ODBOJKAŠICE

Zelene za veće domete

"Zadovoljan sam odnosom prema igri djevojaka u svakoj utakmici, pružile su maksimum, nemam šta da im zamjerim", ističe za “Vijesti” selektor Racković.
0 komentar(a)
Odbojkašice Crne Gore, Foto: Cev.lu
Odbojkašice Crne Gore, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 08.10.2013. 13:41h

Da li su i optimističke izjave prije početka turnira u izraelskoj Ranani bile plod nepoznavanja sopstvenih ili mogućnosti protivnika, tek odbojkašice Crne Gore su drugu rundu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Italiji završile bez pobjede u pet mečeva. Istorijski plasman u drugu rundu je, očigledno, bio krajnji domet izabranica Vladimira Rackovića, barem u sastavu koji je igrao protiv Švajcarske (0:3), Izraela (0:3), Grčke (2:3), Mađarske (0:3) i Letonije (2:3).

"Mađarska me iznenadila svojim kvalitetom, mislim da je bila i najbolja ekipa u Ranani. Mi smo u rangu, ako ne malo bolji od Letonije, dok su svi ostali ispred nas. Zadovoljan sam odnosom prema igri djevojaka u svakoj utakmici, pružile su maksimum, nemam šta da im zamjerim", ističe za “Vijesti” selektor Racković.

Tokom mečeva protiv Izraela, Švajcarske i Mađarske, ekipa koje su izborile plasman u treću rundu, Crna Gora nije imala šansi da pobijedi, što nije bio slučaj protiv Grčke i Letonije, u mečevima u kojima su “crvene” vodile 2:1 u setovima, ali nijesu uspjele da privedu mečeve kraju u svoju korist...

"Moglo je bolje, dosta bolje, ali su naši rivali imali više iskustva od nas, što se moglo primijetiti na svakoj utakmici. Ostaje žal, posebno zbog posljednje utakmice sa Letonijom, ali ovo nam je bilo veliko iskustvo za budućnost, posebno za nas mlađe igračice, jer nam je ovo prvi put da igramo kvalifikacije. Nadamo se da će ubuduće biti bolje, da ćemo se prikazati u pravom svjetlu", rekla nam je srednja blokerka Jelena Rosić.

Gdje je realno mjesto crnogorskoj ženskoj odbojci teško je procijeniti, jer od 2008. godine reprezentacija nijednom nije odigrala u najjačem sastavu. U ovoj prilici su, iz raznorazih razloga izostale Ksenija Ivanović, Andrea Laković, Marija Sandić, Tijana Jakić...

"Da smo bili kompletni bili bismo jači, imali bismo više razloga da se nadamo. Ali, s ovim sastavom, gledajući to kako smo mi igrali, to je maksimum. Gledaćemo da u narednoj akciji napravimo sve što možemo da budemo u najjačem sastavu. Nema nas puno, ima tu 20-ak djevojaka koje konkurišu za prvu ekipu, probaćemo da se odazovu najbolje - zaključio je Racković.

Bokan: Svima za nauk

Kao što je bilio i očekivano, Tanja Bokan je bila udarna snaga crnogorske selekcije, naročito u napadu. Međutim, samo njen učinak bio je nedovoljan za bolje rezultate...

"Veliki je hendikep što se sve djevojke nisu odazvale. Jer, da je ekipa bila kompletna, mislim da bismo imale realne šanse. Ali, sa ovako mladom i neiskusnom ekipom, nismo imale šansi. Čak je i Letonija igrala organizovanije. Ekipa koja ne može da doda i realizuje kontru, teško može da se nada boljem. Ostaje veliki žal što nismo mogle da budemo kompletne", kaže za “Vijesti” članica francuskog Kana.

Bokan je sa 93 poena završila kao 6. poenterka dosadašnjeg toka kvalifikacija (četvrta smečerka), iako nije igrala u prvoj rundi. Imala je prosjek od 4,89 poena po setu, a bolji prosjek imala je jedino Mađarica Renata Šandor, tačno pet poena po setu.

"Još ne znamo gdje nam je realno mjesto, ali mislim da sa dvije srednje blokerke koje nisu bila u Ranani, sa Ksenijom Ivanovićem na prijemu, i možda nekom primačicom prebačenom na libera, imali bismo ozbiljnije šanse i možda bismo bile među prve tri ekipe. Ovo je svima za nauk", zaključila je Bokan.

Preporučujemo za Vas