Beogradski 54. Oktobarski salon: O sudbini dva konclogora u bivšoj Jugoslaviji

Ko ima pravo da priča o zločinima i žrtvama, da produkuje znanje o mjestima gdje su počinjeni strašni zločini i kreira politiku sjećanja
84 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2013. 09:02h

Debata pod nazivom "Živi logor smrti" (Living Death Camp) o sudbini dva koncentraciona logora u bivšoj Jugoslaviji - Starog sajmišta u Beogradu i Omarske kod Prijedora, biće organizovana danas, kao najava 54. Oktobarskog salona, manifestacije ostvarenja iz oblasti vizuelnih umjetnosti, koja se održava u Beogradu.

Kustoškinja Oktobarskog salona Jelena Petrović rekla je da istoimeno istraživanje traje dvije godine, a za to vrijeme bilo je održano više seminara, diskusija i okupljanja u Londonu, Berlinu, Njujorku, Prijedoru i Beogradu.

"Diskusija će pokrenuti pitanje ko ima pravo da priča o zločinima i žrtvama i da produkuje znanje o mjestima na kojima su počinjeni strašni zločini i kreira politiku sjećanja", rekla je Petrović.

Ona je rekla da se koncept te debate uklapa u ovogodišnji Oktobarski salon i slogan "Niko ne pripada tu više nego ti", jer se bavi pitanjima ljudske i neljudske prirode, pripadnosti, zajedništva i politikom zajedničkog života.

Prema riječima Jelene Petrović, "Živi logor smrti" je inicijativa koja se zalaže da se svi koji žive i rade na mjestima nekadašnjih logora, kao i svi zainteresovani, uključe u proces plenumskog odlučivanja i daju svoje prijedloge o obilježavanju i memorizaciji tih mjesta.

Taj projekat razmatra različite naracije i istorijske diskurse koji se postavljaju oko tih mjesta, i postavlja pitanje šta ta mjesta danas znače i zašto se uvijek iznova dešava njihova istorijska revizija, rekla je Petrović.

Ona je pozvala zainteresovane da učestvuju u javnoj diskusiji i da čuju čemu je posvećen projekat "Živi logor smrti".

Debata je dio programa "Forenzička arhitektura" Centra za istraživanje arhitekture Univerziteta Goldsmit u Londonu, a organizovana je u saradnji sa članovima grupe Spomenik, programom Četiri lica Omarske i kustoskom grupom Red Min(e)d.

U Beogradu će biti predstavljen dio dokumentacije projekta Forenzička arhitektura koji pokreće pitanje izgradnje memorijala i spomenika na mjestima nekadašnjih koncentracionih logora Staro sajmište i Omarska, i ukazuje na potrebu znanja i sjećanja.

Dokumentacija sa javne diskusije biće izložena na 54. Oktobarskom salonu koji će pod nazivom "Niko ne pripada tu više nego ti" biti održan od 11. oktobra do 17. novembra u prostoru "Zepter Expo" (u Masarikovoj ulici u Beogradu).

U debati učestvuju Kerolin Stardi Kols, Suzan Šupli i Ejal Vajzman sa Univerziteta Goldsmit u Londonu, i Robert Jan van Pelt sa kanadskog Univerziteta Voterlu.

Učestvuju i član projekta Četiri lica Omarske Srđan Hercigonja i predstavnici grupe Spomenik Milica Tomić, Branimir Stojanović i Jelena Petrović.

Prije debate biće emitovan film "Memorijal u egzilu" u produkciji Forenzičke arhitekture, Grupe Spomenik i Četiri lica Omarske i realizaciji Suzan Šupli.

Galerija

Bonus video: