Srbiji samo set, Rusija protiv Italije u finalu

"Baćuške" su u polufinalu u Kopenhagenu savladali Srbiju 3:1, i tako se revanširali "orlovima" za poraz u polufinalu od prije dvije godine u Austriji
0 komentar(a)
Odbojkaši Rusije, Foto: Cev.eventolive.it
Odbojkaši Rusije, Foto: Cev.eventolive.it
Ažurirano: 28.09.2013. 18:26h

Rusija je Srbiji vratila dug iz Beča, pa će sjutra protiv Italije pokušati da se domogne trećeg trofeja u nešto više od godinu dana, nakon olimpijskog zlata i titule u Svjetskoj ligi.

“Baćuške” su na ovaj šampionat došle kao glavi favorit, i samo stepenica ih dijeli od prvog zlata na evropskim prvenstvima od raspada bivšeg SSSR-a, nakon tri srebra i dvije bronze.

Kao i prije dvije godine, Italijani će ponovo igrati u finalu (u Austriji su izgubili od Srbije), iako tokom ovog šampionata nijesu pokazali poseban kvalitet, ali jesu veliku borbenost i pravu koncentraciju u odlučujućim trenucima.

“Azuri” imaju šest titula prvaka Starog kontinenta, ali su posljednju osvojili 2005. godine na domaćem terenu, igrom slučaja u finalu protiv Rusije…

Podmlađen sastav Igora Kolakovića nije mogao da parira više od dva seta moćnom ruskom timu, koji je do pobjede od 3:1 (25:19, 24:26, 25:23, 25:15), došao dominirajući, očekivano, na bloku (16-9) i servisu (asovi 5-2), a Rusija je bila uspješnija i u napadu i na kraju zasluženo slavila. Dok u prvom i posljednjem setu nije bilo borbe, drugi i treći su bili itekako interesatni.

Rusi su u drugom vodili 23:20, bili na pragu vođstva od 2:0 u setovima, ali su Srbi u finišu preokrenuli. Na 23:24, Sivoželez je pogriješio na servisu, nakon toga je Nikić izblokirao Pavlova, a set Srbiji donio je Muserski greškom u napadu (nošena lopta).

Još veći povratak Srbija je imala u trećem periodu, u kojem je Rusija vodila 19:12. Srbija je prvo prišla na 17:19, a onda izjednačila na 21:21. Kod 23:23, Spiridonov je donio set loptu Rusima, koji je u narednom poenu, iz kontre, iskoristio Pavlov, nakon što nije prošao prvi napad Atanasijevića.

"Rusija je bolji protivnik od nas po rezultatu i igri, izgledalo je da ćemo izgubiti drugi set, ali smo ga dobili zahvaljujući velikoj borbenosti. I u narednom setu smo gubili i na kraju uspjeli da igramo egal u samoj završnici. Tu je propuštena šansa. Kasnije se vidjelo da su igrači umorni i više nismo bili sposobni za stizanje rezultata", rekao je selektor Srbije Igor Kolaković.

"Ovo je izuzetno mlad tim, sigurno da će im biti potrebno dosta vremena da se oporave, ali prvenstvo Evrope je takvo takmičenje da ne smije previše da se razmišlja o onome što je bilo. Bez obzira na poraz u ovom meč moramo da se spremimo za naredne obaveze", dodao je Kolaković misleći na meč za bronzu.

U ekipi Rusije najbolji je bio Nikolaj Pavlov sa 19 poena, a dva manjepostigao je Dmitrij Muserski. Najefikasniji u ekipi Srbije bili su Aleksandar Atanasijević i Miloš Nikić sa po 13 poena.

"Mislim da smo odigrali dobar meč, a naš glavni zadatak je bio da zaustavimo servise i napade Atanasijevića, i da naš servis i prijem budu na nivou. Drago mi je da i dalje od nas zavisi da li ćemo biti šampioni", rekao je selektor Rusije Andrej Voronkov.

Bugarska je bila moćna u prvom setu protiv Italije, ali su se stvari od drugog seta promijenile, pa su “azuri” na kraju slavili 3:1 (19:25, 25:22, 25:15, 25:22).

Preloman je, čini se, bio drugi set, u koje je Italija na 22:22 uzela tri poena u nizu, i stigla do izjednačenja. U četvrtom setu se činilo da će Italija lako do pobjede, jer je vodila 20:15 i 23:20, ali je Bugarska priprijetila na 22:23, imala i kontru za izjednačenje, ali je Birareli izblokirao Cvetanova. Tačku na meč stavio je Vetori…

"Ponovo smo, kao protiv Holandije i Finske, krenuli sporo, možda nam je prvi set protiv Bugarske i bio najgori na ovom turniru. Ali, nemam riječi da opišem koliko sam ponosan na moje momke. Mislim da su od drugog seta odigrali najbolje do sada. U finalu nismo favoriti, igramo protiv sjajne ekipe, Rusija ima sve kvalitete za pobjedu. Ali, spremni smo da pokušamo", rekao je selektor Italije Mauro Beruto.

Korektori su bili najbolji poenteri dvije ekipe, sa jedne strane Luka Vetori (21), sa druge Cvetan Sokolov (20).

"Pokušali smo da pobijedimo, ali u važnim momentima meča nijesmo uspjeli da osvajamo poene, što je Italija iskoristila. Moramo da razbistrimo misli i skoncentrišemo se da dobijemo meč za bronzu", izjavio je selektor Bugarske Kamilo Plaći.

Finale se igra sjutra, takođe na fudbalskom Parken stadionu u Kopenhagenu, od 18 časova. Tri sata ranije je meč za bronzu.

Bonus video: