Otvoren skup anglista: Sesije o književnosti i jeziku

U oblasti književnosti učesnici će se baviti temama kao što su nova čitanja Semjuela Beketa i Šekspira, različita lica savremenog feminizma...
93 pregleda 0 komentar(a)
Skup anglista, Foto: Ivan Petrušić
Skup anglista, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 04.10.2013. 11:10h

Međunarodni skup anglista, deveti po redu, čije teme su “Vizije i revizije” i “Mapiranje svijeta anglo-američkih studija na početku vijeka”, juče je svečano otvoren na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Skup na kome će učešće uzeti preko 50 učesnika, profesora iz evropskih i američkih univerzitetskih centara, traje do petog oktobra.

“Posebnu nam čast pričinjava činjenica da se i ove godine na koferenciju prijavio veliki broj istraživača, kako onih renomiranih, tako i onih koji tek treba da se dokazuju. Na ovaj način svi zajedno stičemo jedinstvenu prednost da razmijenimo znanja i iskustva, motivišemo i inspirišemo jedni druge, te mapiramo svijet anglista na početku XXI vijeka”, kazao je otvarajući skup dekan Filozofskog fakulteta prof.dr Blagoje Cerović.

Tokom prethodnih osam godina rada konferencije Filozofski fakultet je objavio osam izdanja zbornika, a radove je objavljivao i britanski izdavač iz Kembridža. Prema riječima Aleksandre Nikčević-Batrićević, rukovoditeljke Studijskog programa za engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu, tokom tri dana trajanja skupa, biće predstavljeni radovi iz oblasti književnosti, jezika, studija kulture i metodike nastave engleskog jezika.

“Među počasnim gostima su Martin Mekvilan, dekan Kingston univerziteta u Londonu, koji će govoriti o književnoteorijskom razvoju i najznačajnijim ostvarenjima britanskih teoretičara u prvoj deceniji XXI vijeka, Nikolas Grin, profesor na Triniti koledžu u Dablinu i član Kraljevske irske akademije nauka, koji će se osvrnuti se na razvoj irske drame, kao i prof. dr Darah Douns sa Triniti koledža, koji će govoriti o irskoj književnosti i njenom razvoju u prvoj deceniji ovoga vijeka”, kazala je Batrićević.

Pored njih predavanja će održati i prof. Stipe Grgas, sa Zagrebačkog sveučilišta, koji će predstaviti rad o američkim studijama na prelazu u XXI vijek, dok će prof. Petar Penda, sa banjalučkog Univerziteta govoriti o načinu na koji danas preispitujemo perspektive književnosti koja je pisana u doba modernizma.

Rad ovogodišnjih učesnika biće podijeljen u nekoliko sesija. U oblasti književnosti učesnici će se baviti temama kao što su nova čitanja Semjuela Beketa i Šekspira, različita lica savremenog feminizma, angloamerička kultura i njen odnos prema seksualnosti, Vitmanova poezija, književno stvaralaštvo Vilijama Trevora, Filipa Rota i Bernarda Malamuda. Nauka o jeziku biće zastupljenama u sesijama u kojima će diskutovati o prevođenju i diskursu umjetnosti, lingvističkom sajberpankingu, tipičnim semantičkim, gramatičkim i leksičkim greškama.

“Lili Karapetjan sa Jerevanskog državnog univerziteta, Džoani Endrus sa Lesli univerziteta u Kembridžu u SAD-u i Marija Mijušković sa Univerziteta Crne Gore samo su neki od učesnika koji će predstaviti svoje radove u sesijama posvećenim nauci o jeziku”, kazala je Batrićević.

O djelu lingviste Dejvida Kristala

Sinoć je promovisan roman “Karnera“ Milorada Popovića, koji je za njega dobio nagradu “Meša Selimović“.

Pored autora na promociji su govorili književni kritičari Rajko Cerović i Pavle Goranović. Za danas u 12 i 30 planirana je promocija studija Petra Pende i Tatjane Bijelić, profesora sa Univerziteta u Banja Luci, koji su se bavili poetikom T.S. Eliota, odnosno prozom Margaret Atvud.

Večeras u 20 sati je veče posvećeno Dejvidu Kristalu, vodećem svjetskom lingvisti o čijem radu će govoriti Miloš D. Đurić, sa Univerziteta u Beogradu, i Goran Drinčić, sa Instituta za crnogorski jezik i književnost.

Sjutra, trećeg dana skupa, pažnja će biti posvećena metodici nastave engleskog jezika i njenoj ulozi i funkciji jezika na prelazu u novi vijek.

Bonus video: