Crteži Andrije Šaranovića pred barskom publikom

Šaranović je dobitnik plakete grada Ravena, laureat Oktobarskog salona grada Vrbasa 1987. i nagrade Zaslužni pedagog Jugoslavije 1989. godine
235 pregleda 0 komentar(a)
Andrija Šaranović, Foto: Anto Baković
Andrija Šaranović, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 27.09.2013. 14:19h

Izložba umjetnika Andrije Šaranovića, koji se barskoj likovnoj publici predstavio sa tridesetak crteža (olovka i tuš na papiru), nastalih u posljednje četiri decenije, otvorena je je prekinoć u galeriji “Velimir A. Leković”. Otvarajući izložbu, upravnik galerije, mr Milun Lutovac, opisao je Šaranovića kao umjetnika koji je u svom traganju za smislom života ostvario preko 40 samostalnih i više od 300 zajedničkih izložbi širom Evrope.

“Andrija je ilustrator 15 knjiga, idejni tvorac preko 50 pozorišnih scenografija, humanista, skulptor, grafičar, slikar i likovni kritičar za kojeg je karakterističan snažan emocionalni naboj izraza, ogoljena struktura, nesvakidašnja crtačka vještina, a sve to sliveno u bogatstvo asocijativne forme”, kazao je na otvaranju izložbe Lutovac.

U katalogu koji prati izložbu, istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović zapisala je da se u koagulu linija, mrlja i curećih struktura Šaranovićevih radova naziru likovi, glave, torza i udovi koji se gube u mreži isprepletanih i prožimajućih formi. Crteži rađeni u crnom tušu sa sporadično akcentovanim kolorističkim momentima, koji doprinose ritmovanoj dinamici prizora, samo su dio bogatog opusa umjetnika, navodi Miranović, ističući da nervatura njegovih crteža otkriva specifičnu lirsku poetiku diskursa u kojem se autor lagodno kreće i osjeća.

“U crtežima organskih i asocijativnih struktura, Šaranović minucioznio iscrtava svaki detalj otkrivajući nam drugu ravan sagledavanja i posmatranja djela”, zapisala je Miranović.

Šaranović je dobitnik plakete grada Ravena, laureat Oktobarskog salona grada Vrbasa 1987. i nagrade Zaslužni pedagog Jugoslavije 1989. godine. Nakon otvaranja, umjetnik je za “Vijesti” najavio da će i u Baru nastaviti svoju višedecenijsku plemenitu misiju, odnosno, da će se potruditi da svojim radovima i djelima drugih umjetnika prikupi novac za one kojima je u gradu pomoć trenutno najpotrebnija. Inače, samo u jednoj akciji pomoći djeci izbjegloj sa ratom zahvaćenih područja bivše SFRJ, Šaranović je donirao za aukciju čak 130 svojih crteža. Andrija Šaranović je Akademiju likovnih umetnosti završio u Novom Sadu u klasi profesora Ljubomira Denkovića, studijski je boravio u Austriji, Belgiji, Engleskoj, Italiji, Monaku, Njemačkoj, SSSR, Francuskoj i Holandiji i član je UPIDIV-a od 1982.

Bonus video: