Racković: Naša je šansa što nas svi smatraju autsajderom

Izabranice Vladimira Rackovića od danas do nedjelje će pokušati da se domognu jednog od prva tri mjesta koja vode u treći, posljednji krug kvalifikacija
2 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2013. 07:58h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Ranana – Da li će istorijski plasman u drugo kolo kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ostati samo epizoda, ili su, pak, odbojkašice Crne Gore spremne i za korak više, pokazaće turnir u izraelskoj Ranani.

Izabranice Vladimira Rackovića od danas do nedjelje, u konkurenciji Švajcarske, Izraela, Mađarske, Grčke i Letonije, pokušaće da se domognu jednog od prva tri mjesta koja vode u treći, posljednji krug kvalifikacija.

"Za 20 dana priprema, što je relativno kratko vrijeme, s obzirom na ljetnju pauzu koje su djevojke imale, napravili smo veliki posao. Nije to optimalan broj dana za pripreme i ono čemu se potajno nadamo, ali sam siguran da je to maksimum koliko je naš Savez mogao da nam obezbijedi u ovom trenutku, jer znamo u kakvoj se finansijskoj situaciji nalazimo. Odradili smo veliki broj treninga, podizali nivo fizičke spreme, radili na tehnici, taktici i uigravanju. Imali smo sjajne uslove u Igalu, počev od dvorane do hotelskog smještaja u “Lajthausu”. Da li će, međutim, to biti dovoljno da se plasiramo u treći krug i u kratkom periodu priredimo još veće iznenađenje, pitanje je", kaže za "Vijesti" selektor Crne Gore Vladimir Racković.

Crnogorska ekspedicija je sinoć oko 22 časa doputovala u Netanju (u prevodu sa hebrejskog jezika znači "Božji dar"), grad od nešto preko 200 hiljada stanovnika, u sjevernom dijelu centralnog okruga Izraela.

U pitanju je veoma popularno turističko mjesto sa 14 kilometara obale na Mediteranskom moru.

U ovom gradu će biti smještene sve ekipe tokom trajanja turnira, u luksuznom (pet zvjezdica) i atraktivnom hotelu Ramada, sa prelijepim pogledom na Mediteransko more (sudije su u nešto skromnijem Tal hotelu u Tel Avivu).

S obzirom na kasni dolazak, otpao je večernji trening u "Metrovest" gradskoj dvorani u Ranani (gradu na oko 25 km od Netanje), a Racković je odlučio da ekipa preskoči i današnji prijepodnevni - prvo jer nije u dvorani u kojoj se igraju utakmice, već u sali u okviru Vingejt Instituta (Izraelski nacionalni centar fizičkog obrazovanja i sporta).

Drugo, zbog termina današnjeg meča sa Švajcarskom (17.30), učesnikom i zajedno sa Njemačkom domaćinom nedavnog Evropskog prvenstva (14. mjesto).

"Sigurno je da neće sve zavisiti od nas, ali vjerujem da nas svi protivnici smatraju velikim autsajderom. Tu negdje i leži naša šansa. Ali, na to se nećemo osloniti. Jednostavno, ako na svakoj utakmici ne pružimo 100 odsto, teško možemo da se nadamo povoljnom ishodu na turniru. Očekujem i u to sam siguran, s obzirom na rad, htijenje, borbenost i izjave svih djevojaka, da ćemo na svakoj utakmici ići na pobjedu i bez unaprijed istaknute bijele zastave. Ekipa je spremna da se bori, vidim da igračice “pucaju” od optimizma, mada ja kažem da to treba da bude umjereni optimizam. Ako napravimo pozitivan rezultat, to bi bila prvorazredna senzacija. A da imamo šansi, imamo", ističe Racković.

Prema riječima selektora, glavni konkurenti za prolaz su Grčka, Mađarska i Letonija, tri posljednja rivala naše selekcije na turniru.

Dakle, start je protiv Švajcarske i Izraela, favorita protiv "crvenih".

"Protiv Švajcarske i Izraela su nam šanse manje. Pretpostavljam da poslije Evropskog prvenstva Švajcarska mora da ima određeni pad u igri, bez obzira na to što će biti iskusnija za dosta jakih utakmica. Probaćemo odmah na startu- zašto da ne - da ih iznenadimo. Protiv Izraela, objektivno, mislim da su nam šanse male, dok je najrealnije da pozitivan rezultat očekujemo protiv Letonije i Grčke. Mađarska je protiv Hrvatske pokazala da se radi o kvalitetnom sastavu. Ali, mi prvo treba da mislimo da uzmemo set na meču, nakon toga i dva, po mogućnosti da upišemo i pobjedu, pa ako poslije toga dođe još neka pobjeda, dobro je. Nemamo osnova da se opterećujemo prolazom u treću rundu, ali imamo obavezu da prikažemo sebe u najboljem svijetlu", zaključio je Racković.

Dileme oko tehničarke i primačice

Najbolja igračica Crne Gore Tanja Bokan stigla je u Izrael dva sata kasnije u odnosu na ekipu i nema dileme da će Rackovićev tim sa njom imati veće šanse.

"Nije mala stvar imati Tanju Bokan. A na poziciji tehničarke smo u odnosu na prvo kolo jači za dvije igračice, Maju Potparu i Evgeniju Milivojević, gdje će biti izuzetna konkurencija za mjesto startera. Izuzev pozicije srednje blokerke, o čemu sam već govorio, gdje imamo samo dvije igračice, na ostalim pozicijama imamo igračice koje sve mogu da igraju. To se osjeća na treningu, taj pozitivan naboj i želja za igrom, što je dobro. Bez konkurencije, nema napretka bilo koje igračice. Ali, sve igračice su okupirane rezultatom, a ne time ko će igrati", rekao nam je Racković, koji još ima dileme oko startera, i to na poziciji tehničarke i primačice servisa.

Bokan: Da odigramo dostojanstveno

"Ne mislim da je hendikep što nisam pripreme provela sa ekipom, jer sam bila u dobrom trenažnom procesu i to mi ne predstavlja nikakve probleme. Ali, veliki je hendikep što sa nama nema Ksenije Ivanović, Marije Sandić i Andree Laković, jer su to igračice koje imaju iskustva sa utakmicama ovog značaja. Međutim, naše djevojke su pokazale da znaju da se bore za svoju zemlju samim tim što su na prethodnom turniru izborile plasman u drugi krug. Na ovom turniru su ozbiljniji protivnici, ali želimo da odigramo dostojanstveno i da damo sve od sebe da se nađemo u trećoj rundi kvalifikacija", rekla je Bokan.

Nesrećna Ranana

Odbojkašice Crne Gore nadaju se da će Ranana i "Metrovest" gradska dvorana njima biti srećnije nego što je to bio nedavno slučaj rukometašima Lovćena.

Cetinjani su, naime, 16. i 17. septembra u toj dvorani protiv Makabija odigrali dva meča 1. kola kvalifikacija za EHF kup i oba izgubili (37:35, 30:29), pa su se oprostili od evropske scene za ovu sezonu...

Raspored

Srijeda

Grčka - Mađarska 14.00

CRNA GORA - Švajcarska 16.30

Izrael - Letonija 19.00

Četvrtak

Švajcarska - Mađarska 14.00

Letonija - Grčka 16.30

Izrael - CRNA GORA 19.00

Petak

Mađarska - Letonija 14.00

Izrael - Švajcarska 16.30

CRNA GORA – Grčka 19.00

Subota

Švajcarska - Letonija 14.00

CRNA GORA - Mađarska 16.30

Izrael - Grčka 19.00

Nedjelja

CRNA GORA - Letonija 14.00

Grčka - Švajcarska 16.30

Mađarska - Izrael 19.00

Galerija

Bonus video: