Brajušković: Đurović je pretukao Jovanovića, laž je da nisam rekao tužiocu

Brajušković je rekao da je revoltiran odlukom tužilaštva da ne pokreće krivični postupak protiv bilo koga
220 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2013. 19:22h

Bivši službenik policije i spuškog zatvora Brajuško Brajušković tvrdi da je tužiocima Veselinu Vučkoviću i Ljiljani Klikovac rekao ko je pretukao pokojnog urednika “Dan”- a Duška Jovanovića, nazvavši netačnim tvrdnje iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) da je to prećutao.

Brajušković je kazao da je pokojnog Jovanovića 2000. godine prebio njegov bivši kolega iz SAJ-a Slavko Đurović, naglasivši da je ta saznanja podijelio sa tužiocima, ali da je ispoštovao dogovor - da o tome javno ne priča zbog istrage.

Đurović je to negirao, rekavši da ovaj priča “laži i gluposti”.

Iz VDT-a juče su saopštili da, na osnovu rezultata sprovedenog izviđaja, ne postoji osnovana sumnja za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo koga, a na osnovu tvrdnji nekadašnjeg policajca >>>

Brajušković je rekao da je revoltiran takvom odlukom tužilaštva.

“Duška Jovanovića prebio je nekadašnji službenik SAJ-a Slavko Đurović, po Veljovićevom nalogu. To znam sigurno i to sam i rekao Vučkoviću i Ljiljani Klikovac i na ta pitanja sam spreman da ogovaram na poligrafu. Rekao sam im i imena druge dvojice za koje mislim da su bili sa njim u trojci. Znao sam da mu se sprema prebijanje i rekao to dvojici ljudi, koje sam naknadno, tokom postupka, koji tužilaštvo nije pokrenulo, htio pozvati za svjedoke. Jedan od njih je Pura Miranović. To nisam rekao tužiocu, jer sam smatrao da sam dao dosta dokaza", rekao je Brajušković.

On je kazao da ostaje pri svim svojim tvrdnjama: “Očekivao sam da će biti suđenja, ali evo im sad prilika da pokrenu postupak protiv mene zbog 'lažnog svjedočenja', pa ćemo vidjeti kako će se završiti... Nekada će doći vrijeme da se ovo klupko zla, na čijem čelu nije bio niko drugi do Veljović, razmota”, rekao je on.

Veljović je novinarima juče rekao da će tužiti Brajuškovića, a ovaj je kazao da ga ta najava raduje i da će možda u tom postupku dokazati da je sve o “crnim trojkama” istina.

On je rekao da o broju "trojki" ne može sa sigurnošću govoriti, ali je rekao da sigurno zna kako specijalci, koji su bili uključeni u tu priču, ujutro nisu dolazili u kamp (Zlatica) na trening kada su uveče imali metu.

"Nijesu svi bili uključeni u prebijanja"

“Nije naravno čitava jedinica bila uključena u to, ali su znali da su oni koji ujutro ne dođu na trening, bili uveče da prate ili prebijaju. Onaj spisak koji su potpisali, a kojim negiraju postojanje crnih trojki, to je posao za tužilaštvo. Vjerujem da oni treneri bokserski ili Željko Loncović ili trener ronioca nisu znali za crne trojke, ali ostali jesu. Ipak, da potpise prikuplja Marko Kalezić i da se potpišu Slavko Đurović i Milenko Rabrenović, to je vrh bezobrazluka. Molim tužilaštvo da se pozabavi tim spiskom, jer su na njemu falsifikovani potpisi”, rekao je on.

Simonović: Brajušković nam je rekao šta se sprema Dušku Jovanoviću >>>

Bivši specijalac i rukovodilac obezbjeđenja spuškog zatvora Brajušković, najprije je javno progovorio o policijskim specijalcima, organizovanim u takozvane crne trojke, zadužene za prebijanje neistomišljenika vlasti.

On je rekao daje organizator toga bio Veljović, a koordinator akcija Perović. Obojica su to demantovali.

Brajušković je naknadno rekao koja je sve naređenja odbio da izvrši i koga je sačuvao od batina.

Nekoliko svjedoka potvrdilo je njegovu priču pred tužiocem.

Brat ubijenog urednika "Dana", Miodrag Jovanović, pokazao je "Vijestima" pismo koje je prije smrti dobio Duško Jovanović, u kome autor potvrđuje postojanje batinaškog voda i konstatuje da su sa svim akcijama upoznate starješine.

U tom pismu, autor koji se takođe predstavlja kao sajovac, piše da su Jovanovića pretukli su pripadnici SAJ-a Slavko Đurović, Vlado Lazović i Dragan Kalezić.

Miodrag Jovanović, međutim, tada je kazao da njegova saznanja govore da je tom ekipom batinaša rukovodio Brajušković, što je ovaj negirao.

Nakon Brajuškovićevih optužbi na račun Veljovića i Perovića, pripadnici SAJ-a negirali su postojanje “crnih trojki”.

U tom tekstu, navode se, jedno ispod drugoga, imena Lazovića, Đurovića i ime Marka Kalezića, a ne Dragana kako to piše u pismu upućenom Dušku Jovanoviću.

Nije poznato da li je Duško Jovanović sa pismom tada upoznao nadležne organe.

Nakon svega, Brajušković je rekao daje iz zatvora dobio pismo Saše Borete, osuđenog za ubistvo policajca Slavoljuba Šćekića, u kome mu ovaj poručuje da mu je najbolje da vlastima saopšti kako je on organizovao podmetanje Zorana Vlaovića u ZIKS, a na osnovu čijeg svjedočenja, između ostalo, je i donijeta presuda u tom procesu.

Bivši službenik zatvora je i za to okrivio “Veljovića i njegove ljude”, rekavši da pouzdano zna da je on to smjestio, iskazavši spremnost da sve ponovi pred nadležnim organima.

Veljović je najprije to nazvao budalaštinama, a nakon što je tekst objavljen, saopštio je da mu "tim podvalama, Brajušković crta metu".

Galerija

Bonus video: