Kako da zaštitite kožu od hladnoće?

Bitno je paziti na ishranu i unos vitamina radi poboljšanja opšteg stanja organizma i jačanja imuniteta
3 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2013. 15:02h

Zima je vrijeme kada treba da počnete da razmišljate o zaštiti i njezi kože. Vjetar je jedan od glavnih faktora oštećene kože, ona se suši i puca, a najugroženije su usne i ruke pa i osjetljivo područje oko očiju.

Zimsko vrijeme zato zahtijeva posebnu njegu.

Bitno je paziti na ishranu i unos vitamina radi poboljšanja opšteg stanja organizma i jačanja imuniteta.

Šta može da pomogne?

Ispucale usne jednom dnevno prije spavanja nježno izmasirajte četkicom za zube ili laganim pilingom, a nakon toga ih namažite kremom. Prije izlaska iz kuće, zaštitite ih balzamom za usne.

Koristite dnevnu hranljivu kremu. Postoje posebne kreme za hladne i vjetrovite dane, ali bilo koja hranjiva održaće kožu vlažnom i čvrstom.

Prije izlaska namažite lice kremom sa zaštitnim faktorom koji, osim od sunca, štiti i od vjetra.

Hladni vremenski uslovi zahtijevaju da pijete više vode, a preporučuje se zeleni čaj. Vlažna koža je otpornija na spoljašnje uticaje. Zaštite ruke i vrat odjećom.

Šta treba da izbjegavate?

Izbjegavajte preparate za čišćenje kože koji sadrže alkohol i parfeme. Najbolje je koristiti blage proizvode, pH neutralne gelove ili losione za pranje.

Ne provodite vrijeme u zadimljenim prostorijama, izbjegavajte tople kupke i tuširanje vrućom vodom. Dim i vruća voda iritiraju kožu oštećenu vjetrom. Nakon kupanja ili tuširanja, obavezno se namažite kremom koja u sebi ima dovoljno masnih komponenti.

Ishrana treba da bude raznovrsna, sa dovoljno povrća i voća, da bi tijelo, a samim tim i koža, dobilo dovoljno vitamina, minerala i ostalih neophodnih supstanci. Integralne žitarice, nemasni mliječni proizvodi i riba odlični su za zdravlje kože.

Galerija

Bonus video: