Novi Ljosin roman u izdanju podgoričke Nove knjige

Dvanaest dana od objavljivanja u Španiji, našao se i pred crnogorskim čitaocima
0 komentar(a)
Mario Vargas Ljosa, Foto: Beta/AP
Mario Vargas Ljosa, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.09.2013. 11:42h

Novi roman peruanskog nobelovca Maria Vargas Ljose pod nazivom “Diskretni heroj”, nakon dvanaest dana od objavljivanja u Španiji, našao se i pred crnogorskim čitaocima zahvaljujući izdavačkoj kući Nova knjiga.

Mario Vargas Ljosa je nakon tri godine od svog posljednjeg romana i dobijanja Nobelove nagrade za književnost napisao roman “Diskretni heroj”. Melodrama puna igre, zabave, humora i refleksije, koja se događa u današnjem Peruu u usponu. Roman paralelno prati živote dvojice veoma različitih junaka, Ismaela i Felisita koji, u nastojanju da žive u skladu sa svojim snovima i idealima, pokušavaju da se izdignu iznad uskogrudosti društva. Ismael je beskompromisni, bogati vlasnik osiguravajućeg društva u Limi. On priprema osvetu bezosjećajnim sinovima besposličarima koji žele da se domognu nasljedstva. Nasuprot njemu, Felisito je nježni i pedantni privrednik iz Perua koji, u pokušaju da se izbori sa ucjenjivačima, dolazi do odgovora na pitanja od životne važnosti.

U romanu se pojavljuju i već poznati likovi iz Ljosinog stvaralačkog svijeta, poput narednika Litume i nepobjedivih, don Rigoberta, donje Lukresije i Fonćita. Oni su sada smješteni u jednom mnogo drugačijem, modernijem Peruu, u gradovima Pjuri i Limi koji nisu samo fizički prostori nego predjeli mašte u koje se peruanski nobelovac vraća nakon petnaest godina. Roman sadrži nove momente koji do sada nisu bili karakteristični za Ljosu. Za razliku od ranijih djela, u kojima su očevi preuzimali ulogu negativca, ovdje je ona dodijeljena sinovima.

Podgorička Nova knjiga je prvi izdavač u svijetu koji je objavio knjigu odmah nakon izdanja u Španiji, i od juče je dostupna u svim Gradskim knjižarama. Nova knjiga je do sada objavila Ljosine romane “Keltov san” i “Avanture nevaljale djevojčice”.

Bonus video: