Podgorički maraton 27. oktobra

Podgorički maraton ove godine biće održan jubilarni 20. put, a kao i prošle maratonci će proći kroz Golubovce, Mataguži i Tuzi.
2 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2013. 21:28h

Internacionalni Podgorički maraton, na kojem se očekuje učešće takmičara iz 27 države, biće održan 27. oktobra, saopštila je Direkcija podgoričke manifestacije.

Podgorički maraton ove godine biće održan jubilarni 20. put, a kao i prošle maratonci će proći kroz Golubovce, Mataguži i Tuzi.

Start i cilj maratona biće na podgoričkom gradskom trgu.

Predsjednik Organizacionog odbora Miomir Mugoša kazao je da je Internacionalni Podgorički maraton prestižna manifestacija po kojoj se prepoznaje grad Podgorica i država Crna Gora.

U okviru manifestacije po drugi put će biti održano prvenstvo Balkana u maratonu muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i prvenstvo Crne Gore u maratonu i polumaratonu za muškarce i žene.

“Podgorički maraton je prestižna sportska, kulturna, turistička i zabavna manifestacija, čiji sastavni dio čine polumaraton i maraton za muškarce i žene, u okviru kojeg će biti održano i zvanično prvenstvo Balkana u maratonu u muškoj i ženskoj konkurenciji”, rekao je Mugoša na konferenciji za novinare.

On je kazao da će uspješnom organizacijom jubilarnog 20. Podgoričkog maratona opštine Podgorica i Danilovgrad pokazati sposobnost za organizaciju velikih sportskih priredbi.

“Podgorički maraton je, uz Beogradski, najveća međunarodna atletska sportska manifestacija na Balkanu i najveća sportska manifestacija ove vrste u Crnoj Gori, na kojoj učestvuje veliki broj takmičara iz mnogo država. Maraton će Crnu Goru i Podgoricu promovisati kao kandidata za domaćimna mnogih svjetskih i evropskih takmičenja”, rekao je Mugoša.

On je kazao da je Podgorički maraton u kalendaru Balkanske, Evropske i Svjetske atletske federacije (IAAF) i da staza ima međunarodni sertifikat.

“Ukupni nagradni fond manifestacije iznosi 29.855 EUR. Pobjednicima maratona u obje konkurencije namijenjeno je po pet hiljada EUR. Nagrade će od ove godine biti vremenski limitirane kako se to radi na mnogim maratonima u svijetu shodno istrčanom vremenu”, rekao je Mugoša.

On je kazao da je planirana i nagradni za rekord staze, koji ukupno iznosi 6.400 EUR, a novčane nagrade biće dodijeljene i najbolje plasiranim maratoncima iz Crne Gore.

Prema njegovim riječiuma, u okviru manifestacije biće održana i Ekološka trka zadovoljstva, kao i Eko marathon, koji će uz učešće velikog broja takmičara ponuditi i bogat kulturno – zabavni program.

Promoter ovogodišnjeg maratona je doskorašnji svjetski rekorder Kenijac Patrik Makau Musjoki.

Mugoša je kazao, da će u konkurenciji maratonki , pored crnogorske rekorderke Slađane Perunović i srpske atletičarke Olivere Jeftić učestvovati mnoga poznata imena svjetske atletike.

Najbolji rezultat dva sata, 11 minuta i 41 sekundu, ostvario je Bugarin Petko Stefanov 1997. godine. U ženskoj konkurenciji najbolji rezultat ima Olivera Jeftić (2:31,18) ostvaren 2009. godine.

Prošle godine pobijedili su Kenijac Eliša Kiprotič i Biljana Cvijanović iz Bosne i Hercegovine.

Bonus video: