Nikšić Guitar Festival od 2. do 8. oktobra

“Na festivalu će nastupiti eminentni muzičari svih generacija klasične gitare”, rekao je na konferenciji za novinare Danijel Cerović, umjetnički direktor festivala
188 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2013. 09:52h

Izvođenjem legendarnog djela “Concerto de Aranjuez” Hoakina Rodriga u srijedu 2. oktobra na Sceni 213 u Nikšiću biće otvoren VIII Nikšić Guitar Festival, koji će trajati do 8. oktobra. Na otvaranju festivala Rodrigov koncert izvešće Crnogorski simfonijeski orkestar kojim će dirigovati maestro Grigorij Krasko, a kao solista nastupiće mladi bugarski gitarista David Đakov, prošlogodišnji pobjednik Nikšić Guitar Festivala.

“Pozivam sve naše stalne prijatelje i goste, sve one koji vole muziku i klasičnu gitaru da dođu da otvorimo zajednički ovogodišnji festival”, rekao je umjetnički direktor Nikšić Guitar Festivala Danijel Cerović.

Termin održavanja festivala je drugačiji nego što je bio prethodnih sedam godina, kada se održavao kao ljetnji festival. Organizatori su objasnili da ljeti nije bilo lako održavati programe u Nikšiću, a da će zahvaljujući ovogodišnjem terminu programi Nikšić Guitar Festivala biti posjećeniji, a koncertne sale ispunjenije.

“S obzirom da se većina kulturnih dešavanja tokom ljeta održava na primorju teško je bilo svih ovih godina stići do medija i do publike, pa smo zbog svega toga odlučili da festival organizujemo u oktobru”, rekao je Cerović.

Tokom festivala održaće se pet koncerata, a osim prvog koncerta koji će se održati na Sceni 213, ostali programi održaće se u koncertnoj sali Muzičke škole “Dara Čokorilo” u Nikšiću. Koncerti će početi u 20 časova, a ulaz je slobodan.

Perišić i Cerović na jučerašnjem presu

“Osim koncerta otvaranja na festivalu će nastupiti eminentni muzičari svih generacija klasične gitare. Sa nama će biti gosti iz Hrvatske, mladi Lovro Peretić, koji krupnim koracima grabi ka međunarodnoj karijeri, kao i profesor Ištvan Remer sa Muzičke akademije iz Zagreba, nastupiće i Crnogorski gitaristički duo sa gudačkim kvartetom, a najveća zvijezda ovogodišnjeg festivala biće Hubert Kepel iz Njemačke, legenda klasične gitare koji više decenija djeluje širom svijeta i koji je ostavio iza sebe veliki broj CD izdanja, a takođe djeluje i kao pedagog na Visokoj školi u Kelnu”, rekao je Cerović.

On je naglasio da Nikšić Guitar Festival posebnu zahvalnost duguje Muzičkom centru Crne Gore i Crnogorskom simfonijskom orkestru koji tokom posljednjih nekoliko godina podržavaju festival.

“Oni daju priliku pobjedniku na festivalu da nastupi sa simfonijskim orkestrom, a nastup sa simfonijskim orkestrom za svakog gitaristu koji gradi karijeru je značajna stavka. Oni su prepoznali da mi radimo dobru stvar za razvoj klasične gitare kod nas i na globalnom nivou”, rekao je Cerović.

Koncert Crnogorskog gitarističkog dua i gudačkog kvarteta “Anagastum” održaće se 3. oktobra. U petak 4. oktobra u dvorani Muzičke škole “Dara Čokorilo” nastupiće Ištvan Remer, a u subotu 5. oktobra Lovro Peretić. U ponedjeljak 7. oktobra ovogodišnji Nikšić Guitar Festival zatvoriće njemački gitarista Hubert Kepel.

Kategorija bez starosnog ograničenja

U okviru ovogodišnjeg takmičarskog dijela Nikšić Guitar Festivala održaće se takmičenje u jednoj kategoriji, bez starosnog ograničenja.

“Takmičenje I, II, III i IV kategorije neće ove godine biti organizovano u Nikšiću između ostalog i zbog toga što smo u maju prošle godine u Tivtu organizovali pilot projekat koji će se ustaliti i održavati svake godine, to će biti manji festival, sa manjim brojem koncerta, ali sa takmičenjem za osnovnu i srednju školu”, rekao je organizacioni direktor Nikšić Guitar Festivala Goran Perišić.

Kao i ranijih godina finale takmičenja uživo će prenositi Atlas televizija 6. oktobra sa početkom u 21.15 časova, a jednu od nagrada dodijeliće publika glasanjem preko SMS poruka.

“Gospodin Andreas Marvi, jedan od najvećih graditelja klasične gitare, pokloniće svoju gitaru prvonagrađenom takmičaru. Gitara domaćeg graditelja Slavka Mrdalja biće uručena drugonagrađenom, a trećenagrađeni dobija besplatna učešća na festivalima i takmičenjima”, rekao je Perišić.

Galerija

Bonus video: