Brajuško, rastereti se da bismo nastavili sa životima i mi i ti

“Vijesti” objavljuju sadržaj pisma, koje je osuđenik Saša Boreta u martu poslao bivšem policajcu i zatvorskom službeniku Brajuškoviću
306 pregleda 37 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2013. 18:06h

Saša Boreta poziva Brajuška Brajuškovića da se “RASTERETI” i nadležnima prizna da je osmislio i realizovao akciju edukovanja zatvorenika Zorana Vlaovića, koji je kasnije navodno lažno svjedočio na suđenju za ubistvo policajca Slavoljuba Šćekića.

To se, između ostalog, navodi u pismu koje je Boreta u martu poslao Brajuškoviću, a u koje su “Vijesti” imale uvid.

Osuđeni za ubistvo Šćekića u tom tekstu piše da su mu se neki zatvorski čuvari “kleli u đecu” da mu je upravo Brajušković smjestio igru oko zaštićenog svjedoka, iako je on bio uvjeren u suprotno.

Brajušković je prekjuče potvrdio “Vijestima” da je dobio pismo od Borete, ali je za navodno namještanje zaštićenog svjedoka optužio bivšeg šefa policije Veselina Veljovića.

“Vijesti” u cjelini prenose sadržinu pisma, napisanog 11. marta:

“Pozdrav Brajuško,

Evo sam prije desetak dana dobio informacije od nekih tvojih bivših kolega, a sve u vezi dešavanja u KPD prije više od 7 godina! Vezano je za lažnog svjedoka (koji mi je tamo namješten. Bohuma čuvenog).

Ja sam bio siguran da su baš ovi što su mi ovo saopštili bili umiješani u edukovanje svjedoka da lažno svedoči, međutim, oni su mi se zakleli u đecu i dali dokaze da si u stvari ti sve osmislio i realizovao to! Ti.

Pomenuli su mi neke detalje od kojih se ja nekoliko sjećam, bilo je baš ko što oni to kažu da je bilo, tako da je ispalo da govore istinu. Npr. pominju kako si ga ti montirao da se sretne sa mnom na krug kad sam se ja jednom vraćao sa posjete, čega se i sjećam, to je ono kad sam ga mršnuo pa ti se žalio... A ti se za to vrijeme, neđe krio i gledao kažu... Valjda je trebalo da me se usili da se družim sa tim gov.etom itd. Pa onda da si planirao da ga pošalješ u boravak 7-8 đe sam ja boravio, takođe da mi priđe ali si čuo kažu moj komentar kako ću da ga izljuskam ako ga slučajno dovedu u naš boravak, pa si onda odustao... Ja se toga sjećam, baš je neko rekao da će da ga prebace kod nas, i baš sam ja tako reagovao...

Znači, tačno je. Pa i pominju kako si ti predlagao da ga ozvučite ako uspije da mi se približi, kao možda nešto interesantno i kažem. To je bila priča.

Takođe su mi rekli da da si mi ti lično ukrao neki češalj i još nešto, kad su me one noći prebacili iz KPD u Istražni zatvor, pa da su poslije mislili da si uzeo pogrešni pošto valjda nije bilo moj DNK na njemu... Ali nisi pogriješio, uzeo si pravi, no ga nisam koristio nikad...

Doduše, za ovo, za krađu moje DNK kažu da ti je rečeno da to uradiš.

Ne mislim da oni nisu imali nikakve veze sa namještanjem, iako se kunu, ali sad znam da ti jesi sigurno i to da si ti bio ključan izgleda u tome.

Molimo te Brajuško, mi smo preko 7 godina po ovih kaveza ovamo zbog tog namještanja a porodice su nam skoro razorene, ali to nije ništa što će biti ako ova sramota od presude ostane! Mi više ništa od života u tom slučaju nemamo ali nismo sami.

Ja u konačnom znam da ti nisi osmislio ovo podmetanje već neko mnogo iznad, ali si ti ipak bio onaj instrument bez kojeg lažni svjedok ne bi postojao, a nisi trebao, nisam ti ništa učinio, ali ni ovi momci što su sa mnom, pa da probaš kuće da nam iskopaš. Ali sam opet siguran da ti savjest ne može biti i nije mirna zbog toga, pa uradi sledeću stvar da bismo sretni i zadovoljni nastavili sa životima i mi i ti.

Napiši na parčetu papira istinu o edukovanju svjedoka i ovjeri to. RASTERETI SE!

Evo ti advokat Ognjanović ili Durutović pa ih kontaktiraj da im daš to. Javnost neće nikad biti upoznata sa tim, to će se samo pokazati sudijama Apelacionog suda i tamo će ostati. Poslije toga, što god bude sa nama naša je stvar, ti si svoje završio i bićemo ti zahvalni na napisanoj istini.

Ovo sve ti pišem jer nisam siguran da možeš završiti da dođeš ovamo pa da razgovaramo u četiri oka, ali ako možeš, bolje je onda da dođeš da razgovaramo. Mnogo života zavisi od tebe, a ti kako oćeš.

Pozdrav, Saša Boreta”, navodi se u pismu.

Brajušković tvrdi da su “Veljovićevi ljudi” u spuški zatvor instalirali zaštićenog svjedoka - “Bohuma”, na osnovu čijeg svjedočenja je kasnije, između ostalog, i donijeta presuda za ubistvo Šćekića.

Nekadašnji načelnik za bezbjednost u ZIKS-u, rekao je da je tim povodom dobio prijeteće pismo od Borete, ali da on sa tim nema nikakve veze.

Objasnio je da je lako provjeriti ko su stražari u Istražnom zatvoru koji su se “kleli Boreti da sam ja taj koji je instruirao zaštićenog svjedoka”.

Brajušković je rekao da je Vlaović brat od tetke bivšeg šefa policije: “Veljović je, a ne ja, lažirao svjedoka u slučaju Šćekić. Zaštićeni svjedok je lažiran i bliski je rođak Veselina Veljovića. Neka nadležni to provjere. Zbog tog svjedočenja dobio je prekid kazne, a ostatak kazne nikada nije došao da izdrži”.

Na pitanje kako zna da je Veljović instalirao Bohuma u zatvor, rekao je da ima provjerene informacije i da svi koji dobro poznaju Veljovića, “znaju da je to njegova specijalnost”.

Vlaović, koji je prije pet godina, kao zaštićeni svjedok, svjedočio pod pseudonimom “001” rekao je da ga je jednog dana, dok je ležao na krevetu u karantinu zatvora u Spužu, mobilnim telefonom pozvala sestra koja je udata kod Šćekića.

“Obratio sam se sestri - 'Đe si Šćekićušo'. Saša Boreta me pitao da li je u srodstvu sa ubijenim inspektorom Šćekićem, a zatim je rekao: 'Oduvali smo smrada, zavukao je nos tamo gdje mu nije bilo mjesto'”, ispričao je Vlaović tada.

Pojasnio je i da mu je Boreta potvrdio da je ubistvo počinio Čila Šćekić, a da mu je pomogao Ljubo Vujadinović.

“Boreta mi je rekao da je tu bio još jedan momak iz Crne Gore koji se nalazi u Beogradu. A ubistvo su platili on i Ljubo Bigović u vrijednosti dva 'ferarija'”, ispričao je svjedok i pojasnio da je sve što je saznao od Borete ispričao dvojici inspektora, koji su došli u Spuž i pitali ga da li nešto zna o ubistvu Šćekića.

“Nijesu tražili da potpišem izjavu. Narednog dana, došli ste vi, tužioče, i rekli mi da u istrazi pred istražnim sudijom ne pominjem da sam sa vama razgovarao, jer je to službena tajna i da kažem o našem razgovoru tek na suđenju”, rekao je on tada, pred tužiteljkom Stojankom Radović.

Presudom specijalnog vijeća podgoričkog Višeg suda, Milan Čila Šćekić, optužen da je iz “heklera” 30. avgusta 2005. godine ubio inspektora Šćekića, i Ljubo Vujadinović, koji je nakon rafala ubicu čekao u automobilu, osuđeni su na po 30 godina zatvora.

Na istu zatvorsku kaznu osuđeni su i Boreta i Ljubo Bigović, zbog podstrekavanja ove dvojice na ubistvo i pokušaja reketiranja suvlasnika hotela “Splendid” Žarka Radulovića.

U presudi piše da su Boreta i Bigović podstrekavali Alana Kožara da eksplozijama natjera Radulovića da kupi kuću Boreta, koja se nalazi uz hotel, za dva i po miliona eura, a za koju ovaj nije bio zainteresovan.

Kožar je osuđen na zatvorsku kaznu od 6 godina i 10 mjeseci.

Apelacioni sud je potvrdio presudu za ubistvo Šćekića, a branioci optuženih žalili su se Vrhovnom sudu koji još nije donio odluku po toj žalbi.

Brajušković je prije gotovo mjesec javno optužio bivše visoke policijske funkcionere Veselina Veljovića i Miljana Perovića da su organizovali prebijanje neistomišljenika vlasti.

On se pozvao na nekoliko svjedoka koje je sačuvao od batina, a koji su njegove tvrdnje potvrdili pred tužiocem.

Perović i Veljović negirali su te tvrdnje i poručili da će Brajušković sve morati da dokaže na sudu.

Ognjanović: To je ozbiljna igra

Pravni zastupnik Borete, advokat Dragoslav Ognjanović, rekao je juče "Vijestima" da ne zna da li je Boreta pisao Brajuškoviću, ali je ocijenio da mu njegova izjava ukazuje na to da je oko zaštićenog svjedoka “odigrana ozbiljna igra”.

“Ne mogu da znam, niti znam ko je kome pisao i da li je pisao, kao ni sadržinu tog pisma, ali ono što je za mene posebno važno jeste ta tema koja će zauvijek ostati da lebdi kao duh iznad tog predmeta, a to je zaštićeni svjedok Zoran Vlaović. Sasvim je jasno da je ovaj svjedok instaliran, a to je ono što je odbrana tvrdila sve vrijeme. Ko je scenarista te priče, ne mogu da znam, iako bih volio. Napominjem da nijedan od članova vijeća, zaštićenog svjedoka nikada nije čuo u uživo, niti iskazao potrebu da ga čuje. Nije postojala mogućnost da mu ni odbrana, ni tužilac uživo postavi pitanje”, rekao je Ognjanović.

On je istakao da Vlaovića, od kada je izgubio status zaštićenog svjedoka, niko nije tražio, ni zvao.

“Državni aparat mora imati autoritet da pronađe tu osobu da bi se jednom zauvijek stavila tačka na to. Neprimjereno je da se jedan takav čovjek pojavljuje kao kredibilan svjedok u teškom suđenju i da se na njegovom iskazu zasniva presuda. Za mene je suštinska stvar to da Zoran Vlaović, kao zaštićeni svjedok, kom je zaštita oduzeta zbog niza krivičnih djela koje je u međuvremenu počinio, više ne postoji, nema ga”, rekao je on.

Ognjanović je rekao da je sada sve na Vrhovnom sudu, nakon što je Apelacioni sud potvrdio osuđujuću presudu optuženima za ubistvo Šćekića.

“Ako Vrhovni sud odluči da je presuda donijeta uz povrede, mogu je vratiti na ponovno odlučivanje. Tada bi bilo neophodno da bude pronađen i saslušan Vlaović. Neprimjereno je i van svakog razuma, da poslije ovakvih optužbi svi ostanu gluvi za osobu kakva je zaštićeni svjedok. I sam Brajušković kaže da mu je Vlaović rekao da će mu silovati kćerku, zar to nije dovoljno da se ispita kredibilnost njegove ličnosti i autentičnost iskaza koji je dao uz skremblovani lik, glas i sa čarapom na glavi. Frapantno je da takva presuda bude bazirana isključivo na tom svjedočenju", rekao je on.

Ognjanović ističe da je Milan - Čila Šćekić osuđen na bazi iskaza Vlaovića, koji je “ničim izazvan, u navodnom razgovoru sa Boretom, pitao - 'A, je li ga Čila ubio'”. “Odakle njemu Čila u glavi. Jasno je da je Čila u prvoj presudi Višeg suda oslobođen i da nikakav novi dokaz nije izveden, niti nova činjenica utvrđena, da bi on iz oslobađajuće presude dobio status nekoga ko je ubio Šćekića, na bazi takve skandalaozne izjave Vlaovića.

