Šverc cigareta: Ne brini za policiju, jedan ima jahtu, a centa je nije platio

“Vijesti” imale na uvid dokumentaciju o prošlonedjeljnim hapšenjima na jugu Italije, u vezi šverca cigareta preko Crne Gore
182 pregleda 17 komentar(a)
Sveti Nikola, Foto: Shutterstock
Sveti Nikola, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.10.2013. 15:08h

Šverceri cigareta između Crne Gore i Italije, u jednom od snimljenih razgovora, ubjeđuju nadređene sa druge strane Jadrana da nemaju razloga da strahuju od crnogorske policije, jer “kontrola nikada ne dolazi”, a neki od službenika su i korumpirani.

“Vijesti” su imale na uvid dokumentaciju uvezi sa prošlonedeljnim hapšenjem 42 osobe na jugu Italije, u operaciji “Sveti Nikola” kojom je utvrđeno postojanje novih epizoda šverca cigareta između Crne Gore i Italije.

Radi se o dokumentu od 205 strana, izdatom 26. septembra 2013. godine koji predstavlja odobrenje zahtjeva za hapšenje, koji su podnijeli glavni tužilac područne Direkcije za borbu protiv mafije u Lećeu Kataldo Mota i njegov zamjenik, tužilac Alesio Koćoli.

Zahtjev je odobrila sudija za preliminarnu istragu Opšteg suda u Lećeu Ćincija Verđine, odobrivši sve naloge zahtijevane od strane tužilaštva, sa izuzetkom naloga za hapšenje Frančeska Prudentina (poznatog kao Ćićo la Busta) i njegovog sina Antonija.

Prudentino, poznat u Italiji kao kralj cigareta, već se nalazi u zatvoru i početkom godine je definitivno osuđen na sedam godina zatvora zbog šverca cigareta iz Crne Gore ka Italiji 90-ih godina.

Novi italijanski brend “yesmoke”

Tužilaštvo je i ovoga puta Prudentina navelo kao vođu šverca, ali se sudija nije složila sa njihovim nalazima, odbijajući nalog za njihovo hapšenje zbog nedostatka direktnijih dokaza.

Kroz sudsku dokumentaciju, u kojoj su detaljno izloženi nalazi istrage “Sveti Nikola”, uključujući brojne prisluškivane pozive i GPS koordinate švercerskih glisera, više puta se pojavljuje ime Antonija Prudentina, koji kontaktira sa švercerima u ime oca koji se nalazi u zatvoru.

Prodaj gliser, uzmi proviziju

Konkretno, potvrđeno je da je mlađi Prudentino 12. 04. 2013. godine dolazio u Crnu Goru (let Bari-Podgorica sa polaskom u 14.25) sa namjerom da proda očev gliser, za koji je tužilaštvo vjerovalo da je bio dio švercerske flote.

Antonio Prudentino je nekoliko dana pred dolazak u više navrata iz javne govornice u Italiji zvao svoju vezu u Crnoj Gori, i koji se u izvještaju navodi kao Prudentinov čovjek od povjerenja, ali i glavni kontakt aktuelnih švercera koji su se sa njim čuli u više navrata.

Iz istrage proizilazi da se ta osoba brinula i za gliser u vlasništvu starijeg Prudentina, čiji sin mu je tražio da nađe kupca u Crnoj Gori, koji bi za gliser dao 15.000 eura i da sebi uzme proviziju od 2.000.

On je, prema nalazima italijanskog tužilaštva, bio ključna osoba kada je u pitanju logistika u Crnoj Gori i posredovanje u utovaru cigareta.

Osim njega, u dokumentaciji se pominje i još jedna osoba iz Crne Gore (iz transkripta telefonskog razgovora proizilazi da mlađi Prudentino zna o kome se radi), kao potencijalni kupac glisera.

U dokumentu se pominje i A. D. "rođena u Jugoslaviji" 1979 godine, bivša supruga uhapšenog Kofano Frančeska, koji je koristio italijanski telefonski broj na nju registrovan. Nije utvrđeno lično učešće A. D. u organizaciji šverca.

"Slovenski" pasoš

Osim toga, uhapšeni Frančesko Alfarano, u jednom od razgovora, naveo je da njegova supruga pored italijanskog posjeduje i “slovenski” pasoš (“slavo” je izrazi koji se u italijanskom jeziku koristi za slovenske nacionalnosti, nije poznato da li se radi o crnogorskom ili drugom pasošu kao ni da li je isti nabavljen legalno).

Iz finansijske policije u Brindiziju, koja je sprovela hapšenja, “Vijestima” je saopšteno u ponedjeljak da je uloga osoba iz Crne Gore bila od logističke važnosti, ali da među crnogorskim državljanima ovoga puta nije bilo vođa organizacije.

Iz dokumenta proizilazi i epizoda u kojoj je podmićen najmanje jedan crnogorski policajac, da bi šverceri izbjegli kontrolu na gliseru punom cigareta koji je krajem maja danima bio blokiran na ostrvu Sveti Nikola zbog velikog nevremena. Konkretno, pominje se da je jednom policajcu koji se nalazio na ostrvu, poklonjena jahta od 20.000 eura.

U početku su šverceri izražavali zabrinutost zbog policijskih kontrola, koja je između ostalog evidentirana u transkriptu razgovora zabilježenog 19. maja kada su se šverceri nalazili na ostrvu kod Budve, i žalili se svojim nadređenima da crnogorska policija vrši generalne kontrole i da nisu u mogućnosti ni da sipaju gorivo.

Ruka ruku mije

Tri dana kasnije - 22. 05. 2013. u 14.21 situacija se značajno mijenja - šverceri uvjeravaju nadređene u Italiji da nema potrebe za brigom oko policije u Crnoj Gori.

“Imaju ovakav gliser ovdje i ne dolazi nikad kontrola... prije neki dan je bio ovdje jedan policajac… ne brini… ...To je policajac koji stoji ovdje i koji ima jahtu od 20.000 eura za koju nije platio centa, razumiješ? Ruka ruku mije…”, piše u transkriptu telefonskog razgovora, u periodu kada je jedan od glisera pun cigareta zbog nevremena bio “zaglavljen” u blizini Budve, kod ostrva Sveti Nikola.

Iz razgovora se naslućuje i da su šverceri policajcima poklonili 15 kontejnera goriva da bi ih podmitili, kao i da su jednom od policajaca napunili rezervoar kombija.

Nije jasno da li se radi o istom policajcu, ali je izvjesno da se policajac nalazio na ostrvu gdje je trebalo da obavi kontrolu glisera.

Nakon poboljšanja vremenskih uslova, gliser pun cigareta krenuo je za Brindisi 26. maja, gdje ih je sačekala italijanska finansijska policija.

Šteka marlbora 10 eura

Potvrđujući naloge za hapšenje, sudija Verđine je ustanovila da je kriminalna organizacija sa ciljem međunarodnog šverca cigareta, organizovano djelovala i da su u Crnoj Gori imali na raspolaganju stan, nekoliko kombija i automobila.

Organizovanost grupe evidentirana je, pored učestalih telefonskih poziva uoči polazaka glisera, i po standardizovanim cijenama. Kod jednog od uhapšenih pronađena je lista prodajnih cijena po baksi cigareta razvrstana po marki.

Konfiskovane cigarete nisu imale crnogorske niti bilo koje druge oznake, kako je “Vijestima” potvrđeno iz finansijske policije koja još utvrđuje porijeklo.

Iz sudskog izvještaja proizilazi da je najmanje jedan od uhapšenih rekao da su cigarete koje je preprodavao “lažnjaci”. Iz nalaza tužilaštva proizilazi da su šverceri šteke crvenog “marlbora” prodavali i po cijeni 9 i 10 eura.

Tovarilo se i sa plaže Oblatno

Pored ostrva Sveti Nikola, koje je korišteno kao glavna baza, putem GPS pratnje i ambijentalnih prisluškivanja, na jednom od glisera zabilježen je najmanje jedan ukrcaj cigareta sa pristaništa kod plaže Oblatno, prilikom kojeg su italijanski organi zabilježili kompletan proces audio snimkom, kao i jedno putovanje glisera sa ostrva Sveti Nikola do Ade Bojane i nazad.

Zabilježeno je i više dolazaka švercera brodom Sveti Stefan iz Barija za Bar (koji su se kasnije vraćali gliserima za Italiju) kao i najmanje jedan ilegalni ulazak u Crnu Goru jednog od šefova organizacije.

Nakon vijesti o hvatanju glisera u Italiji, ostali šverceri krili su se neko vrijeme u Crnoj Gori, tražeći suprugama i saradnicima u Italiji da im “pošalju dokumenta” da bi se mogli vratiti u Italiju.

Bonus video: