Berane: Radnici iz fabrike "Poliex" osumnjičeni za krađu ekspoziva

Jedan od sumnjičenih je, navodi se u saopštenju, ukrao oko 120 kilograma eksploziva zapakovanog u sanducima
110 pregleda 0 komentar(a)
lopov, krađa, Foto: Shutterstock
lopov, krađa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.10.2013. 07:30h

Uprava policije poslije nekoliko godina uspjela je da riješi nekoliko krađa eksploziva iz beranske fabrike “Poliex”, a koji je, kako se vjeruje, često i korišćen u brojnim obračunima ali i u bombaškim napadima.

Zbog krađe eksploziva uhapšeni su Beranci Nebojša Bubanja (42) i Miloš Đurišić (35) zbog sumnje, da su iz fabrike ukrali na stotine kilograma TNT-a.

Bubanja se sumnjići da je kao radnik obezbjeđenja fabrike “Poliex” u selu Polica, od 11. do 16. jula 2013. godine, uklonio zaštitnu mrežu sa ulaznih vrata magacina, skinuo fabričku plombu sa brave, a potom iz unutrašnjosti ukrao oko 120 kilograma trotilskih metaka – TNT, koji su bili zapakovani u drvene sanduke.

Policija je po naredbi tužioca, 30. septembra, pretresla kuću i Bubanje u Beranselu, gdje su pronađeni prazni drveni sanduci, koji služe za skladištenje trotilskih metaka u fabrici “Poliex”.

“Od strane odgovornog lica u pravnom licu – fabrici “Poliex”, prepoznato je da drveni sanduci pronađeni pretresom potiču iz pomenute fabrike”, saopštila je policija.

Uhapšeni Miloš Đurišić se sumnjiči da je još tokom 2007. godine iz ove fabrike ukrao eksploziv i elektrodetonatore.

Đurišić se, kako navodi policija, sumnjiči da je, 29. aprila 2007. godine, radeći kao radnik fabrike “Poliex” obio magacin i iz njega odnio oko 90 kilograma praškastog eksploziva “beranit” i 12 komada elektrodetonatora sa provodnicima.

Tokom pretresa njegove kuće u selu Polica pronađen električni provodnik – žica crvene boje, veće dužine, koja služi za iniciranje elektrodetonatorske kapisle i dva prazna pakovanja od upaljača za eksploziv M-69.

Nakon hapšenja, Bubanja i Đurišić su, u zakonskom roku, predati tužiocu, koji im je odredio zadržavanje.

Službenici Uprave policije nastavljaju istragu o događajima, koji možda imaju veze sa krađom eksploziva iz ove fabrike jer se vjeruje da je otuđeni TNT korišćen u brojnim napadima u tom gradu ali i drugim mjestima u Crnoj Gori.

Bonus video: