Neophodna hrana za "grijanje" organizma

Kad kažem jesen, prva asocijacija mi je đumbir; on može da ugrije, da spriječi i da liječi
210 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2013. 08:46h

U Nikšiću je pristojno zahladnilo. Preko dana je još i nekako, ako ima sunca. Večeras je, na primjer, 7C. Vjetar što ga ja zovem rendgen. Dok smo ljetos tražili hranu koja će da rashladi organizam, sada bi trebalo da se "uključi grijanje" i da se obezbijedi vitaminska podrška predstojećim prijetećim prehladama i infekcijama.

Dakle, jesen je stigla i moj organizam zahtijeva grijanje. Kakva je situacija kod vas? Kada dođem kući malo smrznuta i poprilično umorna, čeznem za supom koja će da me ugrije. Na primjer: prodinsta se sitno isjeckan luk dok ne dobije staklast izgled, doda mu se izrendan celer, a ubrzo zatim kockice krompira. Nalije se vodom, posoli, pobiberi. Dodaju se bijeli luk i kurkuma (ima je u prodavnicama zdrave hrane; to je biljka izuzetnih kvaliteta, a inače je u osnovi karija).

Prije supe uzmem jednu direktnu vitaminsku infuziju: salata od rendanog kupusa i cvekle. Isjeckajte malo oraha u nju, dodajte koje zrno suvog grožđa i namirišite je nanom. Naravno, uz obavezno maslinovo ulje, jabukovo sirće i malo morske soli.

Glavno jelo: prodinstaju se luk i šargarepa; dodaju se sočivo i paprika isjeckana na kockice. Nalije se vodom toliko da se sve prekrije, kuva se na srednje jakoj vatri, voda se doliva po potrebi. Začini: morska so, biber, bijeli luk, crvena mljevena paprika. Ovaj "pire" od sočiva odlično ide uz parče integralnog hljeba, integralni pirinač, proso - šta volite i šta vam se nađe.

Inače, sočivo se smatra mahunarkom koja je najlakše probavljiva.

Kad prođe malo vremena od ručka, popijte čaj. Kad kažem jesen, prva asocijacija mi je đumbir; on može da ugrije, da spriječi i da liječi. Ali, tu su još mnogi čajevi od naših domaćih biljčica koje ste imali priliku ljetos da prikupite po šumama i gorama.

Za užinu - postupite prema pjesmi: kruška, jabuka, šljiva (mene voli Iva) ili kruška, jabuka, grožđe (mene voli Đorđe). Uživajte u slasti koju je proizvela energija ljetošnjeg sunca i unesite vitamine preko potrebne da se organizam prebaci na zimski režim.

Ključne riječi ovog teksta (spomenute i nespomenute): kupus, kelj, karfiol, brokoli, šargarepa, celer, cvekla, krompir, pasulj, naut, sočivo, jabuka, kruška, šljiva, grožđe. Pridružujem im đumbir i kurkumu kao strance, vrlo prijateljski nastrojene. Spisak svakako nije konačan.

Možete s punim pravom da mi kažete da ovo prečesto ponavljam i bićete u pravu. Ipak, osluškujte svoj organizam i udovoljite mu dobrim i mudrim izborom hrane.

www.ordinacijabalans.me

Galerija

Bonus video: