Ko će biti ovogodišnji laureat Nobela za književnost?

Favorit u kladionicama je Murakami s izgledima 3:1; slijedi Džojs Kerol Outs sa 6:1, Peter Nadaš sa 7:1 te Ko Un i Asija Djebar sa po 10:1
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2013. 09:32h

Nakon drastičnog rasta kladioničarskih uloga na pobjedu norveškog pisca i dramatičara Juna Fosea kao ovogodišnjeg laureata Nobelove nagrade za književnost, onlajn kladioničar “Landbrokes” nakratko je suspendovao klađenje da bi konsolidovao pozicije i izbjegao gubitke.

Klađenje je ponovno pokrenuto, a najveći je favorit i dalje Japanac Haruki Murakami s izgledima 3:1. Slijedi Amerikanka Džojs Kerol Outs sa 6:1, Mađar Peter Nadaš sa 7:1 te južnokorejski pjesnik Ko Un i Alžirka Asija Djebar s po 10:1.

Autor tridesetak romana i gotovo isto toliko drama, Fose se smatra jednim od najvećih savremenih dramatičara, a piše i kratke priče, poeziju, knjige za djecu te eseje.

Djela su mu prevedena na više od 40 jezika svijeta, a list “Daily Telegraph” rangirao ga je na 83. mjesto među stotinu najvećih živih genija, dok ga je “Le Monde” nazvao “Beketom XXI vijeka”. Od 1993. fokusirao se uglavnom na pisanje drama, od kojih su neke doživjele scenska postavljanja u vodećim svjetskim pozorištima.

Fose je razvio posebni pozorišni jezik, istovremeno intenzivan i poetičan, te se smatra jednim od trenutno najprovokativnijih, najhvaljenijih i najčešće postavljanih evropskih dramatičara.

Od 2011. živi u rezidenciji Groten u okviru Kraljevske palate u centru Osla, što je čast koju mu je za poseban doprinos norveškoj kulturi i umjetnosti 2011. dodijelio norveški kralj.

“Landbrokes” je privremeno suspendovao klađenje nakon iznenadnog rasta aktivnosti u prilog Foseu.

“Zabilježen je značajan rast opklada u Foseovoj domovini Norveškoj - ništa problematično, ali dobio je značajnu podršku pa smo srezali razmjer sa 100:1 prvo na 33:1 pa na 14:1.

Bio je to dosta dramatičan pad, posebno za autsajdera”, kazao je portparol “Landbrokesa”, naglašavajući da su kladioničari prilično osjetljivi na takve iznenadne oscilacije posebno, kada je riječ o jednoj ovakvoj nagradi.

Švedska akademija, koja dodjeljuje nagradu, tradicionalno objavi ime pobjednika nedelju prije proglašenja dobitnika nagrade Man Buker, ove godine zakazanog za 15. oktobar, što znači da bi se ovogodišnji dobitnik Nobela za književnost mogao znati već sljedeće sedmice.

O pobjedniku odlučuje 18 članova Švedske akademije - pisci, pjesnici, istoričari književnosti i drugi. S pobjednikom se kontaktira tek pola sata prije javnog proglašenja.

Galerija

Bonus video: