Đurović u "poršeu" bio suvozač

“Vijestima” je iz vrha policije rečeno da je djevojka ispričala da se ne sjeća mnogo detalja
703 pregleda 0 komentar(a)
Luka Đurović, saobraćajna nesreća, Foto: Ivana Komnenić
Luka Đurović, saobraćajna nesreća, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 02.10.2013. 13:45h

Dan nakon što je u teškom udesu kod tunela Vrmac poginuo Baranin Luka Đurović (34), policija je utvrdila da je "porše karera" vozila njegova prijateljica Monika Martinović (18) iz Bara.

Dan nakon što je u teškom udesu kod tunela Vrmac poginuo Baranin Luka Đurović (34), policija je utvrdila da je "porše karera" vozila njegova prijateljica Monika Martinović (18) iz Bara.

“Vijestima” je iz vrha policije rečeno da je djevojka tokom saslušanja u risanskoj bolnici, gdje se oporavlja od teških povreda, ispričala da se ne sjeća mnogo detalja tragedije, ali da misli da je ona bila za volanom u trenutku nesreće.

Osim toga, policiji i tužiocu Žarku Pajkoviću iz Kotora, ljekari Hitne pomoći rekli su da su Đurovića, koji je tada davao znake života, zatekli na suvozačkom mjestu.

Ljekari su u svojoj izjavi ispričali da je Đurović bio vezan sigurnosnim pojasom, koji su morali da sijeku kako bi ga izvukli iz smrskanog "poršea".

Te tvrdnje potvrđuju i oštećenja na automobilu - upravo desna strana automobila bila je smrskana, najvjerovatnije, od udara u stub ulične rasvjete, nakon čega je vozilo završilo u jarku pored magistrale.

“Na osnovu svih izjava ali i oštećenja na automobilu, vjerujemo da je vozila Monika Martinović. Iako nije gotovo tehničko vještačenje automobila, vjerujemo da je riječ o klasičnoj saobraćajci, a ne o nečijoj namjeri”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz vrha Uprave policije.

Policija je uzela i izjave od dvojice vozača, koje je nakon tunela Vrmac, pretekao "porše" u kojem je stradao Đurović. Vozači su policiji ispričali da nijesu vidjeli ko je za volanom, ali su naveli da je automobil velikom brzinom proletio pored njih, a potom naletio na "vodeni čep", koji se zbog jake kiše stvorio na cesti.

Izjave očevidaca poklapaju se i sa tragovima koji su uzeti na mjestu gdje se dogodila nesreća.

Nakon nesreće, djevojka je navodno sama izašla iz smrskanog vozila, dok je Đurović zbog teških povreda glave i kičme, preminuo na putu do kotorske bolnice.

Tijelo Đurovića, koga je policija označila kao vođu najjačeg kriminalnog klana iz Bara, porodica i prijatelji preuzeli su u ponedjeljak veče oko ponoći, nakon što je na Odjeljenju za sudsku medicinu urađena obdukcija.

Đurović, koji je iza sebe ostavio suprugu i sina, biće sahranjen danas na barskom groblju Gvozden brijeg.

Noć prije nesreće policija djevojci oduzela dozvolu

Noć prije tragedije, saobraćajna policija kod Kotora je, zbog prebrze vožnje, zaustavila Moniku Martinović i oduzela joj vozačku dozvolu. Njoj je tada napisana prekršajna prijava zbog nepoštovanja saobraćajnih pravila.

"Porše" u kojem je poginuo Luka Đurović vlasništvo je Budvanina Nemanje Zeca, koji je suvlasnik u diskoteci "Trokadero" i lokalu "Perla".

Policija utvrđuje kada je Zec pozajmio automobil Đuroviću, koji je ovaj dao u ruke tek punoljetnoj djevojci, bez mnogo vozačkog iskustva. Đurović je ljetos, kako kažu upućeni, često viđan sa Martinovićkom.

Monikin otac: U šoku je, konfuzna, ne sjeća se svega

Monikin otac Goran Martinović, kazao je juče “Vijestima” da je njegova kćerka u velikom šoku, da je konfuzna i da se ne sjeća većine detalja nesreće u kojoj je poginuo Đurović. “Kćerka mi je van životne opasnosti, ali je u velikom šoku zbog nesreće i totalnoj konfuziji. Ne sjeća se dosta detalja nesreće”, rekao je Martinović, nakon što je u risankoj bolnici obišao kćerku koja se oporavlja od povreda.

Baba povrijeđene djevojke, Mirjana Martinović, kazala je da se Monika uvijek primjerno vladala i da studira jezike u Bolonji. Tvrdi da nije znala da se druži sa Đurovićem.

“Moje tri unuke, među kojima je i Monika, učuli smo da budu moralne, a danas teško da ima morala. Djevojke su dosta vremena provodile u kući za knjigom. Bile su dobre učenice, a sada Monika i student u Bolonji. Do sada nikakvoga problema nije bilo sa njima. Nikad moja porodica nije bila u duhu laži i kriminala”, istakla je Martinovićeva, vaspitačica u penziji. Dodala je da je za njenu porodicu saobraćajna nesreća bila šok.

“Šta se desilo u ova dva dana, ne znam. Poznajem roditelje Luke Đurovića, ali njega nijesam znala. Takođe, ni za priče da ima veze sa kriminalom, jer me to nikada nije interesovalo”, rekla je Martinović.

Izazov i za najiskusnije vozače

Saša Marković, urednik specijalnog dodatka “Vijesti” koji se bavi automobilima, tvrdi da je vožnja sa ljetnjim gumama u kišnim uslovima, i za vozača običnog putničkog vozila sa uskim pneumaticima, razlog za dodatni oprez i smanjenje brzine.

“Upravljanje sportskim automobilom kao što je 'porše', opremljenim ljetnjim gumama velikih dimenzija (koje su inače i predviđene za ovakva vozila), po jakoj kiši koja stvara dubok sloj vode na asfaltu, predstavlja izazov čak i za najiskusnije profesionalne automobiliste.

Razlog je velika gazna površina ove gume, čije uske šare nijesu u stanju da istisnu veliku količinu vode ispod sebe, pa one čak i pri malim brzinama gube kontakt sa asfaltom i auto bukvalno počinje da pliva na vodi, a vozač gubi kontrolu nad njim.

Ovaj efekat je poznat pod nazivom akvaplaning. Kada se svemu ovome doda ekstremno snažan motor, pogon na zadnje točkove i nedovoljno iskusan vozač, dobija se fatalna kombinacija", rekao je Marković.

Bonus video: