ZDRASTVENI PROBLEMI

Šta sve može da otkrije bol u leđima?

Ako se stalni bol u jednom delu leđa javlja uz bol u stomaku ili preponama, bol prilikom mokrenja ili krv u urinu, može da bude znak da imate kamen u bubregu
560 pregleda 1 komentar(a)
leđa, Foto: Shutterstock
leđa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.07.2018. 09:14h

Bol u leđima se javlja zbog toga što se tamo nalazi najviše nervnih završetaka, pa je bol najjači. Taj problem često je indikator i ozbiljnih problema sa bubrezima, žuči ili bešikom i češće se javlja kod žena.

Probleme sa bubrezima, bešikom i žuči lako je pomješati sa bolovima u leđima, naročito kod žena. Organi šalju signale tijelu, koji se najčešće manifestuju u leđima. Na taj način se pravi uzrok bola maskira, piše Dejli Mejl.

Kamen u bubregu

Ako se stalni bol u jednom delu leđa javlja uz bol u stomaku ili preponama, bol prilikom mokrenja ili krv u urinu, može da bude znak da imate kamen u bubregu.

Kamen u bubregu je češći kod muškaraca nego kod žena.

Upala bubrega

Ako se uz bol u leđima javlja i povišena temperatura, takvo stanje može da ukazuje na upalu bubrega. Tada je bol najčešća u donjem dijelu leđa, iznad karlice i može da se proširi na prepone.

Upala pankreasa

Upalu gušterače, osim bola u donjem dijelu stomaka, povraćanja i mučnine, prati i bol u leđima. Taj bol može da bude iznenadan i da se proširi od stomaka prema leđima. Najčešće je posledica akutne ili hronične upale.

Infekcija mokraćnih puteva

Najčešće je uzrokuju bakterije, a može da bude i posljedica iritacije od dijafragme, upotrebe tampona ili preuske odeće.

Manifestuje se kao bol pri mokrenju, bol u donjem dijelu leđa. Najčešće pogađa žene i liječi se antibioticima. Ako se ne izliječi, može da prouzrokuje upalu bubrega, prenosi B92.