Radovi Veljka Mihajlovića u crkvi Santa Maria in punta u Budvi

U sakralnom prostoru u budvanskom Starom grada, prezentiran je samo manji segment grafičkog ciklusa
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2013. 17:09h

U okviru obilježavanja 1700 godina od Milanskog edikta i 600 godina od osnivanja manastira Praskvica, Grad teatar Budva i Generalni konzulat Republike Srbije iz Herceg Novog, krajem avgusta ove godine, priredili su u crkvi Santa Maria in punta u Budvi, reprezentativnu izložbu najnovijih grafičkih ostvarenja istaknutog slikara i grafičara Veljka Mihajlovića (1948) iz Beograda. Mihajlović je diplomirao na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti, do sada je priredio preko sto šezdeset samostalnih, učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i svijetu, i dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja. Član je ULUS-a, stalno živi istvara u Beogradu. Aktuelnu eksplikaciju prati kolorni katalog sa uvodnim tekstom istoričarke umjetnosti Tatijane Kriještorac.

U sakralnom prostoru u budvanskom Starom grada, prezentiran je samo manji segment grafičkog ciklusa, pod specifičnim nazivom “Konstantin” - “Crna Gora i svijet”, zapravo dvadeset grafika, drugi veći dio je slijedećeg dana izložen u galeriji “Marko K. Gregović” u Petrovcu. Ovaj Mihajlovićev vrlo zamašan grafički projekat, ostvaren je tehnikom duboke štampe, na vrlo kvalitetnom grafičkom papiru. Izložba je u Crnoj Gori prvo prikazana u Kotoru (Galeriji solidarnosti, Palata Pima), Tivtu (Ljetnjikovac 'Buća'), Herceg Novom (Galerija 'Josip Bepo Benković'), zatim Beogradu (Galerija ULUS-a), a krajem novembra će biti prezentirana u Rimu.

Uvaženi slikar i vrsni grafičar Veljko Mihajlović, najčešće stvara u zasebnim cjelinama, a neke od njih nose nazive: “Krugom dvojke”, “Kalemegdan”, “Studentski park”, “Banat”, “Mostovi Pariza”, “Manasija”, “Žiča”, “Hilandar”, “Sentandreja”, “Sveta Gora”. U najnovijem ciklusu grafičkih radova, Mihaijlović se veoma studiozno i vrlo posvećeno bavi značajnim tematom, legendarnim carom Konstantinom, njegovom majkom Jelenom i časnim krstom. Rimski car Flavije Valerije Konstantin, poznat kao Konstantin i Veliki je vladar i vjerski vođa koji je bitno učestvovao u razvoju i sudbinskom određenju Evrope tokom trećeg vijeka. Prvi je rimski državnik koji je prihvatio hrišćanstvo, dotad vjeru progonjene manjine, osim hristijanizacije, sproveo je niz administrativnih i vojnih reformi koji su osnažili Rimsko carstvo. Hrišćanstvo je postalo dominantna vjera tadašnjeg civilizovanog svijeta, a osnivanjem Carigrada, Konstantin je postavio temelje budućem Vizantijskom carstvu. Kao prvi hrišćanski car, dobrotvor i ktitor, nakon smrti je kanonizovan i u pravoslavnoj crkvi se uvažava i poštuje kao sveta ličnost.

Duboko nošen humanom idejom i snažnim mentalnim nabojem, Mihajlović je u beogradskom ateljeu na Studentskom trgu, ušao u još jednu izuzetno zamašnu stvaralačku avanturu, ovo posebno kada se zna da je riječ o zahtijevnoj i specifičnoj grafičkoj disciplini. U skrovitim odajama svog radnog prostora, na spratu starog stilskog objekta, Mihajlović je dugotrajnim tehničko-tehnološkim postupkom, neumorno iscrtavao, gravirao i ecovao brojne bakarne ploče, kao baznu osnovu za ostvarenje svojih kreativno-grafičkih vizija. Nakon brojnih probnih otisaka (maklatura) i određenih naknadnih korekcije, Mihajlović je na profesionalnoj grafičkoj presi, na specijalnom i ovlaženom papiru, uspio da tehnikom duboke štampe otisne besprekoran, ali vrlo mali broj listovnih primjeraka, koji su korektno i stručno signirani.

Veljko Mihajlović se pored klasičnog slikarstva, dugi niz godina vrlo uspješno bavi grafičkom umjetnošću, čak bi se moglo ustvrditi da je u likovnim krugovima više poznat kao vrhunski grafičar. Stručna akademska naobrazba i dugogodišnje bavljenje crtačkim disciplinama, svakako su bili neophodan preduslov za uspješnu nadgradnju na polju grafike. Upravo iz tih rakursa treba analizirati, tumačiti i vrednovati Mihailovićeva grafička ostvarenja. A savim je bjelodano da je kompoziciona postavka svih njegovih grafičkih listova, veoma prostudirana, vrlo izbalansirana i uravnotežena.

Stručna akademska naobrazba i dugogodišnje bavljenje crtačkim disciplinama, svakako su bili neophodan preduslov za uspješnu nadgradnju na polju grafike

Najčešće su to segmentarno-enterjerski, zapravo suzdržano-perspektivni prkazi djelova sakralnih zdanja, uglavnom onih lijevo od ulaznih vrata, gdje se po pravilu i nalazi lik ktitora ili ličnost kojoj je hram posvećen. Zbog toga se u središtu svih njegovih grafičkih radova nalazi, fresko-prikaz lika cara Konstantina, njegove majke Jelene sa časnim krstom u sredini scene. Svakako, potrebno je istaći nepobitnu činjenicu, da su likovi svetih osoba, bili neophodan inspirativni poticaj i paradigmatski supstrat, na osnovu kojih je Mihajlović, u veoma dugom i komplikovanom postupku, likovno egzekutovao zamašnu seriju izvrsnih grafika, koje se nadasve odlikuju sigurnom linearno-crtačkom shematikom, izuzetno bogatim valerskim odnosima i zasigurno naglašenom duhovnošću.

Direktne vizuelizacije

Tragajući duže vremena za vizuelnim prikazom cara Konstantina u Crnoj Gori, te prostorima bivše jugoslovenske države i zemljama u okruženju, Mihajlović je obišao brojna sakralna zdanja i kulturno-istorijske spomenike.

Iako se, posebno u ovom tehnološkom vremenu, mogao služiti digitalnim foto-napravama, Mihailović se zdušno opredijelio za provjereni, duhovno-kreativni metod, direktne i precizne vizuelizacije i preciznog ctačkog pravljenja zabilješki. Permanentno sa blokom, perom i tušem u ruci, neposredno je na licu mjesta tragao, otkrivao, analizirao i pravio veliki broj nadahnutih skica za svoja buduća grafička ostvarenja.

Bonus video: