Simonović: Brajušković nam je rekao šta se sprema Dušku Jovanoviću

Kad vas neko pita imate li vi pisanih dokaza o tome da vam je neko naredio prebijanje, to je tako smiješno i ružno, da je to nevjerovatno, kaže Simonović
95 pregleda 14 komentar(a)
Duško Jovanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Duško Jovanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.09.2013. 07:10h

Podgorički novinar Budo Simonović rekao je “Vijestima” da ga je bivši službenik policije i spuškog zatvora Brajuško Brajušković upozorio da će nekadašnji urednik "Dana", Duško Jovanović, koji je kasnije ubijen ispred redakcije, biti pretučen.

On je rekao da je u dopisništvo "Politike" u Podgorici tada stizalo dosta anonimnih poruka o praćenju, prisluškivanju i snimanju novinara...

“A onda nas je Brajuško upozorio. Kako je to upozorenje došlo direktno od pripadnika policije i shvatili smo ga ozbiljnije. On nam je govorio, a mi smo prenosili kolegama, prenijeli smo i Draganu Bećiroviću i Dušku Jovanoviću. Ja znam to što mi je on tada govorio, ali nijesam imao drugih neposrednijih saznanja”, rekao je Simonović.

Simonović je rekao da Brajušković nije smio tada dolaziti kod njih u redakciju, već da su se gotovo ilegalno viđali.

“Sjećam se jednom smo Pura Miranović, ja i još neko od kolega otišli do njega, gdje živi. To je bila pomalo ilegalna posjeta, jer nijesmo htjeli ni mi njega da uvaljujemo u nevolju i nije nam bilo stalo da otkrivamo izvor. Ja sam sa njegovim bratom veliki prijatelj i mislim da je i to bio jedan od razloga što je on upozoravao”.

“Žalosno je da je trebalo da prođe 20 godina i da se dogodi sve što se dogodilo, pa da se sad time svi bavimo. Meni je posebno žao, jer je jedna grupa novinara upozoravala na sve to u više navrata. Niko ne spominje napad na Rada Vukićevića kojeg su usred bijela dana pretukli, kao i druge kolege koji su pretučeni. Žalosno je da to tada niko nije na pravi način tretirao i to što se sad pokreće. No, dobro, bolje ikad nego nikad”, rekao je on.

Dodao je da je najveći problem u tome što nema materijalnih dokaza i što to ostavlja mogućnost negiranja.

Simonović je rekao da je, uprkos tome, smiješno da tužilaštvo Brajuškoviću traži pisanu naredbu za prebijanje.

“Kad vas neko pita imate li vi pisanih dokaza o tome da vam je neko naredio prebijanje, to je tako smiješno i ružno, da je to nevjerovatno... Treba se na drugi način zainteresovati i vidjeti šta je ko govorio i kako je ko radio, jer je prilično ubjedljivo djeluju njegove optužbe i ljudi koji ga sad demantuju, morali bi da potegnu debele argumente”, ocijenio je on.

Bonus video: