Rusija i Bugarska željne revanša

Polufinala će od 15 časova otvoriti Srbija i Rusija, u reprizi polufinala od prije dvije godine u Austriji, kada je ekipa Igora Kolakovića pobijedila 3:2
62 pregleda 0 komentar(a)
Srbija - Rusija, Foto: Www.fivb.ch
Srbija - Rusija, Foto: Www.fivb.ch
Ažurirano: 28.09.2013. 10:46h

U Danskoj odbojka, svakako, ne spada u najpopularnije sportove, ali će ljubitelji ovog sporta, kao i svi koji će prisustvovati završnici Evropskog prvenstva, koje ova skandinavska zemlja organizuje zajedno sa Poljskom, imati priliku da uživaju i vrhunskoj predstavi pravih odbojkaških majstora, trenutno najboljih selekcija Starog kontinenta.

U polufinalu EP, naime, igraće prvoplasirana (Rusija), trećeplasirana (Italija) i četvrtoplasirana selekcija (Bugarska) sa Olimpijskih igara u Londonu, uz aktuelnog šampiona Evrope, Srbiju.

Interesantno, Rusija, Italija i Bugarska su isti plasman imali i ovogodišnjoj Svjetskoj ligi. Najzad, kuriozitet predstavlja i podatak da nijedna od ekipa u polufinalu nije osvojila prvo mjesto u grupnoj fazi takmičenja, već su sve ekipe morale da igraju u osmini finala, što ih nije omelo da stignu do završnice u Kopenhagenu, na Parken stadionu, fudbalskom stadionu, koji je za ovu priliku pretvoren u halu kapaciteta 15 hiljada mjesta.

Krov ovog stadiona će za ovu priliku biti zatvoren (obično je uglavnom otkriven), a visina do krova biće oko 38 metara, što je mnogo više od minimuma koji je propisan pravilima CEV-a (12 metara), pa ostaje da se vidi kako će se igrači snaći...

Polufinala će od 15 časova otvoriti Srbija i Rusija, u reprizi polufinala od prije dvije godine u Austriji, kada je ekipa Igora Kolakovića pobijedila 3:2, a onda kasnije u finalu nadigrala i Italijane (3:1).

"Ako igramo polufinale ovako značajnog takmičenja, želje su nam da se nađemo u finalu, i uradićemo sve da to ostvarimo. Poštujemo Rusiju, koja je, koliko vidim, apsolutni favorit ovog šampionata, oni su aktuelni olimpijski šampioni i osvajači Svjetske lige. Sve to govori o njihovom kvalitetu. Ali, mi smo ovdje došli sa mladim timom, mislim da ovi klinci nisu previše svjesni snage Rusije i da ih u tom smislu neće previše respektovati", rekao je selektor Srbije Igor Kolaković.

Ove dvije ekipe su se srele u ovogodišnoj Svjetskoj ligi, a oba meča su dobili Rusi..

"Očekujem veliku borbu, ovo neće biti meč sličan onima iz Svjetske lige, ne zaboravimo da se, ipak, radi o prvaku Evrope, jednoj od najjačih reprezentacija na svijetu. Ne treba zaboraviti da je to ekipa protiv koje smo posljednjih godina popili puno “gorkih pilula”, slikovit je bio selektor Rusije Andrej Voronkov.

Italija je na dva posljednja takmičenja, Olimpijskim igrama u Londonu i Svjetskoj ligi savladala Bugarsku u mečevima za 3. mjesto. Ovaj meč počinje u 18 časova.

"Sigurno je da oni imaju veliku želju za revanšom za posljednje mečeve, ali imi smo željni da uradimo još više od svega dobrog što smo do sada postigli. Poraz od Belgije nas je primorao da se dobro pogledamo između sebe, i nadamo se da će završnica ovog prvenstva za nas biti lijepa bajka", rekao je selektor “azura” Mauro Beruto.

Osim želje za revanšom za posljednje neuspjehe u međusobnim duelima, Bugari će u polufinali imati i dodatni motiv – finansijski. Bugarska odbojkaška federacija je, naime, odredila premije, pa zlato vrijedi 250 hiljada eura, srebro 150 hiljada, a bronza 100 hiljada.

"Zadovoljan sam jer je ekipa u periodu od godinu dana potvrdila da je spremna da ostane među najboljimana svijetu. Na tri posljednja takmičenja smo bili četvrti, dobili smo tri “drvene” medalje, i ne bih volio da se to ponovi i ovdje. Želimo da kući ponesemo neku metalnu medalju koja više vrijedi", rekao je italijanski stručnjak na klupi Bugarske Kamilo Plaći, uz sjajnog korektora Trenta, Cvetana Sokolova (prvi poenter EP sa 131 poenom) najveći adut Bugara uoči polufinala sa Italijom.

Čelendž za završnicu

Kao i na Evropskom prvenstvu za žene u Berlinu, i na završnici EP za muškarce biti korišćen Video Čelendž sistem, po uzoru na tenis, kako bi se sporne situacije mogle ispraviti.

Čelendž će isključivo moći da traže kapiteni ekipa, pet sekundi po završetku akcije, kao i prvi sudija.

Svaka ekipa će imati pravo na po jedan čelendž po setu.

Ako poen budu dosuđen ekipi koja je zatražila provjeru sporne situacije, čelendž se toj ekipi neće brisati. U suprotnom hoće za taj set.

Čelendž će se moći tražiti da se provjeri da li je lopta bila u terenu ili van njega, da li je dodirnuta gornja sajla mreže, da li je bio prelaz na mreži, ispod mreže nogom, prelaz iz druge linije i prestup na servisu...

Jedina loša strana je što po svemu sudeći gledaoci kraj malih ekrana neće moći da uživo gledaju kontrolu čelendža koju imaju sudije, kao je bio slučaj na ženskom EP, za razliku od, recimo, prvenstvava Italije, Poljske...

Bonus video: