Nema blaže osude za Ivaniševića

Ivanišević je u Višem sudu u Podgorici osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva Dejana Spičanovića na Cetinju
420 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS, Foto: Jelena Jovanović
ZIKS, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 26.09.2013. 20:03h

Vrhovni sud Crne Gore odbio je kao neosnovan, zahtjev branioca Blaža Ivaniševića za vanredno ublažavanje kazne izrečene pravosnažnom presudom Višeg suda u Podgorici.

Ivanišević je u Višem sudu u Podgorici osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva Dejana Spičanovića na Cetinju.

Apelacioni sud je kasnije uvažio žalbu odbrane i preinačio presudu samo u dijelu odluke o kazni, tako što je optuženog Ivaniševića osudio na 13 godina zatvora.

“Nakon razmatranja zahtjeva, Vrhovni sud smatra da zahtjev nije osnovan, jer prema Zakoniku o krivičnom postupku, ublažavanje pravosnažno izrečene kazne koja nije izvršena, odnosno izdržana, dozvoljeno je kad se po pravosnažnosti presude pojave okolnosti kojih nije bilo kad se izricala presuda ili sud za njih nije znao iako su postojale, a one bi očigledno dovele do blaže osude. Smrt majke osuđenog i narušeno psihičko zdravlje brata osuđenog, nove su okolnosti koje su se pojavile po pravosnažnosti presude, ali one nijesu takvog značaja da bi očigledno dovele do blaže osude, a ovo imajući u vidu težinu učinjenog krivičnog djela i stepen krivice osuđenog, piše u obrazloženju rješenja Vrhovnog suda”, piše u odluci Vrhovnog suda.

Oni su podsjetili da je pravosnažnom presudom Višeg suda u Podgorici, u nepravom ponavljanju krivičnog postupka, optuženi osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 10 godina i šest mjeseci zatvora.

Branilac Ivaniševića podnio je zahtjev za vanredno ublažavanje kazne, u kome navodi da su se pojavile nove okolnosti kojih nije bilo kod izricanja presude, a one bi da su postojale, očigledno dovele do blaže osude.

Ivaniševiću je, kako piše u tom zahtjevu, prošle godine umrla majka, a osim toga, navodi se da se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo, kako i materijalne prilike njegove porodice.

Ivanišević je 30. septembra 2002. godine u jednom kafeu sa umišljajem ubio Spičanovića.

On je, kako se navodi u presudi, iz pištolja u Spičanovića ispalio pet hitaca, od čega je ovaj odmah preminuo.

Bonus video: