Tom Klensi - nezaboravni pisac špijunskih romana

Prvim romanom "Lov na Crveni oktobar" u velikom stilu se predstavlja domaćoj i svjetskoj publici
147 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2013. 11:35h

Tom Klensi je bio jedan od najistaknutijih književnika današnjice, koji se proslavio romanima o špijunskim aktivnostima, vojsci i tehnologiji. Poznati pisac i veliki poznavalac vojne istorije i tehnologije rodio se 12. aprila 1947. godine u Baltimoru, država Merilend gdje je i stekao osnovno obrazovanje. Studije književnosti upisuje na koledžu Lojola u Baltimoru, koje završava 1969. godine, nakon čega će posvetiti karijeri nezavisnog prodavca osiguranja.

Prvim romanom "Lov na Crveni oktobar"(1985), priči o komandatu ruske nuklearne podmornice koji želi da prebjegne na Zapad, u velikom stilu se predstavlja domaćoj i svjetskoj publici. Roman dospjeva na vrh bestseler liste Njujork tajmsa, kritičari ga obasipaju pohvalama, dok su zvaničnici američke vojske oduševljeni njegovim poznavanjem vojne tematike.

Nakon "Lova na Crveni oktobar" Klensi objavljuje romane "Uspon Crvene oluje" , "Patriotske igre", "Kardinal Kremlja", "Jasna i neposredna opasnost", "Svi naši strahova" i druge koji su prodati u preko 50 miliona primjeraka. Pomenuta djela predstavljaju spoj fikcije i istorijskih činjenica, glavni junaci su odvažni, snalažljivi i spremni da se žrtvuju za viši cilj. Inspiraciju je pronalazio u "hladnoratovskom" sukobljavanju SAD-a i Sovjetskog saveza, u većini slučajeva Amerikanci su prikazivani kao borci za slobodu i pravdu koji su spremni na ogromna odricanja zarad ideala.

Romani "Lov na Crveni oktobar", "Patriotske igre", "Jasna i neposredna opasnost" i "Svi naši strahovi" adaptirani su i na veliko platno, ostvarili su veliki finansijski uspjeh. Zahvljajući dobrim odnosima sa rukovodećim ljudima američkih oružanih snaga Klensijeve stručne knjige o američkoj vojsci obiluju detaljima i podacima koji se ne mogu naći kod drugih autora.

On je imao nesmetan pristup vojnim bazama, boravio je na brojnim podmornicama i brodovima američke mornarice, takođe pojedini oficiri iz Pentagona su mu obezbjeđivali materijale za rad. Neka djela Toma Klensija uvrštena su kao obavezno štivo u nastavne programe američkih vojnih akademija.

Klensi osniva 1996. godine multimedijalnu firmu za izradu kompjuterskih igrica "Red Storm Entertainment", koja će na tržište plasirati igrice zasnovane na njegovim knjigama. Prva videoigrica pod nazivom "Politika" izlazi 1998. godine i postiže priličan uspjeh, ipak nakon nekog vremena Klensijevu firmu preuzima jedan od vodećih proizvođača videoigrica "Ubisoft Entertainment".

Iskreni Republikanac

Tom Klensi nije krio od javnosti svoje konzervativne stavove i podršku Republikanskoj stranci, posebno je cijenio bivšeg američkog predsjednika Ronalda Regana. Nakon terorističkih napada koji su se zbili 9.11.2001. godine, izjavio je da dio krivice snose i lijevo orijentisani političari koji u nedovoljnoj mjeri podržavaju vladu u borbi sa stranim neprijateljima.

Klensi je iznio i niz zamjerki na račun medija, kojima je spočitavao način izvještavnja o američkim obavještajnim službama, smatrajući da pogubno utiče na mišljenje građana o tajnim službama.

Poznati pisac se 1969. godine ženi sa Vandom King, njihov brak trajaće do 1995. godine kada dolazi do razlaza. Novu ljubav pronalazi u novinarki Aleksandri Levelin sa kojom stupa u brak 1999.godine i ostaće zajedno sve do njegove smrti.

Tokom života Klensi je primio brojna priznanja za književni rad, među kojima se ističe nagrada "Alfred Tajler Mahan" dodijeljena od strane "Pomorskog udruženja SAD-a". Deset njegovih romana nalazilo se na prvom mjestu bestseler liste Njujork Tajmsa.

Klensi je preminuo prvog oktobra nakon kratke bolesti u jednoj bolnici blizu Baltimora, iza sebe je ostavio nezaboravna djela koja će dugo odolijevati zaboravu.

Galerija

Bonus video: