Brajušković: Ako mi se što desi, izaći će sve što sam snimio o Veljoviću

Brajušković tvrdi da ga i dalje prate: "Čim prođem, u retrovizor vidim čovjeka koji vadi motorolu i javlja"
466 pregleda 56 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2013. 17:47h

Bivši policijski specijalac Brajuško Brajušković, rekao je “Vijestima” da ne vjeruje u procjene tajne službe - da njemu i njegovoj porodici ne prijeti opasnost i da je zato, sve što zna o Veselinu Veljoviću, snimio, a to će, tvrdi, isplivati u javnost ukoliko se njemu nešto desi.

On nije želio konkretno da odgovori šta se nalazi na tim snimcima.

“Imam svoje zabilješke na desetak CD-a koji nijesu u Crnoj Gori. Nisu ni u Srbiji, tamo gdje oni misle da jesu, ali svakako da će taj materijal, koji sam posvetio Veljoviću i njegovim bliskim saradnicima, u slučaju bilo kakve nesreće nanijete meni i mojoj porodici, ugledati svjetlost dana", rekao je Brajušković.

Nakon teških optužbi na račun nekadašnjeg šefa policije Veljovića i aktuelnog direktora zatvora Miljana Perovića, Brajušković je od MUP-a tražio da se uradi procjena njegove bezbjednosti.

Poslije nekoliko dana, Agencija za nacionalnu bezbjednost, proslijedila je MUP-u informaciju, prema kojoj su Brajušković i njegova familija bezbjedni.

U informaciji policije, ističe se da ih je nadležna služba ANB-a obavijestila da ne raspolaže podacima, “Koji bi ukazivali na postojanje pripremnih ili drugih aktivnosti od strane grupa ili pojedinaca, sa ciljem ugrožavanja vaše i bezbjednosti vaše porodice, po bilo kom osnovu”.

On je rekao da su mu Veljović i Perović i ranije sva vrata zatvorili, a da tek sada ne postoje nijedna na koja može pokucati.

“Bilo gdje da idem da radim, vrata su mi bila zatvorena, kao i mom sinu - sinu državnog neprijatelja. Ne smatram da sam državni neprijatelj, niti da su oni država. Oni su samo činovnici koji da su imali časti, morala, ljudskosti i hrabrosti dali bi ostavke i zamrzli svoje funkcije”, rekao je Brajušković.

Istakao je da trpi permanentne psihičke prijetnje i da ga prate bilo gdje da krene.

“Čim prođem, u retrovizor vidim čovjeka koji vadi motorolu i javlja. Prije neki dan sam bio do Nikšića, smiješno je kako su loše odradili to praćenje. Ipak, sve ovo neće imati smisla, ako tužilaštvo ne donese odluku da otvori proces protiv njih, pa neka oni na sudu dokazuju jesam li ja lažovčina i kučkar i jesu li oni velikani”, rekao je Brajušković.

Bivši specijalac i rukovodilac obezbjeđenja spuškog zatvora Brajušković, najprije je javno progovorio o policijskim specijalcima, organizovanim u takozvane crne trojke, zadužene za prebijanje neistomišljenika vlasti.

On je rekao da je organizator toga bio Veljović, a koordinator akcija Perović. Obojica su to demantovali.

Brajušković je naknadno rekao koja je sve naređenja odbio da izvrši i koga je sačuvao od batina.

Nekoliko svjedoka potvrdilo je njegovu priču pred tužiocem.

Sajovci su par dana kasnije MUP-u i tužilaštvu dostavili peticiju sa 82 potpisa, u kojoj odbacuju Brajuškovićeve tvrdnje i pozivaju nadležne da utvrde istinu.

Nakon svega, brat ubijenog urednika "Dana", pokazao je "Vijestima" pismo koje je prije smrti dobio Duško Jovanović, od čovjeka koji se predstavio kao jedan od specijalaca.

Veljović je najprije to nazvao budalaštinama, a nakon što je tekst objavljen, saopštio je da mu “tim podvalama, Brajušković crta metu”

U njemu anonimni autor potvrđuje postojanje batinaškog voda i konstatuje da su sa svim akcijama upoznate starješine.

Nakon svega, Brajušković je rekao da je iz zatvora dobio pismo Saše Borete, osuđenog za ubistvo policajca Slavoljuba Šćekića, u kome mu ovaj poručuje da mu je najbolje da vlastima saopšti kako je on organizovao podmetanje Zorana Vlaovića u ZIKS-u, a na osnovu čijeg svjedočenja, između ostalo, je i donijeta presuda u tom procesu.

Bivši službenik ZIKS-a je i za to okrivio “Veljovića i njegove ljude”, rekavši da pouzdano zna da je on to smjestio, iskazavši spremnost da sve ponovi pred nadležnim organima.

Veljović je najprije to nazvao budalaštinama, a nakon što je tekst objavljen, saopštio je da mu “tim podvalama, Brajušković crta metu”.

U pismu, koje je navodno Boreta poslao, zatvorenik navodi da su mu se neki čuvari kleli da je Brajušković kriv za podmetanje lažnog svjedoka i da bi to trebalo da prizna.

“Ja u konačnom znam da ti nisi osmislio ovo podmetanje već neko mnogo iznad, ali si ti ipak bio onaj instrument bez kojeg lažni svjedok ne bi postojao, a nisi trebao, nisam ti ništa učinio, ali ni ovi momci što su sa mnom, pa da probaš kuće da nam iskopaš. Ali sam opet siguran da ti savjest ne može biti i nije mirna zbog toga, pa uradi sljedeću stvar da bismo sretni i zadovoljni nastavili sa životima i mi i ti”, navodi se, između ostalog, u pismu.

Vlaović je na sudu prije pet godina rekao da ga je jednog dana, dok je ležao na krevetu u karantinu zatvora u Spužu, mobilnim telefonom pozvala sestra koja je udata za Šćekića.

Ko skuplja potpise u ZIKS-u?

“Obratio sam se sestri - 'Đe si Šćekićušo'. Saša Boreta me pitao da li je u srodstvu sa ubijenim inspektorom Šćekićem, a zatim je rekao: 'Oduvali smo smrada, zavukao je nos tamo gdje mu nije bilo mjesto'", ispričao je Vlaović tada.Pojasnio je i da mu je Boreta potvrdio da je ubistvo počinio Milan-Čila Šćekić, a da mu je pomogao Ljubo Vujadinović.

Presudom specijalnog vijeća podgoričkog Višeg suda, Čila Šćekić, optužen je da je iz "heklera" 30. avgusta 2005. godine ubio inspektora Šćekića i Ljubo Vujadinović, koji je nakon rafala ubicu čekao u automobilu, osuđeni su na po 30 godina zatvora.

Na istu zatvorsku kaznu osuđeni su i Boreta i Ljubo Bigović, zbog podstrekavanja ove dvojice na ubistvo i pokušaja reketiranja suvlasnika hotela "Splendid" Žarka Radulovića.

U presudi piše da su Boreta i Bigović podstrekavali Alana Kožara da eksplozijama natjera Radulovića da kupi kuću Boreta, koja se nalazi uz hotel, za dva i po miliona eura, a za koju ovaj nije bio zainteresovan.

Kožar je osuđen na zatvorsku kaznu od 6 godina i 10 mjeseci.

Apelacioni sud je potvrdio presudu za ubistvo Šćekića, a branioci optuženih žalili su se Vrhovnom sudu koji još nije donio odluku po toj žalbi.

Tužilaštvo prikuplja informacije o zatvorenicima

“Vijesti” su imale uvid u zahtjev za prikupljanje potrebnih informacija koje je Osnovno državno tužilaštvo dostavilo ZIKS-u 28. avgusta.

U tom zahtjevu piše da je dan ranije Nenad Rakočević, službenik ZIKS-a, u svojstvu građanina, iznio podatke sa radom zatvora u periodu od 2006. do 2009. godine.

Kako, na osnovu toga, tužilaštvo nije moglo donijeti odluku oni su, shodno članu 271 stav 3 ZKP-a tražili podatke od ZIKS-a.

Od njih je traženo da dostave podatke za osuđena i pritvorena lica - Besima Fetića, Bobana Jovanovića, Miliku Bukilića, Muhameda Agovića, Noka Radulovića, Dražena Stevovića, Nenada Božovića - Stefanovića, Roberta Franovića, Irfana Fejzića, Neđeljka Aničića, Leona i Viktora Drešaja, za koje su tražili informacije kada su bili u

ZIKS-u, po kojim presudama, kada su pušteni na slobodu i njihove posljednje adrese poznate ZIKS-u.

Tražili su i informaciju da li je upravi ZIKS-a i ako jeste, kada i ko, u periodu od 2006. do 2009. godine, prijavio tadašnjeg službenika ZIKS-a Brajuškovića za povredu radne ili službene obaveze.

Tužilaštvo je tražilo i spisak osuđenika kojima je u periodu od 2006. do 2009. godine prekinuto izdržavanje kazne zatvora

Zatim, ako je protiv njega podnošena prijava, da im dostave dokumentaciju, kao i njegov radni dosije, sa svim odlukama o postavljanju da određene dužnosti u okviru ZIKS-a, promjenama dužnosti i periodima njegovog odsustva sa posla - godišenje odmore, bolovanja, ali i radni dosije Nenada Rakočevića.

Tužilaštvo je tražilo i spisak osuđenika kojima je u periodu od 2006. do 2009. godine prekinuto izdržavanje kazne zatvora, kao i dokumentaciju po kom osnovu im je kazna prekinuta, kada i čija je to odluka bila.

“Neka prikupljaju što god hoće, ja se ne bojim ni zatvora... Javnost će razumjeti da ja nisam mogao direktora policije prijaviti direktoru policije, a kako će on objasniti što poslije tek pet godina, u svom sjećanju, pronalazi nepravilnosti koje sam navodno uradio, iako mu ja ni tada, kao teško bolestan čovjek, nijesam mogao naškoditi. Interesantno je da je on sve to pokrenuo nakon ovih događaja, pa zbog toga, ne mogu, a da ne posmislim da ga je baš direktor Perović to naučio", rekao je Brajušković.

On tvrdi da mu je poznat spisak sadašnjih i bivših osuđenika, koje tužilaštvo treba da sasluša.

"Da su Veljović i Perović imali imalo profesionalne i ljudske hrabrosti zamrznuli bi svoje funkcije, ne bi se krili iza države i koristili pozicije koje im omogućavaju da uzmu što više izjava i oblate me pred međunarodnom i domaćom javnošću. Znam koje su zatvorenike pomenuli pred tužiocem, i neka ih saslušaju, ali bojim se da im je obojici trud uzaludan, jer kao što sam i prije mjeces rekao, ovo je samo pet odsto mojih saznanja o Veljoviću i njegovom načinu rada”, rekao je Brajušković.

Na pitanje “Vijesti” da li su sve tražene podatke dostavili tužilaštvu, oni su odgovorili “da se radi o aktivnostima koje su u domenu zakonskih ovlašćenja i nadležnosti državnog tužioca”.

Sloboda i unapređenja za lažna svjedočenjaBrajušković je rekao da Veljović i Perović sakupljaju potpise u spuškom zatvoru od onih koji će svjedočiti o njegovim navodnim nezakonitim radnjama u ZIKS-u, a da zauzvrat zaposlenima obećavaju unapređenja, a zatvorenicima uslovne otpuste.

“Neka oni to slobodno rade, iako im to pravo ne pripada. Naći će se neko u državi da im kaže - stop drugovi, izvolite budite građani, dok se ovaj proces završi. Iza njih stoje njihove funkcije, a iza mene ne stoji niko, nijedan pojednac, niti ijedan centar moći, zbog toga im je sve što rade uzalud, kao i sve što su pokušali da urade ovih dana, a znaju dobro na šta ja mislim”, rekao je on.

Dodao je i da su mu pojedine bivše kolege iz spuškog zatvora rekle da se u toj ustanovi prikupljaju izjave koje će se koristiti protiv njega u postupku.

“Neću reći imena ljudi koji su mi to rekli, jer će me odmah sjutra pozvati u Tužilaštvo. Svakako, ti ljudi rekli su mi da Miljan Perović kroz ZIKS skuplja potpise, kupi lažne informacije od osuđenika, da sam ja tamo radio neke prljave poslove i da sam u stvari ja, a ne on i njegov nadređeni, zlo ove svakodnevice”, rekao je Brajušković.

On je kazao da se pita zašto Božidar Vuksanović još nije našao vremena ni riječi da kaže o optužbama na njegov račun.

“Nije to privatni zatvor, on je tada bio direktor i treba da kaže da je znao sve što se radi tamo. Zašto Vuksanović ne kaže zbog čega me, kao navodnog lopova i reketaša, postavio za svog savjetnika za bezbjednost”, rekao je Brajušković.

Galerija

Bonus video: