Sudar olimpijskih šampiona u Olimpijskom kompleksu

Uprkos činjenici da je apsolutni favorit, Kličko se ipak pribojava udarca Povetkina. Da nije tako ne bi ugovorom o meču zahtijevao revanš za slučaj gubitka titula. No, to je mala vjerovatnoća
4 komentar(a)
Vladimir Kličko i Aleksandar Povetkin, Foto: Beta/AP
Vladimir Kličko i Aleksandar Povetkin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.10.2013. 11:18h

Da li je bolji olimpijski pobjednik iz Atlante 1996. godine Ukrajinac Vladimir Kličko, ili pak šampion iz Atine 2004. Rus Aleksandar Povetkin?

Odgovor će se znati večeras nakon meča za titulu prvaka svijeta u boksu u Olimpijskom kompleksu u Moskvi, u kojem mlađi od braće šampiona Kličko brani pojaseve u verzijama IBF, WBA, WBO i IBO.

Dugoočekivani spektakl, za koji je štab ruskog boksera platio 25 miliona dolara, počeće od 21 sat uz direktan prenos na Televiziji B92.

"Jasno mi je da se Povetkin uzda u snagu udarca, iako je to prikrivao na otvorenom treningu. Sam podatak da je u pripremi za meč trenirao sa Stejsijem Makinlijem mi je jasan znak da štab Povetkina želi da on izgleda i djeluje u ringu kao Majk Tajson. Mada, uz svo iskustvo rada Makinlija sa Tajsonom, teško je povjerovati da je od Povetkina za nekoliko sedmica moguće napraviti Gvozdenog Majka. Ja sam dugo mašatao o tome da vidim koji je olimpijski prvak bolji, Povetkin ili ja. To je rijetkost u profesionalizmu i samim tim glavna zagonetka ovog duela, uprkos podatku da je Povetkin najbolji rival kojeg ja mogu sada imati u teškoj kategoriji", kazao je 198 centimetara visoki 37-godišnji Kličko, koji je na zvaničnom mjerenju imao 109,6 kilograma. Kličko je u profi ringu slavio 60 pobjeda i imao je tri poraza.

Deset centimetara niži Povetkin je imao 102,2 kilograma, a slavio je u svih 26 dosadašnjih profesionalnih borbi.

"Pred meč je dozvoljeno pričati bilo šta. No, lako je pričati: “Ja ću razbiti Klička, i ja ću ga sahraniti...” Ali priča je potpuno bespotrebna i meč će odlučiti šampiona. Sve će se vidjeti u ringu", kazao je Povetkin, uobičajeno škrt na riječima.

A Kličko je apsolutni favorit i na ruskim kladionicama koje za njegovu pobjedu daju tek 20 centi na uloženi euro, dok za trijumf Povetkina daju 4,55 eura.

Pobjeda Klička nokautom vrijedi 1,66 eura na jedan uloženi.

Uprkos činjenici da je apsolutni favorit, Kličko se ipak pribojava udarca Povetkina.

Da nije tako ne bi ugovorom o meču zahtijevao revanš za slučaj gubitka titula. No, to je mala vjerovatnoća.

"Borba će biti teška i spektakularna. Kličko je super šampion koji dugo drži titulu najboljeg, a značajno je viši i teži. Povetkin, s druge strane, ima razoran udarac i ako Kličko napravi neopreznost onda može i pasti. Povetkina može sapsiti samo ukoliko uspije da plasira taj razorni udarac", smatra bivši šampion, Britanac Lenoks Luis, koji će u Moskvi gledati duel.

Luis je nerijetko isticao da braća ukrajinskih šampiona Kličko nemaju konkurenciju od njegovog povlačenja.

Bonus video: