47. Bitef: Gran pri za "Zorana Đinđića”

Gran pri “Mira Trailović” za najbolju predstavu 47. Bitefa dobila je predstava “Zoran Đinđić” Olivera Frljića u izvođenju “Ateljea 212
0 komentar(a)
Predstava, Bitef, Foto: Arhiva "Vijesti"
Predstava, Bitef, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.10.2013. 09:33h

Gran pri “Mira Trailović” za najbolju predstavu 47. Bitefa dobila je predstava “Zoran Đinđić” Olivera Frljića i njegovog ansambla u izvođenju “Ateljea 212” iz Beograda. Specijalna nagrada za jedinstven koncept i glumački ansambl dodijeljena je predstavi “55+” Boruta Šeparovića u produkciji Montažstroj teatra iz Zagreba.

Odluke o nagradama donio je žiri na čijem čelu je bio njemački dramaturg Kristijan Holčauer, nakon 12 odgledanih predstava koje su od 22. septembra izvedene u takmičarskom programu Bitefa. Za Gran pri se po običaju ne daje obrazloženje, a što se tiče Specijalne nagrade, žiri je odao priznanje tome što predstava “55+” daje glas ljudima koji ga inače ne dobijaju.

“Tjera ih da taj glas upotrijebe - ne uvijek u svoju korist. Ona predstavlja specifičan oblik dokumentarnog pozorišta, ali je, takođe, i veliko djelo fikcije. To djelo ostaje u domenu stvarnosti, ali istovremeno predstavlja i veliko pozorište ”, navodi se u obrazloženju. Žiri je istakao da je “pozorištu, da bi preživjelo, neophodna međunarodna razmjena, u doba izolacije, kao i u doba globalizacije”.

“Bitef je odigrao bitnu ulogu u održavanju te razmjene tokom prethodnih 47 godina. Poznato nam je da festival trenutno prolazi kroz finansijski te žak period, ali se to ne odražava na njegov umjetnički kvalitet. Izražavamo duboku nadu da će ovaj jedinstveni festival biti u mogućnosti da nastavi da ispunjava svoju važnu ulogu. Takvi festivali su neophodni”, poručio je žiri.

U tradicionalnom glasanju publike, najvišu ocjenu dobila je predstava “Galeb” (4,79) Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, a slijede “Žene u narodnoj skupštini” Narodnog pozorišta iz Subotice i “Oluja” Mestnog gledališča iz Ljubljane. “Politikina ” nagrada za najbolju režiju na 47. Bitefu dodijeljena je upravo reditelju “Oluje” Jerneju Lorenciju.

“Lorencijeva 'Oluja' je kompaktan spoj lokalnog i univerzalnog, klasičnog i savremenog, konkretnog i metaforičkog, istorijskog i budućeg ”, ocijenio je žiri u sastavu Nikita Milivojević, Mar - ko Manojlović, Vesna Roganović, Borka Trebješanin i Ana Tasić. Na 47. Bitefu, u okviru glavnog programa, izvedena je i predstava CNP-a “Post scriptum“ po djelima Danila Kiša, u adaptaciji i režiji Varje Đukić.

Bonus video: