Kapičić negira umiješanost: Bio sam ministar i nijesam ubijao ljude

Sumnja se da pronađene kosti i lični predmeti pripadaju četnicima, koji su, navodno, likvidirani po naredbi bivšeg generala Udbe i penzionisanog generala Jova Kapičića u februaru 1947.
165 pregleda 159 komentar(a)
Jovo Kapičić, Foto: Zdravko Bajzek
Jovo Kapičić, Foto: Zdravko Bajzek
Ažurirano: 08.10.2013. 08:15h

Bivši general Udbe Jovo Kapičić negirao je juče da je umiješan u smrt četnika, čiji su ostaci prije nekoliko dana pronađeni u pećini Mandića na Sinjajevini.

Kapičić je “Vijestima” kazao da je za smrt četnika na Sinjajevini odgovoran Korpus narodne odbrane Jugoslavije (KNOJ).

Više državno tužilaštvo (VDT) pokrenulo je istragu nakon što su prije nekoliko dana nađeni ljudski ostaci u pećini Mandića na Sinjajevini.

Informaciju da su pronađeni ostaci, potvrdila je i Uprava policije.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, sumnja se da pronađene kosti i lični predmeti pripadaju četnicima, koji su, navodno, likvidirani po naredbi bivšeg generala Udbe i penzionisanog generala Jova Kapičića u februaru 1947. godine.

U februaru 1947. godine nastradali su sudija predratnog vojnog suda, a tokom rata komandant četničkog pokreta Miljan Mandić, Miladin Knežević, braća Janko, Dragutin i Milivoje Ilinčić i Milivojeva ćerka Mioljka.

Kapičić je juče potvrdio da je bio u februaru te godine na Sinjajevini, ali da nema ništa sa smrću četnika.

”Ja imam svoju verziju toga. Došao sam ujutru tamo da vidim ko je ubio naših pet vojnika i popodne se vratio da podnesem izvještaj Vladi Jugoslavije. To sve napišite da sam ja izjavio”, rekao je Kapičić.

Za ubistvo četnika okrivio je KNOJ.

“Ujutru sam došao a popodne pošao, ali kao ministar. Ja sam tada bio ministar unutrašnjih poslova i nijesam ubijao ljude po pećinama. Recite mi kako može ministar unutrašnjih poslova da ubija ljude... To je vojska radila, KNOJ, takozvani komadant Marko Katnić, on je bio tamo”, rekao je Kapičić.

Na pitanje novinara - ko je naredio likvidaciju četnika, Kapičić je odgovorio: “To je KNOJ-eva akcija. Ja sam bio ministar unutrašnjih poslova koji je samo sjedio na Cetinju”.

Dodao je da je tamo otišao tek kada su mu javili za smrt pet vojnika.

“Kad sam čuo za pogibiju vojnika, otišao sam po snijegu da vidim kako je to moglo biti...”, zaključio je Kapičić.

Godinama su potomci četnika nastradalih u pećini Mandića, tvrdili da je za njihovu smrt odgovoran Kapičić.

“Međunarodna ekipa speleologa se ljetos spustila u pećinu, koja se nalazi u blizini katuna Ječmen do na Sinjajevini, gdje su pronašli eksplozivna sredstva. U ekipi speleologa bio je i policijski inspektor iz Odjeljenja (OB) bezbjednosti Kolašin, koji se speleologijom bavi iz hobija”, saopštila je prije dva dana Uprava policije.

“Vijesti” saznaju da je sa speleolozima u pećini bio inspektor kolašinske policije Radovan Šćepanović.

U saopštenju se dodaje da je o pronalasku eksplozivnih sredstava obaviješten Direktorat za vanredne situacije (DVS) MUP-a.

“Kada je ekipa DVS izašla na lice mjesta, u namjeri da uništi eksplozivna sredstva, otkrila je i ljudske ostatke. O tome je obaviješteno OB Kolašin, koje je o svemu obavijestilo višeg državnog tužioca u Bijelom Polju i osnovnog državnog tužioca u Kolašinu”, saopštila je Uprava policije.

Prema nezvaničnim informacijama, uskoro će biti izvršena ekshumacija kostiju, koje će nakon toga biti poslate u Forenzički centar u Danilovgradu, gdje će biti obavljena DNK ispitivanja.

“Slijede dalje aktivnosti po nalogu tužioca, među kojima je i obavljanje razgovora sa potomcima lica za koja se sumnja da se njihovi ostaci nalaze u pećini”, kazali su iz policije.

Goli otoci: “Htio sam da ih raznesem”

U knjizi “Goli otoci”, u kojoj Kapičić odgovara na pitanja novinarke, između ostalog piše da je bivši šef Udbe rekao:

“Negdje početkom 1947. iz Kolašina mi je stiglo pismo u kome me obavještavaju da je Mandićeva grupa na Vratlu na Sinjajevini ubila pet vojnika KNOJ-a. Bio sam bijesan, pa sam istog trenutka krenuo prema Kolašinu. Kada sam stigao, već je bila pala noć. Kolašinski udbaši - Marko Katnić je bio komandant KNOJ-a - ispričali su mi šta se desilo.

“Dobro” prekinuo sam ih nervozno - “idem gore da pogledam gdje su ta djeca pobijena”. Bio sam takav, nestrpljiv, svojeglav... obuo sam tri-četiri para vunenih čarapa i krenuo ka Vratlu. Nekako sam stigao do pećine u kojoj su se krili odmetnici - žena i 11 muškaraca. Pozvao sam ih da se predaju. Glas mi je odjekivao... Već je bilo počelo da sviće... Hladno.

“Nećemo se predati”, uzvratili su.

“Ostaćemo ovdje do Đurđeva dana. Imamo dovoljno hrane, vode... Ne možete nam ništa!” A, je li, pomislih!? Vidjećemo ko ne može! Kuriru sam naredio da od Titogradskog garnizona zatraži da pošalju 300 kilograma eksploziva, kako bih u vazduh digao cijelo brdo. Htio sam da ih raznesem. Kada su vojnici stigli i postavili eksploziv... Čulo se do Ivangrada (Berane). Brdo je bilo potpuno razoreno, ali su odmetnici nekim čudom ostali živi. Kasnije su neki od njih uhapšeni i predati vlastima u Kolašinu... Ostali su pobijeni prilikom pokušaja bjekstva. To nije bila zvanična, već jedina verzija”, piše da je kazao Kapičić u knjizi “Goli otoci” autora Tamare Nikčević.

Bonus video: