Kubanski sportisti od sada mogu da potpisuju inostrane ugovore

Egzodus sportista iz ove ostrvske zemlje bio je prouzrokovan činjenicom da su mjesečno dobijali 20 dolara.
64 pregleda 2 komentar(a)
Raul Kastro, Kuba, Foto: Rojters
Raul Kastro, Kuba, Foto: Rojters
Ažurirano: 27.09.2013. 21:57h

Kubanska vlada je, konačno, donijela istorijsku odluku, kojom će njihovi sportisti ubuduće moći da potpisuju ugovore u inostranstvu.

Odluka kubanske vlade donijeta je nakon što su godinama unazad sportisti te zemlje, naročito u bejzbolu i odbojci, masovno ostajali u SAD, ali i zemljana Evrope, zbog neuporedivo veće zarade.

Samo ove nedjelje, talentovani mladi kubanski pičer Rasijel Iglesijas nije se pojavio na treningu i vjeruje se da je prebjegao u mnogo bogatiju MLB ligu u SAD.

Nove mjere omogućavaju kubanskim sportistima da potpisuju ugovore u profesionalnim ligama u inostranstvu, čime se raskinulo sa politikom koja je ustanovljena poslije revolucije 1959, a po kojoj se profesionalni sport smatrao eksploatatorskim.

"Sportisti će i dalje morati da ispunjavaju svoje obaveze prema nacionalnoj reprezentaciji", navodi list Komunisticke partije Kube "Granma".

Egzodus sportista iz ove ostrvske zemlje bio je prouzrokovan činjenicom da su mjesečno dobijali 20 dolara.

Ova nova mjera kubanskih vlasti plod je najnovije reforme sistema sovjetskog tipa, pod predsjednikom Raulom Kastrom, koji je na mjestu prvog čovjeka 2008. zamijenio svog brata legendarnog Fidela Kastra.

Kubanska vlada je uporno tvrdila da se godinama unazad "kralo njihovo sportsko blago", a za to su naročito bila optuživane SAD.

Bonus video: