Predstava "Krvave svadbe" na festivalu u Užicu

Posljednjeg dana festivala u čast nagrađenih biće izvedena i predstava "Strah i beda Trećeg rajha" Bertolda Brehta u režiji Bobana Skerlića, produkcija Narodnog pozorišta iz Gračanice
220 pregleda 0 komentar(a)
Krvave svadbe, Foto: Grad teatar
Krvave svadbe, Foto: Grad teatar
Ažurirano: 09.11.2018. 13:34h

"Krvave svadbe" Federika Garsije Lorke u režiji Igora Vuka Torbice, koprodukcija ovogodišnjeg 32. "Grada teatra" sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada biće u subotu u takmičarskoj selekciji izvedena na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu "Bez prevoda" u Užicu.

Užičko festivalsko izdanje, 23. po redu, odvija se pod sloganom preuzetim iz komada Branislava Nušića "Bolje je da gledamo život u pozorištu, nego pozorište u životu".

Direktor i koselektor festivala, Zoran Stamatović, direktor NP Užice, u osvrtu na novo festivalsko izdanje, istakao je da "ovogodišnju selekciju, koja se proteže od Mediterana, preko Beograda i Sombora, čine predstave koje reprezentuju pozorišna dešavanja na prostoru na kome se govori jezikom koji razumemo, a koji pokreće na razmišljanja i rasprave, jer bez mogućnosti da se slobodno govori o svemu nema ni dobrog pozorišta".

Selektor festivalskog takmičarskog programa Bojan Munjin dodao je i to da odabir nije određen posebnim žanrovskim konceptom ili estetskim pravcem, već je vođen potrebom da se odabranim predstavama izazove "temeljno nadahnuće, koje se preliva sa pozornice u gledalište, zbog čega su ljudi tako privrženi teatru" i zbog čega "pozorište postoji već hiljadama godina".

Festival je prigodnom riječju otvorila Vida Ognjenović, pisac i reditelj, čija je predstava “Jegorov put”, rađena u produkciji “Grada teatra”, 2001. godine na ovom festivalu nagrađena dvijema nagradama.

Ukazavši na suštinu ovog pozorišnog događaja, koji tokom osam dana novembra grad, kako je rekla, pretvara u "osmodnevnu Užičku pozorišnu republiku", rediteljka je istakla i sledeće:

"Na tom zavereničkom dosluhu između publike i scene, stvoren je ovaj festival, usijanom hrabrošću osnivača i selektora, i oni ga već dvadeset tri godine provode bez uzmaka kroz mnoge nevolje, sumnje i prepreke. Brane ga i hrane smelim idejama, svojom nepokolebljivošću i nama dragocenim pozorišnim ludilom. Ti srčani i istrajni pozorišnici za svoju bezobalnu posvećenost i tvoračku energiju zaslužuju ozbiljnu pohvalu i hvalu".

Pored "Krvavih svadbi", u selekciju ovogodišnjeg izdanja ovog prestižnog festivala uvrštene su i predstava "Korešpondencija" Borisava Pekića u režiji Gorčina Stojanovića Zvezdara teatra iz Beograda, autorski projekat Kokana Mladenovića "Kad bi Sombor bio Holivud" u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor, predstava "Ožalošćena porodica" Jagoša Markovića, nastala po istoimenom Nušićevom tekstu, Narodnog pozorišta iz Beogarda, "Zašto je poludeo gospodin R.?" Vernera Fasbindera u režiji Boba Jelačića JDP-a iz Beograda, "Pet života tužnog Milutina" Milene Marković u režiji Aleksandre Milavić Dejvis Ateljea 212 i Šekspirova "Ukroćena goropadnica" Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita u režiji Ivana Plazibata.

Po dodijeli nagrada, posljednjeg dana festivala u čast nagrađenih biće izvedena i predstava "Strah i beda Trećeg rajha" Bertolda Brehta u režiji Bobana Skerlića, produkcija Narodnog pozorišta iz Gračanice.

O festivalskoj nagradi "Ardalion", koja se dodijeljuje u devet kategorija, odlučivaće stručni žiri, koji čine rediteljka Lenka Udovički, glumica i rediteljka Dragana Varagić, dramaturg Slobodan Obradović, reditelj Dario Harjaček i producent Janko Ljumović.

Bonus video: