Milena Marović kod tužioca

Specijalna tužiteljka pozvala menadžerku i glavnu administratorku Opštine Budva da daju izjave o izgradnji luksuznog poslovno-stambenog centra „TQ plaza”
280 pregleda 50 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2013. 12:12h

Menadžerka Opštine Budva Milena Marović- Bogdanović i glavna administratorka Snežana-Žana Šćepanović biće saslušane danas u Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal u Podgorici, u slučaju raspodjele poslovnih i stambenog prostora unutar centra „TQ plaz a“ zajedničkog posla Opštine i kompanije „Trejd junik“.

To je “Vijestima" potvrđeno u Specijalnom tužilaštvu za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina. Kćerka potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića i supruga gradonačelnika Cetinja Aleksandra Bogdanovića, u svojstvu svjedoka, daće izjavu o projektu koji je u oktobru 2010, kada je stupila na funkciju menadžera grada, naslijedila. Izjavu kao svjedok daće i Šćepanović, a zamjenicu specijalne tužiteljke Lidiju Vukčević, koja će obaviti saslušanje posebno interesuje aneks 3 ugovora, zaključenog 11. novembra 2010. između Opštine i “Trejd junika”, kojim je definisana raspodjela izgrađenog prostora unutar luksuznog apartmansko- komeracijalnog– poslovnog centra „TQ plaza“ u centru grada.

Specijalna tužiteljka za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Đurđina-Nina Ivanović rekla je juče "Vijestima" da u slučaju "TQ plaza" istraga još nije otvorena.

"Povodom izgradnje 'TQ plaze' i poslovnog odnosa sa 'Trejd junikom', Specijalno tužilaštvo je još ranije, u saradnji sa policijom, počelo istraživanje. Izviđaj još traje i u njegovoj daljoj fazi planirano je sprovođenje određenih radnji. O detaljima našeg plana i redosljedu preduzimanja pojedinačnih radnji ne mogu govoriti", kazala je Ivanović.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz tužilaštva istraga nije otvorena ni protiv jednog lica pojedinačno, a tužilaštvo ima u planu da sasluša određeni broj osoba. Tužioci će, tokom izviđaja, procjenjivati da li će neki od njih biti saslušani u svojstvu građanina ili u svojstvu svjedoka. Budvanska policija, koja je uključena u cijeli izviđaj, kako je “Vijestima" potvrđeno, još prije godinu predala je tužiteljki kompletnu dokumentaciju koju je prikupila, ali od tada nijesu traženi naknadni papiri vezani za “TQ plazu”.

Tužilaštvu je posebno, kako “Vijesti" nezvanično saznaju, interesantna službena zabilješka na osnovu koje je tadašnji gradonačelnik Rajko Kuljača potpisao sporni aneks ugovora, poslije čega se našao na meti budvanske opozicije. Oni tvrde da je upravo tim aneksom napravljena milionska šteta Opštini. I vještak finansijske struke, kojeg je angažovalo tužilaštavo, procijenio je da je raspodjelom prostora unutar “TQ plaze” napravljena milionska šteta.

Marovićeva i Šćepanovićeva, koje su bile u Kuljačinom kabinetu, ispričaće svoje viđenje kako je zaključivan sporni aneks ugovora.

Priča o “TQ plazi” počela je prije šest i po godina, kada je Opština sa kompanijom “Trejd junik” zaključila ugovor o izgradnji na desetine miliona eura vrijednog centra. Opština je u cijeli posao ušla sa davanjem zemljišta i oslobađanjem komunalija, a zauzvrat je dobila četvrtinu poslovnog i garažnog prostora. Prema ugovoru,

“Trejd junik” je u obavezi da izgradi 10 hiljada kvadrata garažnog i poslovnog prostora pored gradske Pošte 1 i preda u vlasništvo lokalnoj upravi. Cijela pometnja nastala je još početkom 2011, kada je SNP alarmirao sve držav n e institucije da je posao Opštine i “Trejd junika” štetan za građane. Još prije godinu i po, po nalogu specijalnog tužioca Đurđine Ivanović, policija je uzela dokumentaciju iz Opštine, nakon što su opozicione partije SNP, te tadašnje PzP i Nova, optužile vlast da je napravila šte t a n ugovor i nanijela milionsku štetu budžetu.

Budvanski SNP pozvao je u aprilu 2011. državnog tužioca, zaštitnika imovinsko- pravnih interesa kao i Državnu revizorsku instituciju da onemoguće sprovođenje aneksa 3 ugovora, zaključenog između Opštine i kompanije „Trejd junik“, kojim je lokalna uprava, kako su tvrdili, direktno ošte ć e n a za 6,7 miliona eura. Sporni ankes ugovora Opština je sa “Trejd junikom” zaključila 11. novembra 2010, i kako tvrde u opozciji, umjesto poslovno- stambenog prostora p ov r šine 4.542 kvadrata u centru , dobila isto toliko prostora, ali u garaži, i to nekih 119 parking mjesta. Tri odbornika Demokratskog fronta uoči vikenda podnijela su i krivične prijave protiv NN lica u Vladi, Tužilaštvu i Opštini Budva, zbog, kako su naveli, osnovane sumnje da se više NN lica udružilo radi nezakonitog sticanja dobiti, a na štetu Opštine Budva u slučaju poslovno- komercijalnostambenog kompleksa “TQ plaza”.

Opština tvrdi da su zaradili 7,8 miliona

U Opštini su u više navrata javno isticali da je cijeli posao sa “Trejd junikom” zakonit, te da je lokalna uprava uvećala svoju imovinu.

“Samo od prve faze izgradnje poslovno–komercijalno-turističkog centra 'TQ plaza' lokalna uprava povećala je svoju imovinu u vrijednosti od 7.842.811,21 euro”, navodi se u sveobuhvatnom Izvještaju o postupku realizacije poslova koji se odnose na izgradnju luksuznog, desetine miliona eura vrijednog prostora u centru Budve, koga je usvojila Skupština sredinom novembra 2011.

Ugovorom između Opštine i “Trejd junika”, lokalnoj upravi trebalo je da pripadne 25,78 odsto izgrađenog prostora i to samo od prve faze izgradnje. Opštini je na osnovu tog ugovora pripalo 6.843 kvadrata poslovnog prostora i 120 parking mjesta. Kroz realizaciju druge faze, na koju se i dalje čeka, a to je izgradnja višespratne garaže i poslovnih prostora naspram centra, kod gradske Pošte, Opštini će pripasti još 4.543 kvadrata poslovnog prostora i 250 parking mjesta.

Galerija

Bonus video: