U Italiji uhapšene 42 osobe zbog šverca duvana iz Crne Gore

Italijanski istražni organi procjenjuju da je u periodu od 1994. do 2002. godine iz Crne Gore za Italiju švercovano nevjerovatnih 250 tona cigareta mjesečno
361 pregleda 64 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2013. 10:00h

Šverc cigareta iz Crne Gore ka Italiji nije stvar prošlosti, što potvrđuje akcija italijanske finansijske policije sprovedena u ranim jutarnjim časovima 28. septembra, prilikom koje su uhapšene 42 osobe.

Svi uhapšeni su italijanski državljani, mahom sa juga Italije, iz opština Brindizi, Leće i Bari, čije su luke odavno poznate po švercu cigareta.

Riječ je o 40 osoba muškog pola i dvije ženske osobe, supruge švercera. Pet osoba je zadržano u kućnom pritvoru dok se ostali nalaze u zatvoru.

Prema informacijama saopštenim na konferenciji za štampu održanoj u Brindiziju, operacija nosi naziv “Sveti Nikola” po budvanskom ostrvu koje su šverceri koristili kao polaznu bazu.

Kao razlog novog talasa šverca cigareta iz Crne Gore, navode se ekonomska kriza i visoke cijene cigareta u Italiji.

Rezultate operacije saopštili su glavni tužilac područne direkcije za borbu protiv mafije u Lećeu, Kataldo Mota, komandir područne jedinice finansijske policije Vinćenco Manđa, i drugi.

Istraga je započeta aprila 2012. godine nakon što su dvojica od uhapšenih, nalazeći se u vodi na oko milju od obale, tražili pomoć obaske straže u mjestu Monopoli nadomak Barija, uz izgovor da im je potonuo brod prilikom pecanja.

Prema navodima italijanskog lista “Quotidiano di Pulja”, u okviru istrage “Sveti Nikola” ispitivana je umiješanost Frančeska Prudentina i njegovog sina Antonija
Quotidiano di Puglia

Od kraja 2012, zaključno sa proljećem 2013. godine italijanska policija je u više navrata zaustavljala glisere pune cigareta u pokušaju da pristanu uz obalu regije Pulja, prilikom kojih je na djelu uhvaćeno i uhapšeno 8 osoba.

U okviru ovih operacija konfiskovano je oko 1,3 tone cigareta namijenjenih za lokalnu prodaju (jedna paklica cigareta u mekom pakovanju teži oko 20 grama, tako da se radi o 65.000 paklica ili 6.500 šteka).

Procjenjuje se da je ilegalnim uvozom ove količine cigareta italijanska država oštećena za više od 200.000 eura.

Među imenima uhapšenih ističu se Paolo Ferara, 38, iz mjesta Fasano (između Barija i Brindizija), poznat kao Magnum ili Brico i 56-godišnji Roko Konserva iz Brindizija, koje italijanska policija smatra vođama organizacije.

Tone su prevezene ovakvim gliserima

Pored poznatih švercera, uhapšeno je i više lica ranije nepoznatih policiji - među kojima dvojica lokalnih preduzetnika - Luiđi Ćićimara koji se bavi autobuskim prevozom i trgovac Anđelo Kavalo.

Uhapšen je i “veteran” šverca, 67-godišnji Dario Filipo.

Prema policijskim izvorima, Filipo je prodavao cigarete različitih marki po cijeni od dva i po eura po kutiji, kao i “marlboro” po cijeni od 3,5 eura. (Kutija “marlbora” na regularnom tržištu u Italiji košta 5 eura).

Slične cijene imali su i ostali koji su prodavali švercovane cigarete na malo na trgovima i ispred kafića.

Prema navodima italijanskog lista “Quotidiano di Pulja”, u okviru istrage “Sveti Nikola” ispitivana je umiješanost Frančeska Prudentina i njegovog sina Antonija.

Prudentino, u italijanskoj štampi poznat kao "kralj cigareta", u kriminalnim krugovima kao "Ciccio la busta", u februaru je drugostepeno osuđen na 7 godina zatvora.

Prudentino je osuđen za mafijaško udruživanje i šverc cigareta, ali i za ubistvo Vladimira Vanje Jelenića 1995. godine u Baru, gdje je Prudentino u to vrijeme boravio kao bjegunac od italijanskog pravosuđa.

Italijanski istražni organi procjenjuju da je u periodu od 1994. do 2002. godine iz Crne Gore za Italiju švercovano nevjerovatnih 250 tona cigareta mjesečno (preko milion šteka).

U Bariju je u toku sudski proces koji je otpočeo u februaru, nakon trogodišnjih preliminarnih saslušanja. Suđenju je prethodila višegodišnja istraga područnog odjeljenja DIA-e, Direkcije za borbu protiv mafije, koju su vodili tužioci Đuzepe Šelzi i Eugenija Pontasulja. Naredno ročište zakazano je za 22 oktobar.

Optuženima Veselinu Baroviću, Dušanki Jeknić, Branislavu Mićunoviću, Branku Vujoševiću i Andriji Draškoviću sudi se za učešće u organizaciji međunarodnog šverca cigareta.

U istražnoj dokumentaciji crnogorski premijer Milo Đukanović pominjao se kao šef kriminalne organizacije, ali je njegovo ime uklonjeno iz dokumentacije maja 2009. godine nakon što je slučaj protiv njega arhiviran zbog političkog imuniteta. Optuženi Miroslav Ivanišević i Stanko Subotić oslobođeni su optužbi po kratkom postupku 2010. i 2013. godine

Policija: Mjesecima sarađujemo sa Italijom

Službenici Uprave policije već mjesecima sa kolegama iz Italije razmjenjuju podatke oko šverca cigareta preko Jadrana, ali kažu da do sinoć nijesu obavještavani o akciji na Apeninima.

“Do večeras nam nije stizalo obavještenje o hapšenju”, rečeno je sinoć u vrhu MUP-a Crne Gore. Sagovornici iz UP i Tužilaštva tvrde da mjesecima vode tajnu istragu oko šverca cigareta.

“Postoje aktivnosti oko šverca cigareta sa Italijom, ali da u ovom trenutku ne možemo potvrditi da li je riječ o istoj akciji”, saopšteno je “Vijestima nedjeljom” u MUP-u.

Akcija oko razmjene podataka između dvije zemlje je još u toku, gdje policije Crne Gore i Italije razmjenjuju podatke o grupama, saradnicima i rutama kuda se preko Jadrana švercuju cigarete.

Bonus video: