Njujorška opera ide u stečaj zbog finansijskih teškoća

Uprava je saopštila da "nije postignut cilj" i da su pokrenuti nužni finanijski i operativni koraci
0 komentar(a)
Njujork opera, Foto: Musicroom.com
Njujork opera, Foto: Musicroom.com
Ažurirano: 02.10.2013. 12:27h

Nakon neuspjele kampanje prikupljanja finansijskih sredstava, njujorška operska kuća Njujork siti opera (New York City Opera) otkazala je tekuću sezonu i podnijela zahtjev za stečaj, prenio je britanski BBC.

Uslijed finansijskih teškoća sa kojima se u posljednje vrijeme suočavala ova opera, kao i neuspješnog pokušaja prikupljanja sedam miliona dolara potrebnih za nastavak poslovanja, Upravni odbor te kuće donio je odluku o zatvaranju, nakon 70 godine rada ove muzičke institucije.

Uprava je saopštila da "nije postignut cilj" i da su pokrenuti nužni finanijski i operativni koraci koji su usmjereni na zatvaranje te institucije.

Njujork siti opera (NYCO), koju je gradonačelnik Fjorelo la Gvardija (Fiorello La Guardia) nazivao “operom za narod”, osnovana je 1943. godine sa primarnim ciljem da operu učini dostupnom što široj publici po razumnim cijenama.

Misija ove institucije je takođe bila i da razvija inovativan repertoar kao i da bude dom za američke umjetnike i kompozitore, jer je gotovo trećina repertoara tradicionalno bila posvećena američkoj operi.

Ova operska kuća u početku se nalazila u pozorištu Njujork siti centar tieter (New York City Center theater), da bi od 1966. do 2010. godine bila sastavni dio Linkoln centra, koji je zbog finansijskih poteškoća napustila 2011. godine, preselivši svoje kancelarije i arhiv na Donji Menhetn. Sezonu 2011/2012 izvodila je gostujući na raznim njujorškim pozornicama.

NYCO je dala uzlet karijerama mnogih velikih operskih pjevača današnjice, među kojima su i svjetski poznati tenori Hoze Kareras i Plasido Domingo

Tokom svoje višedecenijske istorije, NYCO je dala uzlet karijerama mnogih velikih operskih pjevača današnjice, među kojima su i svjetski poznati tenori Hoze Kareras i Plasido Domingo.

Domingo, koji se takođe uključio u kampanju za spašavanje te kuće, rekao je da bi "nakon višedecenijskog nevjerovatnog doprinosta i ključne uloge koju je NYCO odigrao na kulturnoj sceni Njujorka, bila apsolutna tragedija da to nasljeđe bude prekinuto".

Ukoliko ova kuća, sa 70 godina dugom tradicijom, zaista ode u stečaj, njena posljednja predstava mogla bi da bude opera "Ana Nikol" (Anna Nicole) engleskog kompozitora Mark-Antoni Tarnidža (Mark-Anthony Turnage), utemeljna na životu pokojne Plejbojove "zečice" Ane Nikol Smit, u subotu 28. septembra na sceni Bruklinske akademije (Brooklyn Academy), prenio je internet portal PoslovniPlus.

Bonus video: