U Kotoru danas počinje osma Pjaca od filozofa

Prvog dana publika će imati priliku da prisustvuje okruglom stolu gdje će Srećko Horvat držati predavanje na temu „Šta ako se apokalipsa već dogodila?“
98 pregleda 0 komentar(a)
Pjaca od filozofa, Foto: KotorArt
Pjaca od filozofa, Foto: KotorArt
Ažurirano: 24.07.2018. 09:57h

U Kotoru će, u okviru međunarodnog festivala KotorArt, danas početi VIII Pjaca od filozofa i trajaće do 27. jula. Ovogodišnje izdanje je zamišljeno kao četvorodnevni simpozijum na temu „Apokalipsa danas“.

Pored filozofa i književnika, programskog urednika Pjace od filozofa, Srećka Horvata, pridružiće se i sjajni gosti.

Prvog dana publika će imati priliku da prisustvuje okruglom stolu gdje će Srećko Horvat držati predavanje na temu „Šta ako se apokalipsa već dogodila?“

Srijeda, 25. jul je rezervisan za Borisa Budena i temu „Kojim Jezikom govori apokalipsa?“. Trećeg dana festivala slušaćemo Alenku Zupančić na temu „Apokalipsa je razočaravajuća“ dok će posljednjeg dana Frank Bifoa Berardia govoriti na temu „Drugi dolazak“.

Na otvaranju KotorArt Pjace od filozofa osim Srećka Horvata, učesnici okruglog stola su i Andrej Niklaidis kao i Aleksandra Savanović.

„Svakodnevno nas bombarduju vijestima o globalnim ili lokalnim katastrofama, od zagađenih plaža do nagomilane plastike koju sada čak i jedemo svakodnevno. Istovremeno, stotine hiljada izbjeglica, ratovi, ekološke katastrofe… i mogućnost nuklearnog rata. Međutim, šta ako se, koliko god to paradoksalno zvučalo, Apokalipsa već dogodila? Šta ako je svaki dan, negdje, ako ne već u Kotoru danas, nekome „kraj svijeta“? I šta ako nam upravo ta misao omogućava da preživimo Apokalipsu koja se možda već dogodila?“, istakao je Horvat kao temu ovogodišnjeg okruglog stola na otvaranju KotorArt Pjace od filozofa.

Ulaz za sve programe je besplatan od 20 časova na Pjaci od kina. Nakon predavanja, svakog dana predviđene su projekcije filmova na datu temu.

Bonus video: