Koncertom Huberta Kepela završen Nikšić guitar fest

Pobjednik ovogodišnjeg takmičenja je gitarista iz Hrvatske Antun Iveković koji se publici prestavio sa Hozeovom “Sonatom“ i kompozicijom “Ultimo trenulo“ od Agustina Dariusa
0 komentar(a)
Hubert Kepel, Foto: Ivan Petrušić
Hubert Kepel, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 09.10.2013. 08:17h

Koncertom njemačkog gitariste Huberta Kepela u koncertnoj sali muzičke škole “Dara Čokorilo“ završen je VIII Međunarodni Nikšić guitar fest.

"Ovaj festifal je poseban – kako zbog mjesta gdje se održava tako i zbog Gorana Krivokapića koji je veliko ime u svijetu gitare. Uz njegovu pomoć moguće je ostvariti dolazak vrhunskih umjetnika i omogućiti da festival iz godine u godinu sve više raste", kazao je Hubert Kepel.

Nikšićani su u toku trajanja Gitar festa imali prilke da čuju Crnogorski simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom maestra Grigorija Kraska i prošlogodišnjeg pobjednika Davida Đakova, Gorana Krivokapića i Danijela Cerovića, kvartet “Anagastum”, Ištvana Remera i Lovra Peretića. I svi su bili zadovoljni – publika virtuoznim izvođenjem majstora gitare, izvođači odzivom Nikšićana, a organizatori i jednim i drugim.

"Ove godine imali smo čast da festival otvori Crnogorski simfonijski orkestar i nadamo se da će to postati tradicija jer imamo obećanje Žarka Mirkovića, direktora Muzičkog centra Crne Gore, da će svake godine sa pobjednikom, sa minulog festivala, nastupiti na otvaranju Gitar festa", kazao je organizacioni direktor Festivala Goran Perišić.

Prema riječima Gorana Krivokapića organizatori zaslužuju sve pohvale jer je u toku festivala sve funkcionisalo u najboljem redu. Da je napredak u organizacionom smislu evidentan saglasan je i španski gitarista Andreas Marvi.

"Utisci o festivalu su mnogo veći u odnosu na prije dvije godine, a neuporedivo veći u odnosu na prije osam godina, kada je ova priča počela", kazao je Marvi.

Prema riječima Danijela Cerovića, selektora i umjetničkog direktora Festivala cilj je postignut – jer su preko stručnih seminara i profesionalnog takmičenja promovisali univerzalne vrijednosti umjetničke muzike i podstakli podizanja nivoa mladih gitarista involviranih u crnogorski umjetnički i obrazovni sistem.

"Za kratko vrijeme festival je izrastao u važnu manifestaciju pod čijem se okriljem organizuje jedino profesionlano instrumentalno takmičenje u Crnoj Gori, a u svijetu je poznato kao jedno od rijetkih čije se finale održava uživo u TV studiju", kazao je Cerović.

Marvijeva gitara za Ivekovića

Pobjednik ovogodišnjeg takmičenja je gitarista iz Hrvatske Antun Iveković koji se publici prestavio sa Hozeovom “Sonatom“ i kompozicijom “Ultimo trenulo“ od Agustina Dariusa.

Njemu je pripala gitara Andreasa Marvija vrijedna 8.000 eura, kao i niz koncerata sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom na festivalima u regionu i u Austriji.

"Takmičari su bili izvanredni, a o kvalitetu takmičenja i izvođača najbolje govori činjenica da je prvoplasiranog od trećenagrađenog dijelio veoma mali broj bodova. Gitara čiji sam ja graditelj otišla je u prave ruke, mada i da je bilo kome drugom od takmičara pripala takođe bi to bio pun pogodak”, kazao je Marvi.

Drugo mjesto i gitara Slavka Mrdalja u vrijednosti od 4.000 eura pripala je Tristanu Angenendtu (Njemačka), dok je trećeplasirana Božana Pavlova (Bugarska) nagrađena festivalima u Grožnjanu i u Nikšiću koji će se održati naredne godine.

Četvrti finalista Rejčel Šif stekao je besplatno pravo učešća na nikšićkom Gitar festu 2014.

"Takmičari su bili izvanredni tako da je izuzetno teško bilo odabrati najboljeg", kazao je Goran Krivokapić koji je obećao da će naredne godine pobjedniku pokloniti gitaru.

Bonus video: