovanih autora od kojih se njih 48 prvi put našlo na spisku kandidata.

Asja Džebar

"Posljednjih 15 godina, Akademija je istraživala pitanja književnog kvaliteta, razvoja književnosti i njenog mjesta u istorijskom kontekstu. To je fascinantan rad", kaže švedska novinarka Gunila Kindstrand i napominje da Akademiji "nije važno da li je ime laureata poznato ili ne".

Švedski izdavač Svante Veiler smatra da "Akademiji pričinjava izvjesno zadovoljstvo da iznenadi, da radi na pomalo iracionalan način".

Nakon prošlogodišnje dodjele Nobela kineskom književniku Mo Janu, pred Akademijom su ove godine dvije mogućnosti: ili da nagradu dodijeli nekome ko ne može biti sumnjičen da se bavi politikom ili nekome ko je politički angažovan, ali da to angažovanje ne bude kontroverzno u optici zapadnog svijeta.

Veiler kao i urednik za kulturu dnevnika Dagens Niheter Bjern Viman navode da je Svetlana Aleksijevič savršen izbor jer je "dokumentarni autor... koji piše polifonične reportaže izvrsnog nivoa".

"Čvrsto vjerujem da će ove godine to biti žena", kaže Viman, priznajući ipak da su se njegova predviđanja obistinila samo jednom - što možda najbolje potvrđuje koliko je prognoziranje laureata pouzdano.

Agencija Frans pres podsjeća da je od 1901. godine samo 12 žena dobilo Nobelovu nagradu za književnost.

Alis Manro

Među favoritima za ovogodišnju nagradu su Asja Džebar i još jedna Kanađanka, Alis Manro, autorka priča, žanra koji nikada nije dobio Nobela.

Pominju se i pjesnici Ko Un iz Južne Koreje i pjesnik Adonis iz Sirije, romanopisci Filip Rot iz SAD i Ismail Kadare iz Albanije.

U kladionicama vodi Murakami, a iza njega su Amerikanka Džojs Kerol Outs, mađarski pisac Peter Nadaš i Norvežanin Jon Fose. Manje-više, sve su to imena koja se iz godine u godinu pominju u sličnim prilikama.

Za Veilera, poznije godine pobjednika su jedina stvar koja se ne dovodi u sumnju.

"U književnosti je rijetko ko baš dobar prije starijeg doba... Što je u suprotnosti sa matematikom gdje se sva otkrića dogode prije 25. godine", našalio se Veiler.

Laureat će dobiti svog Nobela 10. decembra u Stokholmu, na dan smrti utemeljivača nagrade, švedskog industrijalca i filantropa Alfreda Nobela.

Nagrada iznosi osam miliona švedskih kruna, odnosno oko 925.000 evra.

Bonus video: