Nikšić: Koncerti dua Krivokapić i Cerovići i kvrateta “Anagastum”

VIII Međunarodni festival gitare u Nikšiću otvoren je sinoć koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra
118 pregleda 0 komentar(a)
duo, Goran Krivokapić, Danijel Cerović, Foto: Duško Miljanić
duo, Goran Krivokapić, Danijel Cerović, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 03.10.2013. 08:18h

Gitaristički duo koji čine Goran Krivokapić i Danijel Cerović i gudački kvartet “Anagastum“,koji nastupa u sastavu Katarina Pavlović (prva violina), Eleonora Nikolić (druga violina), Uroš Lapčević (viola) i Ana Dulović (violončelo), nastupiće večeras u okviru VIII Međunarodnog Nikšić guitar festivala. Koncert počinje u 20 sati u dvorani muzičke škole “Dara Čokorilo“ a muzičari će izvoditi djela Gustava Eischelbergera, J.S. Baha i Džerarda Drozda.

Crnogorski gitaristički duo - Krivokapić i Cerović, nastao je je 2005. godine a njihov repertoar čine transkripcije renesansne i barokne muzike, te originalnih kompozicija XIX vijeka, a posebno mjesto zauzima savremena muzika originalno pisana za dvije gitare. Duo je do sada uspješno nastupao u Crnoj Gori, Njemačkoj, Španiji, Hrvatskoj, Srbiji, Holandiji, Sloveniji, BiH.

Tehnička virtuoznost kao i karakteristične interpretacije starog i novog repertoara Krivokapića su svrstali u red vodećih gitarista mlađe međunarodne muzičke scene. Dobitnik je 18 prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima, te više regionalnih i međunarodnih priznanja. Kao solista nastupao je širom Crne Gore, ali i po svijetu, a od 2010. godine vodi klasu studenata na postdiplomskim studijama na Međunarodnoj Akademiji gitare u Koblencu (Njemačka).

Cerović je takođe dobitnik brojnih priznanja na takmičenjima za gitaru u regiji i u inostranstvu. Kao solista i član kamernih ansambala često nastupa na festivalima u zemlji i inostranstvu. Jedan je od osnivača i umjetnički direktor nikšićkog Guitar festivala, a od 2003. godine angažovan je kao stručni saradnik u nastavi na Muzičkoj akadamiji na Cetinju. Član je odbora za muziku pri CANU.

VIII Međunarodni festival gitare u Nikšiću otvoren je sinoć koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra na Sceni 213, pod dirigentskom palicom Grigorija Kraska. Kao solista nastupio je bugarski gitarista David Đakov, prošlogodišnji pobjednik festivala. Crnogorski simfonijski orkestar izveo je koncert za gitaru i orkestar “Aranjuez” Joakima Rodriga kao i Rosinijevu “Pepeljugu”i popularnu “Karmen” Žorž Bizea.

Bonus video: