Sportisti imaju loše zube

Tokom OI u Londonu 2012. godine, od 302 pregledanih sportista, 55 odsto je imalo karijes, 45 odsto erozije zuba, a 76 odsto probleme sa desnima
0 komentar(a)
Luis Suares, Foto: Reuters
Luis Suares, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.09.2013. 12:53h

Stomatolozi su otkrili iznenađujuće otkriće koliko loše zube su imali pregledani sportisti na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, piše britanski medicinski časopis „Britiš džurnal of sport medisin“ (British Journal of Sport Medicine).

Jedna petina ispitanih sportista je navela da im loša oralna higijena negativno utiče na kvalitet treninga i takmičenja.

Naučnici navode da su najčešći stomatološki problemi karijes, erozija zuba i bolesti desni. U studiji se navodi da sportisti inače imaju gore zube od drugih ljudi.

Istraživači u novoj studiji navode da su sportistima loši zubi zbog velikog unošenja ugljenih hidrata, poput previše slatkih energetskih napitaka koje redovno konzumiraju.

U studiji se navodi da stres od treninga i takmičenja utiče na imunitet, čime se povećava opasnost od bolesti zuba, a profesionalni sportisti, usredsređeni na treninge i takmičenja, često ne razmišljaju o higijeni zuba.

Tokom OI u Londonu 2012. godine, od 302 pregledanih sportista, 55 odsto je imalo karijes, 45 odsto erozije zuba, a 76 odsto probleme sa desnima.

Naučnici dodaju da oni koji ne peru zube najmanje dva puta dnevno, imaju povećan rizik od dobijanja nekog srčanog oboljenja, kao i od upala u organizmu.

Takve upale u tijelu mogu da uspore oporavak od sportske povrede, zaključeno je u studiji.

Bonus video: