Omiljeni filmovi pape Franja

Poglavar rimokatoličke crkve razgovarao je sa čuvenim novinarom Eugeniom Skalfarijem o stanju u crkvi, religiji, reformama u katoličkom svijetu, ali i o ljubavi prema sedmoj umjetnosti
0 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Beta/AP
Papa Franjo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.10.2013. 15:01h

Papa Franjo ima praksu da dan ispunjen mnogobrojnim obavezama završi uživajući uz neki od filmova iz reda italijanskog neorealizma.

Poglavar rimokatoličke crkve razgovarao je sa čuvenim novinarom Eugeniom Skalfarijem o stanju u crkvi, religiji, reformama u katoličkom svijetu, ali i o ljubavi prema sedmoj umjetnosti.

U papinom slučaju, kako smo saznali iz intervjua objavljenog u listu "La Republicca", ta ljubav najviše se vezuju za italijanske neoklasične reditelje i taj čuveni period italijanske kinematografije.

"Volim te filmove jer sam većinu njih gledao kada sam bio mlad, sa svojim roditeljima", kazao je papa koji je odrastao kao dijete italijanskih imigranata u Argentini, prenosi "Hollywood Reporter".

On je kao neke od svojih omiljenih filmova izdvojio čuvenu ratnu dramu "Rim, otvoren grad" (Roma, città aperta) Roberta Roselinija i kultnu cirkusku sagu "La Strada" Federika Felinija.

Papa Franja takođe je imao i reči hvale o "Leopardu" (Il gattopardo) Lukina Viskontija, epsku dramu sa Bertom Lankasterom u glavnoj ulozi. Osim toga, on je otkrio i da uživa u adaptacijama književnog klasika "Verenici" (I Promessi Sposi), od kojih je najopznatija ona u rećiji Marija Kamerinija.

Tokom intervjua papa je od Skalfarija dobio i nekoliko preporuka za gledanje novijih italijanskih filmova. Novinar mu je preporučio političku satiru "Živjela sloboda" (Viva la Liberta) koju potpisuje Roberto Ando, kao i film "Čudno je zvati te Federiko; Skota govori o Feliniju" (Che strano chiamarsi Federico, Scola racconta Fellini) kojim reditelj Etore Skola daje omaž slavnom italijanskom sineasti.

Bonus video: