Stiven Li suspendovan na 12 godina zbog namještanja mečeva

Nezavisni sud u Bristolu je prošle nedjelje proglasio Lija krivim za namještanje sedam mečeva, a bivši peti snukeraš svijeta negirao je navode
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2013. 16:35h

Engleski igrač snukera Stiven Li suspendovan je danas na 12 godina i kažnjen sa 40.000 funti pošto je proglašen krivim za namještanje sedam mečeva.

Nezavisni sud u Bristolu je prošle nedjelje proglasio Lija krivim za namještanje sedam mečeva, a bivši peti snukeraš svijeta negirao je navode.

On je zbog optužbi za namještanje mečeva suspendovan prošlog oktobra, kada je bio osmi na svjetskoj rang listi.

U saopštenju Svjetske profesionale bilijar i snuker federacije navodi se da Lijeva suspenzija ističe 12. oktobra 2024. godine.

"Nismo ponosni što smo morali da se bavimo ovako ozbiljnim stvarima. Međutim, to pokazuje našu posvećenost tome da u snukeru ne bude korupcije. Blisko sarađujemo s partnerima širom svijeta i poruka koju šaljemo je - ako učestvujete u namještanju mečeva, bićete pronađeni i odstranjeni iz sporta", navodi se u saopštenju.

Kada mu istekne suspenzija Li će imati 50 godina i nije sigurno da li će se vratiti takmičenjima.

Sud je utvrdio da je Li namjerno izgubio mečeve protiv Kena Doertija i Marka Fua 2008. godine na Kupu Malte.

Takođe, Li je namjerno izgubio prvi frejm u mečevima protiv Stivena Hendrija i Marka Kinga na Otvorenom prvenstvu Velike Britanije 2008. godine, kao i mečeve - i to po unaprijed određenom rezultatu - protiv

Nila Robertsona na Malta kupu 2008. godine i Marka Selbija na Otvorenom prvenstvu Kine, godinu dana kasnije.

Sud je utvrdio i da je Li namjestio meč protiv Rajana Deja, u kojem je u prvom kolu Svjetskog prvenstva 2009. godine izgubio sa 10:4.

Bonus video: