Advokati odbrane u slučaju "Zavala" neće dobiti traženih 30.000 eura

Advokat Vlado Vuković podnio je zahtjev za naknadu od 21.875 eura za zastupanje Sekulića koji je pravosnažno oslobođen
133 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Sekulić, Foto: Savo Prelević
Dragan Sekulić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.10.2013. 17:11h

Vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je rješenje sutkinje Valentine Pavličić, kojim su kao neosnovani odbijeni zahtjevi advokata jednog od okrivljenih u sudskom procesu “Zavala”, Dragana Sekulića, da im se na ime naknade troškova za odbranu isplati oko 30.000 eura.

Vijećem, koje je potvrdilo rješenje Pavličić, predsjedavao je Mušika Dujović, a članovi su bili sudije Milenka Žižić i Ratko Ćupić.

U obrazloženju rješenja Višeg suda piše da je advokat Vlado Vuković podnio sudu zahtjev za naknadu troškova u iznosu od 21.875 eura za radnje koje je preduzeo zastupajući optuženog Sekulića za krivično djelo “zloupotreba ovlašćenja u privredi”, za koje je Sekulić pravosnažno oslobođen.

Drugi Sekulićev branilac, advokat Zdravko Begović, tražio je troškove u iznosu od 8.000 eura.

Pavličić, odbijajući zahtjeve, u oba rješenja konstatovala je da je Zakonikom o krivičnom postupku (ZKP) predviđeno da se osoba optužena za više krivičnih djela neće osuditi na naknadu troškova u pogledu djela za koje je oslobođeno od optužbe, ukoliko se ti troškovi mogu izdvojiti iz ukupnih troškova.

Primjenjujući zakonsku odredbu na taj slučaj, sutkinja je navela da se troškovi, koji se odnose na krivično djelo zbog kojeg je Sekulić pravosnažno oslobođen od optužbe, ne mogu izdvojiti iz ukupnih troškova koji su nastali u jedinstveno vođenom krivičnom postupku za oba krivična djela: “I za zloupotrebu službenog položaja podstrekavanjem, jer sve radnje koje su preduzete, a radi se o radnjama za koje su kao branioci svaki pojedinačnim zahtjevima tražili da se nadoknade troškovi, preduzimane su povodom oba krivična djela i radi se o povezanoj činjenično-materijalnoj građi”.

“Troškovi postupka koji se odnose na krivično djelo 'zloupotreba ovlašćenja u privredi', ne mogu se izdvojiti niti opredijeliti kao troškovi koji su nastali isključivo za ovo krivično djelo, jer bi ovi troškovi nastali i da se postupak vodio samo za krivično djelo 'zloupotreba službenog položaja podstrekavanjem', a za ovo djelo još nije okončan krivični postupak”, navodi se, između ostalog, u rješenju.

Vijeće Višeg suda ocijenilo je da je Pavličić pravilno donijela rješenje kojim je odbila kao neosnovane zahtjeve za naknadu troškova.

Osnivač firme “Moninvest”, Dragan Sekulić, optužen je za zloupotrebu službenog položaja podstrekavanjem, a ukinutom ranijom presudom bio je osuđen na tri i po godine zatvora.

Sekulić je u aprilu 2007. počeo da kupuje zemlju na Zavali, a onda je 80 odsto vlasničkog kapitala prenio na potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića. Njih dvojica kasnije su kompaniji “Slav inn” Rusa Vjačeslava Lejbmana prodali 51 odsto zemljišta na tom poluostrvu za oko 20 miliona eura.

Savić papreno plaća odbranu

Vijeće Višeg suda u Podgorici donijelo je rješenje da se advokatu Čedu Dobroviću, na ime pružene odbrane kao braniocu po službenoj dužnosti Gaja G. Savića, isplati 23.674 eura.

Odlukom suda, Gajo Savić se obavezuje da isplati advokatu 17.845 eura na ime troškova vođenja krivičnog postupka. Gajo Savić optužen je da je pomagao bratu Nebojši u ubistvu bugarskog državljanina Rastislava Cvetkova Krivično vijeće sudije Vesne Moštrokol, u maju je osudilo Nebojšu Savića iz Valjeva na 15 godina i devet mjeseci zatvora, do je Gajo oslobođen optužbe.

Bonus video: