Mersudin Kalić ne može na slobodu ni uz jemstvo od pola miliona eura

Braća Kalić i Safetova supruga Amina koja je ranije puštena iz pritvora terete se za pranje 8 i po miliona eura
293 pregleda 17 komentar(a)
Mersudin Kalić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mersudin Kalić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.10.2013. 13:38h

Vjeće bjelopoljskog Višeg suda odbilo je da optuženog Mersudina Kalića, brata odbjeglog Rožajca Safeta Kalića pusti iz pritvora uz jemstvo od pola miliona eura.

Braći Kalić i Safetovoj suprugi Amini, koja je ranije puštena iz pritvora sudi su u Višem sudu zbog "pranja" 8 i po miliona eura, zarađenih od prodaje druga. Mersudin kalilć se nalazi u pritvoru od 29. jula 2011. godine. Pritvor je Kaliću produžen zbog opasnosti od bjekstva.

Odbrana Mersudina Kalića zatražila je ranije ukidanje pritvora, zbog bolesti, sa predloženim mjerama nadzora, uz jemstvo koje su ponudli njegovi rođaci.

Predsjednik Višeg suda u Bijelom Polju Tofil Žujović je kazao da je predlog odbijen odbijen jer “ponuđeno jemstvo ne obezbjeđuje sigurno prisustvo optuženog u daljem toku postupka”.

“Drugi razlog je je što ponuđeno jemstvo od pola miliona eura nesrazmjerno iznosu od oko 8, 5 miliona eura protivpravno pribavljene imovinske koristi u krivičnom djelu koje se Kalićima optužnicom stavlja na teret”, kazao je Žujović.

Optužnica zamjenika specijalnog tužioca Hasana Lukača tereti Kaliće da su se od 2005. do juna prošle godine udružili da, putem bankarskog i finansijskog poslovanja, prikriju način na koji su dolazili do novca za koji su znali da je zarađen prodajom droge preko kriminalne organizacije, čiji je jedan od organizatora bio Mersudin Kalić, zbog čega je pravosnažno osuđen u Njemačkoj.

Oni se terete da su tako stečen novac uvodili u legalne novčane tokove preko bankarskih računa firmi čiji su osnivači okrivljeni i njihovi bliski srodnici čime su prikrili porijeklo novca u ukupnom iznosu 8.523.308 eura.

Bonus video: