Željko Perović: Pričali smo o prodaji čamca, a ne o švercu

Potvrdio da je kontaktirao sa uhapšenim italijanskim “kraljem cigara” i njegovim sinom, ali negira umiješanost u prekogranično krijumčarenje
263 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2013. 13:42h

Podgoričanin Željko Perović, kazao je juče “Vijestima” da nema nikakve veze sa švercom cigareta iz Italije u Crnu Goru i da je se sinom italijanskog “kralja cigara” Antonijom Prudentinom kontaktirao jedino u vezi prodaje čamca.

Perovićevo ime nalazi se u spisima italijanskog tužilaštva, koje je rukovodilo akcijom “Sveti Nikola”, kada su uhapšene 42 osobe zbog šverca cigareta iz Crne Gore u Italiju.

“Tačno je da me je kontaktirao Antonio iz Italije. S njim sam pričao i stojim iza toga, a zvao me je zato što je njegov čamac ostao kod mene”, rekao je “Vijestima” Perović.

On je objasnio da je vlasnik firme “Yaht master” u Budvi, koja servisira plovila i da su mu se tim povodom obratili i Italijani.

“Nijesam znao čime se bave ti ljudi iz Italije. Oni su dolazili kod mene. Taj čamac, za koji sam pročitao u novinama, dovezen je kod mene i ja sam kao ovlašćeni serviser Mercury-a, radio dijagnostiku. Mislim da je bilo u pitanju resetovanje motora, jer jedino ja radim dijagnostiku Merkruzera, za Mercury motore”, rekao je Perović.

Istakao je da je čamac imao crnogorsku zastavu i vinjetu.

“Nijesam ovlašćeno lice da tražim dokumenta nikome, pa ni onima koji dođu kod mene da poprave čamce”, kazao je Perović.

On ne negira da je kontaktirao sa Antonijom Prudentinom.

Čamac koji je Prudentino ostavio kod Perovića

“Sva priča između mene i njega bila je u vezi čamca. Taj čamac je bio kod mene. A vi ste napisali da je to čamac iz niza glisera koji se bavio švercom”, rekao je Perović.

On tvrdi da je taj isti čamac najprije koristio Frančesko Prudentino, u Italiji poznat kao “kralj cigareta”.

“Taj čamac je Antonijev otac koristio za pecanje. Čamac je prijavljen u Budvi kod policije, izvađena vinjeta, zastava crnogorska i ima dozvolu da plovi našim vodama”, istakao je Perović.

Dodao je da ga je Frančesko, kojeg je upoznao prije više od sedam godina, zamolio da mu pripazi na čamac, jer je ovaj morao, “zbog nekih problema”, da se vrati u Italiju.

“Rekao mi je - 'Čamac neka ostane tu, izvadi ga i nađi mi kupca da ga prodam. Zvaće te ili Antonio ili moja žena da im daš pare ako prodaš čamac'...”, prepričao je razgovor Perović.

Rekao je da je Antonio jedini koji ga je zvao i s kim je kontaktirao vezano za čamac.

Objasnio je da nije mogao da proda čamac, jer nije niko u Crnoj Gori imao 15.000 eura, koliko su Prudentinovi tražili.

“Oni sad taj isti čamac, koji je sada u Italiji, prodaju 5.500 eura”, rekao je Perović.

U spisima italijanskog tužilaštva, koje je rukovodilo akcijom “Sveti Nikola”, pominje se da je mlađi Prudentino, Željka, koji je u sudskoj dokumentaciji evidentiran kao Gelko i Zelko, kontaktirao iz javne govornice, na crnogorski broj 069033***.

U spisima se pominje još jedna osoba iz Crne Gora koja je navodno pomagala švercerima, a koju je ekipa sa druge strane Jadrana oslovljavala sa “Fratelo” i “Lu”.

On je kontaktiran, kako piše u sudskim spisima, na broj telefona 069060***.

Ta dva broja kod crnogorskog mobilnog operatera Telenor vode se na braću Željka i Duška Perovića.

Duško Perović je "Vijestima" ranije rekao da “može da dođe ko god hoće da vidi što imamo i kako imamo”.

Iz finansijske policije u Brindisiju “Vijestima” je saopšteno da je izvijesno da su crnogorski subjekti bili dobro upućeni u prirodu posla

“Sve je tu. Ne bježimo ni od čega”, kazao je tada on.

Na pitanje da kaže da li su tačni navodi italijanskog tužioca, on je rekao: “Šta znam ja. Vi dođite, provjerite, ima li kakvih dokaza, bilo što. Sve što imam tu je i mi smo tu”.

“Vijesti” su imale na uvid dokumentaciju u vezi sa prošlonedjeljnim hapšenjem 42 osobe na jugu Italije, u operaciji “Sveti Nikola”, kojom je utvrđeno postojanje novih epizoda šverca cigareta između Crne Gore i Italije.

Radi se o dokumentu od 205 strana, izdatom 26. septembra 2013. godine koji predstavlja odobrenje zahtjeva za hapšenje, koji su podnijeli glavni tužilac područne Direkcije za borbu protiv mafije u Lećeu Kataldo Mota i njegov zamjenik, tužilac Alesio Koćoli.

Zahtjev je odobrila sudija za preliminarnu istragu Opšteg suda u Lećeu Ćincija Verđine, odobrivši sve naloge zahtijevane od strane tužilaštva, sa izuzetkom naloga za hapšenje Frančeska Prudentina (poznatog kao Ćićo la Busta) i njegovog sina Antonija.

Prudentino stariji već se nalazi u zatvoru i početkom godine je definitivno osuđen na sedam godina zatvora zbog šverca cigareta iz Crne Gore ka Italiji 90-ih godina.

Osim učestalih kontakata sa Prudentinovim sinom, u dokumentima tužilaštva, zabilježeni su i navodno brojni razgovori između Željka i švercera koji su dolazili gliserima u Crnu Goru, u kojima se govori o vremenu dolaska, ali u nekoliko navrata i o isplatama.

Iz finansijske policije u Brindisiju “Vijestima” je saopšteno da je izvijesno da su crnogorski subjekti bili dobro upućeni u prirodu posla.

Italijanskom istragom zabilježeno je i da su najmanje jednom prilikom osobe iz Crne Gore zvale švercere u Italiji, nestrpljivo ih pitajući kada dolaze, iz čega proizilazi da su ih čekali sa spremnim utovarom.

Iz istrage proizilazi da se Željko brinuo i za gliser u vlasništvu starijeg Prudentina, čiji sin mu je tražio da nađe kupca u Crnoj Gori koji bi za gliser dao 15.000 eura i da sebi uzme proviziju od 2.000.

Kroz sudsku dokumentaciju, u kojoj su detaljno izloženi nalazi istrage Sveti Nikola, uključujući brojne prisluškivane pozive i GPS koordinate švercerskih glisera, više puta se pojavljuje ime Antonija Prudentina, koji kontaktira sa švercerima u ime oca koji se nalazi u zatvoru.

Potvrđeno je da je mlađi Prudentino 12.04.2013. godine dolazio u Crnu Goru (let Bari-Podgorica sa polaskom u 14.25) sa namjerom da proda očev gliser, za koji je tužilaštvo vjerovalo da je bio dio švercerske flote.

Iz finansijske policije u Brinđiziju, koja je sprovela hapšenja, “Vijestima” je saopšteno u ponedeljak da je uloga osoba iz Crne Gore bila od logističke važnosti, ali da među crnogorskim državljanima ovoga puta nije bilo vođa organizacije.

Iz dokumenta proizilaze i detalji o tome da je podmićen najmanje jedan crnogorski policajac da bi šverceri izbjegli kontrolu na gliseru punom cigareta koji je krajem maja danima bio blokiran na ostrvu Sveti Nikola zbog velikog nevremena.

Pominje se da je jednom policajcu koji se nalazio na ostrvu poklonjena jahta od 20.000 eura.

“Bio sam u Italiji prije 20 dana, niko me nije dirao”

Željko Perović je rekao da je prije dvadeset dana bio u Italiji.

“Osmog septembra sam brodom išao u Bari. Bio sam tamo pet dana. Sve je zavedeno u mom pasošu. Niko me tamo nije kontaktirao iz policije i tužilaštva, bio sam tamo kao i svaki drugi građanin”, kazao je Perović.

Dodao je da čovjek, koji je kontaktirao sa njim iz Italije nije uhapšen. “Da je bilo što bilo od toga, vjerovatno bi me kontaktirali. Što njega nijesu (Antonio) uhapsili. Mene je zvao prije neki dan, što njega nijesu uhapsili”, istakao je Perović.

Policija: Radimo na slučaju

Iz crnogorske policije nijesu juče odgovorili na pitanja “Vijesti”, ali je iz te institucije nezvanično poručeno “da sprovode sveobuhvatnu istragu” o navodnoj umiješanosti crnogorskih držvljana u šverc cigareta.

Iz italijanske Finansijske policije, “Vijestima” je rečeno da oni nisu imali kontakta sa crnogorskom stranom, već da su sve sami odradili - putem telefonskih prisluškivanja i GPS pratnje.

Nije, međutim, objašnjeno, da li su tražili pomoć kolega iz Crne Gore.

Galerija

Bonus video: