PROFESIONALNI BOKS

Kličko apsolutni vladar

Hrabri Rus nije odustajao i na nogama je dočekao kraj 12. runde, nakon koje je ubjedljivom jednoglasnom odlukom od 119:104, Kličko sačuvao šampionske pojaseve
62 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 22:52h

Dileme nema! U borbi olimpijskih pobjednika iz Atlante 1996. godine i Atine osam godina kasnije, za klasu je bolji bio stariji, Ukrajinac Vladimir Kličko, koji je Rusa Aleksandra Povetkina četiri puta bacao u nokdaun.

Ipak, hrabri Rus nije odustajao i na nogama je dočekao kraj 12. runde, nakon koje je ubjedljivom jednoglasnom odlukom od 119:104, Kličko sačuvao šampionske pojaseve u federacijama WBA, WBO, IBF i IBO.

"Hvala svima na podršci, a danas je pobijedio bolji bokser", kazao je Kličko nakon odbrane titula najboljeg boksera svijeta u teškoj kategoriji.

Od starta je Kličko nametnuo ritam koji njemu odgovara, koristeći razliku od 10 centimetara u visini i čak 15 u rasponu ruku. Ustupio je Rusu sredinu domaćeg ringa i ljevicom iz kontre je sakupljao poene. Kličko je u jednom bio u pravu, nekoliko sedmica rada sa trenerom Majka Tajsona, Stejsijem Makinlijem, isuviše je malo da bi se naučilo boksovati kao Gvozdeni Majk.

Iako je Povetkin napadao brzim desnim krošeom, on je bio isuviše širok u odnosu na onaj kojim je raspolagao Tajson, što je Kličku davalo dovoljno vremena da iskorakom u desno pogađa iz kontre lijevim direktom.

Povetkin bi nakon kontre zastajao bez ideje, a Kličko je, koristeći visinu i široka ramena, osloncem na Povetkinovo lijevo rame sprječavao Rusa da boksuje iz klinča. Nakon 15 sekundi druge runde Povetkin je bio neoprezan da primi jedan snažan direkt u nos nakon kojeg mu je ringovni sudija, Portorikanac Luis Pabon prvi put brojao.

Uslijedile su runde u kojima je pogađao samo Kličko i to isključivo lijevim direktom, dok je sjajno tehnički potkovani Rus izbjegavao desni kroše Ukrajinca. Na kraju šeste runde ljekari su Rusu morali da intervenišu oko oba oka, a suženo vidno polje Povetkina u 7. rundi je Kličko iskoristio da čak tri puta baci Rusa u nokdaun. Od prva dva Rus se brzo oporavljao, a kod trećeg je opravdao nadimak Vitez, jer je krajnjim naporom i hrabrošću tražio nastavak borbe.

U osmoj rundi je Povetkin djelovao kao da nijednom nije bio na patosu, a u narednoj je izdržao nekoliko strahovitih udaraca lijevim direktom. Prava uzbuđenja uslijedila su početkom 11. runde kada se Kličko neoprezno otvorio potcjenjujući rivala, a on je zadao strahoviti desni kroše. Kličko je bježao od borbe u narednih 90 sekundi i čak zaradio javnu opomenu, a onda je vezanim direktima ubio rivalu nadu u čudo. Povetkin je, ipak, do kraja tražio borbu i držao sredinu ringa.

"Kazao sam nakon zvaničnog mjerenja da mi ne pada na pamet da prijetim i da će ring dati šampiona. Sada mi preostaje da čestitam Kličku, jer je najbolji i da mu pružim ruku", sportski je poraz priznao 34-godišnji Rus, i to prvi nakon 26 pobjeda u profesionalnom ringu.

Tri i po godine stariji Ukrajinac je slavio 61. put u profesionalnom ringu, u kojem je doživio i tri poraza.

Galerija