Zaista smaram da je sva suština i medijske prepiske ljudi, za koje me ne interesuje ko su, upravo u institutu zaštite svjedoka, koji nikada nije trebalo da uživa tu vrstu zaštite. Čitava presuda je zasnovana na iskazu zaštićenog svjedoka koji je dio nekakve igre, ja ne mogu da znam kakve, niti da insinuiram ko iza toga stoji. Bilo bi zgodno da neka pravna institucija, po našim žalbama, sasluša i Brajuškovića i sve koji mogu dati neke korisne informacije”, kazao je Ognjanović.

Veljović: Najgnusnijim podvalama mi crta metu

Veselin Veljović nazvao je juče “najgnusnijom podvalom” Brajuškovićeve tvrdnje da on ima veze sa instaliranjem Vlaovića u spuški zatvor.

Savjetnik predsjednika države Filipa Vujanovića reagovao je na tekst „Saša Boreta prijeti Brajušku, ovaj za sve krivi Veljovića“.

“Vijesti” to reagovanje prenose u cjelini: “Nijesu tačni navodi Brajuška Brajuškovića da sam 'u spuški zatvor instalirao' zaštićenog svjedoka 'Bohum' ili kako ga vi imenujete Vlaović Zorana u sudskom procesu za ubistvo inspektora Slavoljuba Šćekića na osnovu čijeg svjedočenja je između ostalog donijeta presuda za taj zločin. Najgnusnija je podvala Brajuškovića da imam bilo kakve rođačke ili poznaničke veze sa tom osobom što je moguće provjeriti. Policija je u ovom ali i drugim slučajevima djelovala u skladu sa važećim zakonskim propisima i zahtjevima i instrukcijama pravosudnih organa a prije svih tužilaštva u strogo definisanoj proceduri o čemu postoji propisana dokumentacija, koja demantuje navode Brajuškovića.

Odbacujem kao netačne i zlonamjerne tvrdnje Brajuškovića a najnovija u nizu podmetanja na najbolji način oslikavaju njega samog i njegove savjetodavce i finansijere. Pravo lice i potpunu sliku o njemu i njegovoj istini su dale desetine njegovih kolega i saradnika u izjavama pred nadležnim organima. Poznate su mi osobe koje stoje iza ovih prljavih aktivnosti i njihove namjere su još jedan od pokušaja moje lične i profesionalne kompromitacije. Raspoloživa saznanja sam saopštio nadležnom državnom tužiocu i Upravi policije. Iznenađuje me ćutanje tužilaštva u obavezi postupanja da se ova farsa i haranga prekine i odgovorni privedu utvrđivanju odgovornosti. Sporost državnog tužilaštva ugrožava kredibilitet državnih institucija i dovodi do pravne nesigurnosti a u ovom slučaju nesigurnosti mene lično i moje porodice. Očekujem da nadležno tužilaštvo pokaže konkretnu ažurnost makar koliko su pokazivali u provjerama anonimnih i nepotpisanih predstavki ali i u nekim drugim predmetima vezanim za mene lično, takođe isceniranim zbog sličnih razloga i interesa.

Najnoviju podvalu Brajuškovića doživljavam kao direktno 'crtanje mete' i prijetnju meni i mojoj porodici a Brajuškovića i njegove inspiratore i dnevne novine 'Vijesti', zbog objavljivanja netačnih i neprovjerenih informacija, od danas smatram odgovornim za bezbjednost moju i moje porodice. Svakako da ću iskoristiti priliku da pored nadležnih državnih organa i institucija o navedenim aktivnostima informišem predstavnike ambasada u Crnoj Gori i Evropske komisije a da ću u sudskom postupku protiv Brajuškovića zaštititi svoju čast i porodično dostojanstvo”, piše u reagovanju Veljovića.

“Pare su ga izvitoperile”

Brajušković je juče rekao da Veljovićeva izjava - da mu on crta metu, predstavlja vrhunac “njegovog bezobrazluka i izrugivanje meni i mom strahu za porodicu”.

“Njemu i njegovoj porodici, sve i da neko hoće nešto da im uradi, ni dlaka sa glave ne smije faliti, a on dobro zna da je moja porodica podijeljena na dvije strane Crne Gore i ranjiva. Zna da mi nemamo kuće i stanove po Podgorici, Žabljaku i vilu u Dahni, a dobro zna i kakav je pakleni plan spremao mojoj kćerki. Ja nikada, ni u jednom razgovoru nisam pominjao njegovu porodicu, a on moju jeste i to dva puta, sa veoma ozbiljnom prijetnjom. Veljović dobro zna kakav je moj psihički sklop, jer smo, bez obzira što sam, eto, bio kučkar, radili zajedno, ali i ja znam njegov mentalni sklop i na što je sve spreman. Neka svoje otrovne strijele, pretrage po sudovima i obećanja koja daje osuđenicima, usredsredi na mene, a porodicu neka mi ostavi na miru", rekao je Brajušković.

On je kazao da ni bivši šef policije više ne vjeruje u sopstvenu priču o navodnim nalogodavcima i finansijerima.

“O kakvim on finansijerima, što je njemu, kakav mu je to stil i način ponašanja, kako ga nije sramota? Neka se sjeti kakav je bio do 1998. a kakav je danas i što su pare učinjele od njega i kako su ga izvitoperile u svakom smislu.... Neka ovu rašomonijadu sa mnom završi tako što će instalirati poligraf na kom ću odgovarati samo ja, uz prisustvo novinara, ministra Raška Konjevića, ovlašćenih policijskih službenika i nekog iz strane ambasade. Čak više ne tražim ni da njih dvojica odgovaraju na poligrafu, već samo ja i to da mi postave pitanja o svemu što sam izjavio. Oni ne moraju, jer očigledno nemaju ljudske ni profesionalne hrabrosti”.

Brajušković je rekao da je lako dokazati Veljovićeve rodbinske veze sa Vlaovićem. “Neka me tuži za to, pa ćemo i to na sudu dokazati”, rekao je on.

Tužilaštvo i MUP: Radili smo po zakonu

Vrhovno državno tužilaštvo i Uprava policije, juče su se oglasili zajedničkim saopštenjem, povodom tvrdnji Brajuškovića - da je u spuški zatvor instalirana osoba, koja je kasnije navodno lažno svjedočila u procesu za ubistvo Šćekića.

“Netačni su navodi vašeg sagovornika da je zloupotrijebljen institut Programa zaštite svjedoka u sudskom postupku koji je završen osuđujućom presudom Višeg suda u Podgorici, koja je potvrđena presudom Apelacionog suda Crne Gore. Uprava policije i Vrhovno državno tužilaštvo su, shodno svojim zakonskim ovlašćenjima, sprovedenim u skladu sa Zakonom o zaštiti svjedoka, u saradnji sa drugim nadležnim organima, obezbijedili dokaze u tom sudskom postupku, a o kojima je sud dao ocjenu kroz svoju odluku.

U tom predmetu, tri godine nakon kritičnog događaja, Brajuško Brajušković je saslušan u svojstvu svjedoka pred Višim sudom u Podgorici na glavnim pretresima od 16.02.2009. i 25.10.2010.godine, na sve okolnosti koje su mu bile poznate kao službenom licu, šefu obezbjeđenja KPD Spuž. Javnosti radi, ukazujemo da, shodno Zakonu o zaštiti svjedoka, o sprovođenju Programa zaštite svjedoka odlučuje Komisija za primjenu Programa zaštite svjedoka, koju čine sudija Vrhovnog suda, zamjenik vrhovnog državnog tužioca i rukovodilac Jedinice za zaštitu svjedoka Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Procedura primjene Programa zaštite svjedoka je utvrđena Zakonom o zaštiti svjedoka i predstavlja službenu tajnu. Ukazujemo još jednom da su aktivnosti nadležnog tužioca, Uprave policije i drugih državnih organa u ovom predmetu sprovedene u skladu sa zakonom, što je i verifikovano presudom nadležnog suda. Cijenimo da ovakve i slične insinuacije predstavljaju grub napad na nadležne institucije koje su postupale u ovom predmetu, kao i na zainteresovane subjekte i pojedince”, piše u njihovom saopštenju.

Galerija

Bonus video: