Preminuo legendarni pisac Tom Klensi

Njegovi romani "Lov na Crveni oktobar", "Patriotske igre", "Jasna i neposredna opasnost" i "Svi naši strahovi" adaptirani su i na veliko platno
92 pregleda 3 komentar(a)
Tom Klensi, Foto: Hollowverse.com
Tom Klensi, Foto: Hollowverse.com
Ažurirano: 03.10.2013. 09:12h

Poznati pisac Tom Klensi, po čijim je triler romanima snimljen niz filmova, preminuo je u 66. godini.

Izdavač ovog pisca "Pingvin grup" saopštio je danas da je Klensi preminuo sinoć u Baltimoru, ali uzrok smrti nije saopšten, prenijele su agencije.

Njegovi romani "Lov na Crveni oktobar", "Patriotske igre", "Jasna i neposredna opasnost" i "Svi naši strahovi" adaptirani su i na veliko platno.

Novi triler "Džek Rajan" koji će biti prikazan kasnije ove godine, opet će govoriti o liku, CIA operativcu, koga je stvorio Klensi, a koga će nakon Aleka Boldvina, Harisona Forda i Bena Afleka igrati Kris Pajn. Film će režirati Kenet Brana.

Klensi je bio poznat milionima širom svijeta po svom serijalu o Džeku Rajanu. Napisao je niz špijunskih romana i vojnih trilera, a najpoznatiji je po bestselerima "Lov na Crveni oktobar", "Patriotske igre" i "Op centar".

Karijeru je Klensi počeo prije više od 30 godina u rodnom Baltimoru kao prodavac osiguranja, a bio je strastveni poštovalac i poznavalac pomorske istorije. Proslavio se kao pisac šijunskih romana. Prije toga radio je kao predavač engleskog jezika na baltimorskom Lojola koledžu i sanjao da napiše roman.

Njegov prvenac "Lov na Crveni oktobar", slabo se prodavao zbog negativnih kritika.

Klensi je takođe bio poznat po video igricama. On je 1990. osnovao kompaniju "Red Storm Entertainment" koja je pravila igrice na osnovu Klensijevih ideja. Tu kompaniju je kasnije kupila firma "Ubisoft".

Klensi je rođen u Baltimoru 12. aprila 1947. godine.

Bonus video: