CG na BITEF-u: "Post scriptum" Varje Đukić večeras u beogradskom Narodnom

Selekciju su i ovoga puta obavili Jovan Ćirilov i Anja Suša, a na kraju festivala međunarodni žiri će dodijeliti Gran pri “Mira Trailović”
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2013. 14:43h

Beogradski internacionalni teatarski festival novih pozorišnih tendencija, popularni BITEF, koji se ove godine održava pod sloganom “Teško je biti”, do 29. septembra će, kako najavljuje direktorka festivala, Jelena Kajgo, kroz predstave, prezentacije, radionice, okrugle stolove i razgovore, promovisati inovativno, participativno i angažovano pozorište mladih i za mlade koje otvara aktuelne teme, podstiče promjene i mijenja ustaljenu praksu.

Ona je najvila da će 47. izdanje BITEF-a, iako smanjeno po obimu zbog nedostatka novca, ponuditi zanimljivu i uzbudljivu selekciju.

U Beogradu i Novom Sadu će u takmičarskoj selekciji biti izvedeno 12 predstava iz Njemačke, Mađarske, Češke, Francuske, Slovenije, Hrvatske, CG, kao i iz Srbije

U Beogradu i Novom Sadu će u takmičarskoj selekciji biti izvedeno dvanaest predstava iz Njemačke, Mađarske, Češke, Francuske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, kao i iz Srbije.

Predstava iz Crne Gore, koja se našla u takmičarskoj selekciji je “Post scriptum”, inspirisana djelima i životom Danila Kiša, u adaptaciji i režiji Varje Đukić, a na BITEF-u će biti igrana večeras u 18 sati na sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu.

“Post scriptum” Varje Đukić je umjetnički autorski poduhvat koji se bavi životom i djelom jednog od najvećih evropskih pisaca - Danila Kiša. Osim Kišove proze, autorka je u predstavu inkorporirala balet, zvuk, video-art i svjetlosne igre. Predstava je priča o potrazi sina za ocem, fašizmu, o dječaku koji prepoznaje svoj talenat.

Predstave koje su do sada igrane u okviru tamičarskog programa BITEF-a su: “Before your very eyes” (Campo, Gent, Belgija & Gob Squad, Berlin, Njemačka), “Europeana” (Jan mikulašek, Češka), “Beograd” (Julien Fišer, Compagnie Espace commun, Pariz, Francuska).

Za zatvaranje festivala najavljena je predstava “Teško je biti Bog” slavnog mađarskog autora Kornela Mundruca, koju će u specijalnom prostoru u Brodogradilištu Beograd izvesti “Proton Cinema + Theatre” iz Budimpešte.

Selekciju su i ovoga puta obavili umjetnički direktor Jovan Ćirilov i Anja Suša, a na kraju festivala međunarodni žiri će dodijeliti Gran pri “Mira Trailović”, nagradu koja nosi ime slavne rediteljke i osnivača BITEF-a kao i Specijalnu nagradu.

Predsjednik žirija je dramaturg iz Njemačke Kristijan Holcauner, članovi su rediteljka iz Litvanije Jana Ros, pozorišni kritičar i novinar iz Zagreba Igor Ružić, a iz Srbije reditelj Andraš Urban i dramski pisac Filip Vujošević.

Bonus video: