Paulo Koeljo: Vlada Brazila je sramotna

Na ovogodišnjem Frankfurtskom sajmu koji počinje u srijedu Brazil je počasni gost, pa je Koeljova odluka da otkaže dolazak odjeknula širom svijeta
2 komentar(a)
Žilberto Žil i Paolo Koeljo, Foto: Paulocoelhoblog.com
Žilberto Žil i Paolo Koeljo, Foto: Paulocoelhoblog.com
Ažurirano: 08.10.2013. 17:11h

Popularni brazilski pisac Paulo Koeljo otkazao je dolazak na sajam knjiga u Frankfurtu protestujući što brazilska vlada u Njemačku nije poslala i autore popularnih žanrova.

Na ovogodišnjem frankfurtskom sajmu koji počinje u srijedu Brazil je počasni gost, pa je Koeljova odluka odjeknula širom svijeta. U razgovoru za njemačke medije, Koeljo se posebno oštro obrušio na aktuelnu brazilsku vladu za koji tvrdi da narodu nudi samo obećanja, a da ništa od toga ne izvršava.

Koeljo ocjenjuje da je sadašnja brazilska vlada sramotna. Poznato je da je Koeljo bio u posebno dobrim, čak i prijateljskim odnosima sa prethodnim brazilskim predsjednikom Lulom de Silvom. Otkazivanje nastupa u Frankfurtu u delegaciji brazilskih pisaca Koelju je, kako sam ističe, palo teško, jer je u odličnim odnosima sa upravom najvećeg sajma knjiga u svijetu koji je posjetio više puta.

Baš je u Frankfurtu Koeljo 2008. godine slavio prodaju sto miliona primjeraka svojih knjiga. Tom mu je prilikom na komercijalnom uspjehu i rekordu čestitao i čuveni brazilski pjevač, a svojevremeno i ministar kulture Žilberto Žil i to koncertom u savremeno dizajniranoj pivnici.

Bonus video: