Sve spremno za moto kros na Prokletijama

U Rožajama i Plavu će tokom vikenda biti održana dva sportska događaja koja će okupiti ljubitelje motora
74 pregleda 1 komentar(a)
Moto kros, Foto: Moto kros klub Plav-gusinje
Moto kros, Foto: Moto kros klub Plav-gusinje
Ažurirano: 28.09.2013. 09:40h

Moto-kros klub “Plav-Gusinje” je domaćin dvodnevnog pohoda dvotočkaša i četvorotočkaša na Prokletijama, koji je počeo juče. Učešće će pored kluba domaćina uzeti i “Polaris” klub iz Srbije, ekipa “Polarisa” iz Norveške, kao i gosti iz Švajcarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Mađarske.

Organizatori očekuju da će ova manifestacija okupiti 80 učesnika iz pomenutih zemalja, koji će biti u prilici da uživaju u ljepotama Prokletija i večernjem druženju.

„Tura kreće u jutarnjim časovima iz hotela 'Kula Damjanova' u Plavu, preko planina Kofiljača, Bjelaja, Horolac i doći će na Bogićevicu, na kojoj je predviđen ručak, a nakon toga preko Babinog Polja, vratiće se u grad. Drugi dan manifestacije vozači dvotočkaša i četvorotočkaša kreću prema Budojevicama, zatim preko Karaule, hakanjske Meme, Podkobile stići na cilj na Meminoj planini, na kojoj je organizovan ručak pod nazivom 'Spremi sam'. Nakon toga konvoj nastavlja put do Bora Koljenovića, a zatim preko Meme Feratovića i Hakanja vraća se do hotela“, saopšteno je iz kluba, dok je završetak manifestacije planiran za nedjelju kada će učesnici krenuti na put ka svojim odredištima u pomenutim zemljama.

Iz kluba Moto-Kros Plav-Gusinje saopšteno je da je ovo veliki iskorak za njih, promociju turizma, sporta i zdravog života.

„Manifestacija je samo početak druženja i međusobne saradnje klubova iz različitih država. Planirano je da se u narednoj godini organizuje i međunarodna manifestacija koja će okupiti sve ljubitelje zvuka motora, prirode i uživanja, u čemu će značajno učešće pored klubova uzeti i Turistička organizacija Plava u saradnji sa gradom Podgoricom“, saopšteno je iz plavskog kluba.

Džipovi i biciklisti pod Hajlom

U organizaciji lokalne Turističke organizacije, a pod pokroviteljstvom Opštine danas će biti održana peta džipijada „Džip foto safari Rožaje 2013“, koja bi prema najavama trebalo da okupi između 10 i 15 posada, odnosno oko 60 takmičara iz Novog Pazara, Peći, Sjenice i nekoliko crnogorskih gradova.

Prema riječima savjetnice za marketing u TO Ajsele Zejnelagić, predviđena ruta za učesnike je preko Kalača, Gusnica, Honsića, Vlahova, Musine jame, Gradine, Krstače i Jelenčice. Ručak će biti organizovan u lovačkom domu na Ruištu. U nedjelju će se u Rožajama, povodom Dana Opštine održati i biciklistička trka „MTBXCO 2013“, koja bi trebalo da okupi oko 50 učesnika iz grada domaćina, Nikšića, Pljevalja, Podgorice, Bara, Berana, Kolašina i Bijelog Polja.

Sportski događaj će okupiti licencirane i nelicencirane takmičare, a plasman će uticati na bodovanje za ligu Crne Gore. Kružna staza kojom će voziti je dugačka 7,3 kilometara sa visinskom razlikom od 285 metara. Start i cilj su Carine, Halj, Peškovići, Carine.

Mlađi pioniri hobi sporta i hobi fana će startovati u 11, a ostali takmičari u 12 časova. Svi takmičari moraju nositi zaštitne kape i imati tehnički ispravna bicikla. Trka će se voziti po pravilima Internacionalne unije i Pravilnika Crne Gore. Organizatori su Biciklistički klub „Ahmica“ i Biciklistički savez Crne Gore, a pokrovitelj Opština Rožaje. A.S.

Bonus video: