Mari Žoze Perek trči na Njujorškom maratonu

Trostruka olimpijska i dvostruka svjetska šampionka priznala je da, otakako se povukla "uopšte nije trenirala" i da će joj biti teško da istrči maraton.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2013. 21:15h

Nakon decenije vraća se na stazu - Mari Žoze Perek je najavila učešće na Njujorškom maratonu 3. novembra.

Legendarna francuska atletičarka je naglasila da je počela da trenira kako bi učestvovala na predstojećem maratonu.

Četrdesetpetogodišnja Perek, koja je osvojila zlato na 400 metara na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine, kao i titule na 200 i 400 četiri godine kasnije na OI u Atlanti, trčaće u Njujorku u dobrotvorne svrhe.

Trostruka olimpijska i dvostruka svjetska šampionka priznala je da, otakako se povukla "uopšte nije trenirala" i da će joj biti teško da istrči maraton.

"Moram da priznam da mi ovaj sport uopšte nije nedostajao. Posvetila sam se drugim stvarima u životu, naročito porodici", rekla je Perek i dodala da je pristala da trči u Njujorku kako bi pomogla napaćenom narodu u Haitiju, koji je pretrpio razoran zemljotres 2010.

"Željela sam nekako da pomognem Haitiju. Rasla sam u Gvadalupeu sa mnogim Haićanima koji su mi bili komšije", rekla je Perek i dodala da joj je jedina ambicija, osim da podigne ček na 50.000 dolara koji će uplatiti na račun žrtava zemljotresa u Haitiju, "da završi trku".

Poznata pod nadimom "Gazela", zbog svoje jedinstvene gracioznosti kojom je trčala, Perek se povukla sa Olimpijskih igara u Sidneju 2000. u posljednji čas.

Nakon brojnih povrede, Perek se konačno povukla iz atletike 2004. u 36. godini.

"Telo se jednostavno naviklo da trči i ponekad uhvatim sebe kako iznenada želim da požurim, ali onda kažem sebi 'sačekaj, nisi na trkama", rekla je Perek.

Bonus video: