Minhen želi organizaciju ZOI 2022.

Do sada je kandidaturu predao samo kazahstanski Almati, a očekuje se da se uključe i Poljska, Ukrajina, Španija, Kina i Norveška
0 komentar(a)
Olimpijske igre, Foto: BETA/AP
Olimpijske igre, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 30.09.2013. 20:08h

Najveći grad Bavarske, Minhen, kandidovaće se za dobijanje domaćinstva Zimskih olimpijskih igara 2022. godine, objavila je Njemačka konfederacija olimpijskih sportova (DOSB).

Minhen se kandidovao i za domaćinstvo ZOI 2018, ali je izgubio od južnokorejskog Pjengčanga, a nova kandidatura će formalno potvrditi nakon referenduma koji će biti održan 10. novembra.

Kako je Minhen 1972. godine bio domaćin ljetnih OI, ukoliko bi 2015. godine dobio povjerenje članova Međunarodnog olimpijskog odbora za domaćinstvo ZOI 2022, postao bi prvi grad koji bi ugostio i ljetne i zimske Igre.

Ako bi ovaj grad dobio domaćinstvo, alpske discipline i takmičenja u skijaškim skokovima bi se održavala u Garmiš-Partenkirhenu, a u skijaškom trčanju i biatlonu u Rupoldingu.

Do sada je kandidaturu predao samo kazahstanski Almati, a očekuje se da se uključe i Poljska, Ukrajina, Španija, Kina i Norveška.

Bonus video: